reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Katkaa ja czytałam wczoraj w jakiejś fachowej książce, że do 3 miesiąca jak nastąpi porononienie czy obumarcie, świadczy to o wadach genetycznych w mniejszym lub większym stopniu, natomiast od 3 miesiąca obumarcie świadczy bardziej o: wadach mechanicznych, wadach narządów kobiety w tym zbyt małej macicy, niedomodze szyjkowej, choroby tarczycy, choroby autoimmunologiczne i inne choroby matki, których nie wykryto lub nie są ustabilizowane.
Sama nie wiem, co o tym wszystkim myśleć, ale do jednego konsensusu dochodzę, że mimo tego, ze możemy nie dojść do prawdy dlaczego, to przynajmniej wiemy że jak się zbadamy nie będziemy miały w przyszłości do siebie pretensji, ze nie zrobiłyśmy wszystkiego co w naszej mocy, aby szczęśliwie zajść w ciążę i urodzić

Jesli chodzi o badania to jak najbardziej TAK, trzeba je zrobic i chocby nic nie wykazaly to o tyle bedziemy spokojniejsze przy kolejnej ciazy z ta swiadomoscia ze wykluczylysmy choc czesc zagrozen.
Jesli chodzi o poronienia z przyczyn genetycznych to faktycznie wiekszosc z nich zdarza sie na poczatku ciazy do 3go m-ca wlaczenie, pozniej ich prawdopodobienstwo maleje ale to nie znaczy ze go nie ma, jest ale mniejsze, nie mniej jednak nalezy go takze brac pod uwage. W pozniejszej ciazy tzn po 3cim m-cu wchodza tez w gre niestety wymienione przez Ciebie przyczyny, co nie znaczy ze nie są tez one przyczyna poronien we wczesniejszym okresie- sa ale w mniejszym stopniu niz wady genetyczne. Nie wiem tylko jak to z ta tarczyca jest bo mi moj lekarz mowil ze jesli bym miala problemy z tarczyca to ciezko by mi bylo zajsc w ciaze a nawet jakbym zaszla to trudno by bylo ja utrzymc bo zazwyczaj sa wtedy wczesne poronienia.
Ehh... szkoda ze sa takie rozbieżne te informacje w roznych ksiazkach, publikacjach itd...

Ostatnia edycja:
reklama
Dziewczyny a czy słyszałyście kiedyś o czymś takim, że częste stosuneczki w ciąży mogą zaszkodzić Maleństwu i doprowadzić do poronienia ?!?

wszystkim nei odpisze bo czytajac zapomnialam co której chcialam
Ewela swietna wiadomosc ,ze Tomuś ma si edobrze w mamusinym brzuszku! co do porodu to ja naturalnei, ale to troche inaczej bo niunie byly malutkie jeszcze .i na oksytocynie wiec wiecej skurczy niz normalnie. bolalo ale bylo ok,ale porodu boję się nadal. mimo tego nie chcialabym cesarki.
Wiolka przytulam po tym dniu bedzie lepiej
Syla na tą pierwsza @ czeka sie z utesknieniem:) fale bólu przychodzą zawsze,ale z czasem rzadziej.trzymaj sie kochana i zagladaj czesciej.
Gosiu wiem z tymi testami,ale sadzilam ze w tym dniu to juz nawet z moczu by wyszlo jakby cos bylo.no ale juz mnie wyprowadzilyscie z bledu.
Lilijanka dzieki !!! trzymaj kciuki kochana do jutra do 17tej chociaz:) bo bete zrobilam dzis,a wyniki dopiero jutro po 16tej. brzuszek co jakis czas boli okresowo wiec byc moze szybciej @ mnie dorwie niz wyniki otrzymam.ale przynajmniej bede spokojna wiedzac na pewno.
mysza ja slyszalam ze o skurcze chodiz i ze do przedwczesnego porodu mzoe doprowadzic,ale to chyba tez w zagrozonych ciazach

a co do wagi w ciazy to ja przytyc zdazylam 2kg.a jak wyszlam ze szpitala to wazylam mniej niz przed ciążą

Ostatnia edycja:
Bo tak mnie właśnie z tymi seksami koleżanka wkurzyła. Wogóle nie wiem po co do mnie gada teraz takie głupoty. Faktycznie było tak, że jak byłam w ciąży to mogłabym się kochać całymi dniami i nocami, praktycznie bez przerwy. Wszystko kojarzyło mi się z jednym ;-) i ona mi teraz mówi że dziecko to mogło odczuwać jako chęć jego usunięcia. Ale przecież wszędzie się słyszy że macica dobrze chroni maleństwo i nie ma przeciwskazań do stosunków...no chyba że pod koniec.

Ola** przyszła książka ?

mysza no cos Ty w zdrowej ciazy mozna sie kochac!!! ja akurat w tydz przed odejsciem wód nie seksilam sie.ale wczesniej tak i bylo ok. jak jest ok to nei ma znaczenia. dziecko odczuwa to jako kolysanie,bo gdzies czytalam o tym.
ksiazka doszla ale narazie tylko poczatek czytalam i naprawde calkiem calkiem,lepsza od tych ktore przegladalam zazwyczaj

7 kg to jest sporo, bo nawet jak zaglądam na czerwcówki i tam dziewczyny wpisują swoją wagę, to plus 7 należy raczej do tych wyższych wzrostów.
chyba, że koleżanka przed ciążą stosowała bardzo restrykcyjną dietę, a teraz zaczęła jeść normalnie albo i więcej niż normalnie, to wtedy waga może szybciutko podskoczyć
W późniejszej ciąży szybki wzrost wagi może świadczyć o cukrzycy, tak chyba było u Koti.
nie stosowała diet, ale myslę że może faktycznie dużo przybiera, bo brak ruchu, mieszka z babcią więc pewnie je za dwoje

Mysza nie słuchaj koleżanki, w niezagrożonej ciąży można się kochać bez przeszkód

Ola byłaś sprawdzić bete??

Katkaa właśnie wszyscy mówią, ze tarczyca powoduje problemy z zajściem w ciążę, a moja mama miała po swojej pierwszej ciąży już niedoczynność tarczycy i zaszła ze mną w ciążę bez problemu, więc sama już nie wiem co mam o tym myśleć

ola** to czekam z niecierpliwością na wyniki. Jakby to tylko mogło pomóc to mogłabym już nic nie robić tylko siedzieć z zaciśniętymi kciukasami!

reklama
dzieki dziewczynki.napalilam sie troche,a to dopiero pierwszy cykl wiec malo prawdopodobne,ale dzieki ze tak wsyztskie wierzycie

Do góry