reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

reklama
Ale wczoraj po tej wizycie u gina dowiedzialam sie ,ze prawdopodobnie bede rodzila naturalnie :szok::szok::szok:. Jak to sie odbywa wogole i czy bardzo boli,jesoo :zawstydzona/y::szok:

To chyba różnie przebiega...i lepiej się nie dowiadywać. Mnie właśnie w ciąży najbardziej te opowieści o porodach przerażały. Tylko nie wiem po co było to straszenie. Co ma być to będzie.
A w sumie to chyba teraz cesarke można sobie zażyczyć.

Asiu na usg 4d chyba by już wyszło. ALe faktycznie lepiej poczekać żeby mieć pewność niż żeby lekarz strzelał co mu się tam wydaje, że widzi.

Ostatnia edycja:
Hejus obejus laseczki

A dziekuje za wszelkie gratulacje i całuje was wszystkie.

Ale wczoraj po tej wizycie u gina dowiedzialam sie ,ze prawdopodobnie bede rodzila naturalnie :szok::szok::szok:. Jak to sie odbywa wogole i czy bardzo boli,jesoo :zawstydzona/y::szok:

Ja rodziłam naturalnie i powiem ci...
nie ma nic piękniejszego...
Fakt...
Boli...
Ale potem ten ból zapomina się w ciągu sekundy...

Witam!

As, ładnie ładnie pies ma większe uprawnienia niż Ty ;-) to może te specjalistyczne zajęcia mogłabyś prowadzić pod okiem psa zamiast doświadczonego terapeuty :-p;-)
Śliczny psiak, córa, tort, średnia - człowiek orkiestra jesteś :-D

Asiu-She, dolegliwości niestety moga się utrzymywać i w II trymestrze, więc nic innego nie pozostaje jak jakoś to przetrwać

Ewela, superek, że z Maluchem wszystko ok :-)

A mnie mój wczoraj wkurzył, a teraz jeszcze bardziej działa mi na nerwy to, że zamiast coś zrobić, żeby doprowadzić sytuację do porządku to czeka aż się samo rozejdzie :wściekła/y:
Brzuch jakoś tak mi rośnie z dnia na dzień, aż się sama dziwię. Człowiek coś tam chyba pomajstrowała jeśli chodzi o ułożenie, bo wcześniej łaskotanie czułam po bokach od pępka, a teraz jakoś tak bardziej z boków.

Sorki, że tak wybiórczo odpowiadam, ale wszystkim bez wyjątku życzę
miłego dnia :-)

Witam dziewczyny

Ja dzisiaj biore sie ostro za sprzatanie jeszcze ma 14 dni l4 wiec musze to wykorzystac.Co do pracy to jeszcze czekam na rozwiazanie sytuacji mam nadzieje ze troszke sie wyjasni za 2 tygodnie.
Ja tez uwazam ze jesli dochodzi do poronien wczesnie lub obumarcia plodu to jest jakas przyczyna .Nie rozumiem tlumaczenia ze jak dziecko mialo jakas wade czy by bylo chore i sam organizm eliminuje.To dlaczego rodzi sie tyle chorych dzieci dlaczego organizm nie eliminuje nie rozumiem.
Karolcia ja rozumiem Ciebie kazdy ma jakis sposob ja tez juz nie chce na sile tylko chce poznnac przyczyne ,zeby byc przygotowana co dalej.A nie takie gadanie lekarza ze moze sprobujemy jak nie wyjdzie 3 raz to badania genetyczne ja chce zrobic teraz te badania ,ale czekam jeszcze na wizyte 4 marca u nowego lekarza moze i cos podpowie.Jutro wstepnie bedzie cos wiadomo czy cos zosstalo wychodowane z mojej szyjki.

As piesek cudownyi tort tez:)
Liliana tak po zabiegu wszystko dobrze to bylo endymetrium troszke pogrubione dziekuje za troske.
Mysza 84 na pewno bedzie piekny czas dla nas wszystkich wiosna ja w to wierze.I moze wszystko sie obruci i teraz bedzie tylko dobrze
Syla11 napewno przyjdzie nie martw sie ja tez sie martwilam i moja juz jest,
Vjolka ciesze saie ze bal sie udal trzymam za Ciebie kciuki za twoj sklep.
Ewela28 ciesze sie ze na wizycie wszystko dobrze
Alicja 1985 dobrze ze w ppracy sie wszystko wyjasnilo bo to tez wazne mam nadzieje ze u mnie tez sie wyjasni
OlaPM wracaj do zdrowia
Ananas 81 trzymaj sie kochana ja tez mam zal to chyba normalne wierzmy ze teraz juz bedzie tylko lepiej .Ja tez tak mam ze jeden dzien jestem usmiechnieta a w nastepny mam dola.
Kasiu caly czas jestem z toba i mysle o tobie
She mam nadzieje ze wreszcie sie wszystko pouklada

Pozdrawiam wszystkie dziewczyny i zycze milego dnia przepraszam jak ktoras pominelam

Ostatnia edycja:
reklama
Witam dziewczyny

Ja tez uwazam ze jesli dochodzi do poronien wczesnie lub obumarcia plodu to jest jakas przyczyna .Nie rozumiem tlumaczenia ze jak dziecko mialo jakas wade czy by bylo chore i sam organizm eliminuje.To dlaczego rodzi sie tyle chorych dzieci dlaczego organizm nie eliminuje nie rozumiem.
Karolcia ja rozumiem Ciebie kazdy ma jakis sposob ja tez juz nie chce na sile tylko chce poznnac przyczyne ,zeby byc przygotowana co dalej.A nie takie gadanie lekarza ze moze sprobujemy jak nie wyjdzie 3 raz to badania genetyczne ja chce zrobic teraz te badania ,ale czekam jeszcze na wizyte 4 marca u nowego lekarza moze i cos podpowie.Jutro wstepnie bedzie cos wiadomo czy cos zosstalo wychodowane z mojej szyjki.

Anna Latos-Bielenska, Monika Zakrzewska Katedra i Zakład Genetyki Medycznej UM w Poznaniu:
"Czestosc wystepowania poronien samoistnych jest szacowana na około 10 do 15% wszystkich klinicznie rozpoznanych ciaż, z czego najwiecej przypadków przypada na pierwszy trymestr ciaży.
Genetyczne przyczyny poronien samoistnych: Aberracje chromosomowe
Wystepuja aż w 50% przypadków poronionych zarodków (50-70% we wczesnych poronieniach). Aberracje u zarodka moga wystepowac de novo lub byc skutkiem nieprawidłowego kariotypu u któregos z rodziców. Zdecydowana wiekszosc aberracji chromosomowych u zarodka wystepuje de novo i jest to zupełnie przypadkowa nieprawidłowosc materiału genetycznego, przy całkowicie prawidłowym kariotypie rodziców. Aberracje chromosomowe w materiale z poronien stwierdza sie także w 60-70% przypadków pustego jaja płodowego.
Najczesciej wystepuja trisomie (52%), nastepnie poliploidie (21%) i monosomia X (13%). Trisomie obserwowane u dzieci żywo urodzonych (13, 18, i 21 pary chromosomów) również prowadza najczesciej do obumarcia zarodka: 60% zarodków z zespołem Downa i az 90-95% zarodków z zespołem Patau i Edwardsa ulega poronieniu samoistnemu- więc z tego wynika że dziecko z zespołem Downa rodzi sie tylko w przypadku gdy dojdzie do mutacji i ciaza nie zostanie poroniona, co dzieje sie w az 60% przypadkow.
Monosomie chromosomów autosomalnych sa rzadsze niż chromosomu X i zawsze wczesnie letalne (śmirtelne dla płodu).
Inna przyczyna poronien samoistnych moga byc cieżkie choroby jednogenowe zarodka i płodu. Sa one trudne do wykazania i w wiekszosci przypadków nie można zaproponowac adekwatnych badan molekularnych. Do obumarcia ciaży może dojsc wskutek letalnej choroby zarodka i płodu:
a) autosomalnej dominujacej bedacej wynikiem mutacji powstałej de novo lub mutacji odziedziczonej (rzadziej) np. mutacja dynamiczna bedaca przyczyna dystrofii miotonicznej (chora matka może miec słabo wyrażone objawy choroby, a płód u którego doszło do ekspansji powtórzen może obumrzec)
b) autosomalnej recesywnej – oboje partnerzy sa zdrowymi nosicielami tego samego zmutowanego genu i maja 25% ryzyka, że płód odziedziczy oba zmutowane allele ze skutkiem letalnym (czesciej jest to spotykane w przypadku par spokrewnionych)
c) sprzeżonej z chromosomem X – dotyczy to zwłaszcza nosicielstwa przez kobiete mutacji dominujacych letalnych dla zarodków i płodów meskich

Sporo jest tych przyczyn... a to pewnie nie sa wszystkie

Moj lekarz powiedzał, że 85% poronien ma przyczynę w wadach genetycznych. Wady te nie zawsze są spowodowane nieprawidłowym materiałem genetycznym przekazanym przez rodzicow, czesto mogą powstawać w wyniku niezaleznych od rodzicow mutacji. W badaniu histopatologicznym wykrywa się tylko ok 10% wad plodu, ale sa to w wiekszosci wady rozwojowe, ktore latwiej w takim badaniu wykryc. Reszta wad (w tym wady genetyczne) nie zostaje niestety wykryta... moze wiec stad trudnosc w ustaleniu przyczyny utraty ciazy, po wyniku badania histo pat ktore nic nie wykazalo przyjmujemy ze ten wynik jest ok i zaczynamy szukac innej przyczyny, ktorej w wiekszosci przypadkow nigdy nie udaje sie znalesc, a moze przyczyna tkwi w tej niewykrytej w badaniu histo pat wadzie... tego sie niestety nie dowiemy :(

Do góry