Lekrze mówili, że ta biegunka to był początek odrzucenia przez organizm ciąży. Po porodzie nie dostałam immunoglobuliny bo syn ma też minusową grupę. Ja się nie znam kiedy konflikt zagraża, usłyszałam że to zapewne od mojej minusowej grupypodobno czas leczy rany, zobaczymy, piszę do was bo wy wiecie przez co przechodzę, mogę się wygadac
Igusia nie daje mi to spokoju i chociaz ***** wiem na ten temat postaram sie jakos pomóc, najbardziej boli mnie to ze sie obwiniasz i wyszukałam, soro pierwszy malec miał taki sam współczynnik rh jak ty, czyli mozna przyjać że to pierwsza twoja ciąża z konfliktem i tu ps miałaś badania pod kątem alloprzeciwciał? Bo ciekawi mnie to dlaczego lekarze "zwalili" ci takie mysli na głowę.
Pewnie nie masz siły grzebać po necie ja .. też nie byłam w stanie przeszukiwac netu w obawie ze znajde coś co jeszcze bardziej mnie zdołuje.
No więc tak przeczytaj to co jest napisane poniżej tylko jeśli jesteś w stanie w miare na spokojnie i pamietaj że to pierwsza ciąża z konfliktem.:
Ratunek dla malca
Pierwsze dziecko urodzone z konfliktu zwykle jest bezpieczne. Ale gdy kobieta po raz kolejny zachodzi w ciążę (i dziecko także dziedziczy po ojcu Rh+), wytworzone w jej organizmie przeciwciała uaktywniają się. Dostają się przez łożysko do krwiobiegu płodu i uszkadzają jego czerwone ciałka krwi.
W lżejszych przypadkach powoduje to niewielką niedokrwistość, a w poważniejszych - nawet śmierć dziecka w łonie matki czy nasiloną żółtaczkę poporodową z powiększeniem wątroby i śledziony.
Jeśli poziom przeciwciał zagraża dziecku, można mu przetoczyć krew przez pępowinę jeszcze w łonie matki. Częściej jednak wykonuje się u dziecka tzw. przetoczenia wymienne krwi przez pępowinę zaraz po urodzeniu. Taka sytuacja ma miejsce, gdy poziom bilirubiny u noworodka przekracza 150 mg na litr krwi.
Przeciwciała pod kontrolą
Jeśli kobieta ciężarna ma krew Rh-, powinna oprócz rutynowych kontroli badać krew na obecność przeciwciał w osoczu. Żeby zapobiec konfliktowi serologicznemu, kobiecie o krwi Rh- podaje się w ciągu 72 godzin po każdym porodzie (lub poronieniu) specjalną immunoglobulinę (anty-D), która blokuje wytwarzanie przeciwciał. Dzięki temu kolejne dziecko będzie bezpieczne w brzuchu matki.
Przeszukałam kilka róznych stronek w tym temacie, przy okazji dowiedziałam sie że moja siorka i jej mąż nie bedą mieli konfliktu bo ona jest + a on - dowiedziała sie o tym ze mają różne rh w czasie mojego pobytu w szpitalu i troche ja to wystraszyło (zaraz z nia pogadam że konflikt jest wtefy gdy kobieta ma -) no ale co nigdzie nic nie znalazłam o biegunce... i może byc tak jak pisze kłaczek, jakaś infekcja, grypa jelitowa (choć tu nic nie piszesz o wymiotach czy podwyższonej temperaturze) w tak wczesnej ciąży może ale niekoniecznie byc bardzo szkodliwe dla dziecka... ja miałam jelitówke w 5tc ... i przeziebienie z gorączka w kilka dni po zapłodnieniu nikt mi nie powiedział wprost, ale wszycy mówią że to mogło być przyczyną tego co sie stało mojemu maleństwu a kolejne wykluczanie innych czynników jeszcze bardziej mnie w tym potwierdza...
w każdym bądź razie nawet gdyby było tak jak ci powiedzieli lekarze w szpitalu to nie ma najmniejszego problemu żebyś urodziła zdrowego dzieciaczka nawet jeśli będzie miało RH+
Jeszcze raz [*] dla twojego aniołka, nie będę cie pocieszać bo wiem że i tak nie znajdę słów które mogły by ci pomóc, jedyne co powiem zostań znami, nie jesteś sama i moze juz niedługo będziemy sie wspólnie starać o fasolki i co najważniejsze cieszyć sie z przyjscia bobaskana świat tak jak w tej chwili cieszymy sie z dzieciaczka Jankesowej.
Ostatnia edycja: