reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Witam,
u mnie nic nowego więc się rozpisywać nie będę :-) .

Chciałam tylko odpisać Karolci81 na temat zębów w ciąży. Warto je leczyć przed ciążą i w ciąży, bo te bezzębne mają zdrowe dzieci kosztem właśnie swoich zębów. W ciąży cały wapń pobierany jest z organizmu matki dla dziecka i jeśli dieta jest uboga w ten składnik to zęby niestety słabną i wypadają. Chociaż ja też nieznoszę dentystów to jednak warto podleczyć ząbki, coby sobie potem sztucznych nie wstawiać :-):tak:

Zajrzę jeszcze wieczorkiem, teraz idę posprzątać i obiad ugotować. Co prawda ja religijna mocno nie jestem i mięsko w piątki też jadam, ale mój P. przyzwyczajony w piątki jeść śledzie w śmietanie więc ja mam śledzie na obiad. A ponieważ idę na łatwiznę więc kupiłam gotowe. A jeśli chodzi o inne kulinaria to teraz odkrywam wszystkie funkcje mojego piekarnika, jak np. grillowanie gorącym powietrzem, całkiem fajna pierś z kurczaka ostatnio wyszła no i szybko.
Powinnyśmy jakiś może wątek kulinarny założyć :-)

Ach.... miałam się nie rozpisywać.:-D

reklama
To ja prosze ten przepis:)
Ja zawsze w piatki miesko robi na na odwrót:)I na złośc mojej tesciowej:-D
To przepis na łososia jest następujący:
Składniki:
60 ml syropu klonowego
2 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku (zmiażdżyć)
1/4 łyżeczki soli czosnkowej
1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
500 g łososia
Wykonanie:
1. W małej miseczce (ja zwykle używam do tego kubka) wymieszać wszystko co jest w składnikach poza łososiem.
2. Umieścić łososia w szklanym naczyniu do pieczenia i posmarować go przygotowaną miksturą . Przykryć naczenie i marynować łososia w lodówce przez 30 min obracając go raz. Ja obracam go raz po 15 min i smaruję drugą stronę sosem, który zleciał na dno naczynia po czym tuż przed pieczeniem przewracam go z powrotem.
3. Rozgrzać piekarnik do 200 C
4. Piec łososia w odkrytym naczyniu przez 20 min.

Co do grilowanego z góry w piekarniku mięska to najprostsze jest posypanie płatów mięska przyprawami i grilowanie po ok. 5 min z każdej strony. Jak mięso jest grubsze, to można je przewrócić jeszcze raz na ok. 3-4 min.
Potem można polać je jakimś sosem lub nie - jak kto woli.
Inna wersja tego to pieczenie już w sosie. Wypróbowałam jeden taki sos i bardzo mi smakuje.
Przepis na sos:
Składniki:
90 ml ketchupu
90 ml sosu barbeque (jak się nie ma to można sam ketchup, ale z tym sosem jest znacznie smaczniejszy)
50 ml wody
1 łyżka octu
2 łyżki sosu Worcestershire
2 łyżki brązowego cukru
sól
1/2 łyżeczki papryki
1/2 łyżeczki chili w proszku
pieprz

Wykonanie:
W małym garnku połączyć wszystkie sładniki i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez 5 min. I gotowe.

Potem takim sosem należy posmarować mięso z jednej strony i grilować przez 5 min, przewrócić mięso, posmarować sosem i grilować kolejne 5 min.
Jak mięso nie wygląda na jeszcze gotowe to można znowu je przewrócić, posmarować sosem i grilować, z tym, że już krócej, aż będzie dobre. Ja zwykle przewracam 2 razy, więc jedna strona piecze się dwukrotnie a druga tylko raz i jest dobrze wypieczone.

Życzę smacznego :-)

Witam dzieki dziewczynki ja slowa otuchy co do nogi to zabieg mam 9 pazdziernika:-(z jednej strony dobrze ze tezt wyszedl negatywnie bo jak by pozytywnie to raczej nici z zabiegu nogi a tak to dojde do siebie i zaczniemy staranka na calego;-)POZDRAWIAM

witam dzieki dziewczynki ja slowa otuchy co do nogi to zabieg mam 9 pazdziernika:-(z jednej strony dobrze ze tezt wyszedl negatywnie bo jak by pozytywnie to raczej nici z zabiegu nogi a tak to dojde do siebie i zaczniemy staranka na calego;-)pozdrawiam
lenka wylecz nogę bo ja miałam podobny problem ale na szczęście obyło się bez operacji miałam ściąganą wodę pare razy z kolana miałam gips przez dwa miesiące i niestety musiałam zrezygnować z tego co kochałam czyli z piłki ręcznej grałam w 1lidzr ale groził mi wózek więc musiałam wybrać i do tej pory jest mi ciężko.

To przepis na łososia jest następujący:
Składniki:
60 ml syropu klonowego
2 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku (zmiażdżyć)
1/4 łyżeczki soli czosnkowej
1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
500 g łososia
Wykonanie:
1. W małej miseczce (ja zwykle używam do tego kubka) wymieszać wszystko co jest w składnikach poza łososiem.
2. Umieścić łososia w szklanym naczyniu do pieczenia i posmarować go przygotowaną miksturą . Przykryć naczenie i marynować łososia w lodówce przez 30 min obracając go raz. Ja obracam go raz po 15 min i smaruję drugą stronę sosem, który zleciał na dno naczynia po czym tuż przed pieczeniem przewracam go z powrotem.
3. Rozgrzać piekarnik do 200 C
4. Piec łososia w odkrytym naczyniu przez 20 min.

Co do grilowanego z góry w piekarniku mięska to najprostsze jest posypanie płatów mięska przyprawami i grilowanie po ok. 5 min z każdej strony. Jak mięso jest grubsze, to można je przewrócić jeszcze raz na ok. 3-4 min.
Potem można polać je jakimś sosem lub nie - jak kto woli.
Inna wersja tego to pieczenie już w sosie. Wypróbowałam jeden taki sos i bardzo mi smakuje.
Przepis na sos:
Składniki:
90 ml ketchupu
90 ml sosu barbeque (jak się nie ma to można sam ketchup, ale z tym sosem jest znacznie smaczniejszy)
50 ml wody
1 łyżka octu
2 łyżki sosu Worcestershire
2 łyżki brązowego cukru
sól
1/2 łyżeczki papryki
1/2 łyżeczki chili w proszku
pieprz

Wykonanie:
W małym garnku połączyć wszystkie sładniki i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez 5 min. I gotowe.

Potem takim sosem należy posmarować mięso z jednej strony i grilować przez 5 min, przewrócić mięso, posmarować sosem i grilować kolejne 5 min.
Jak mięso nie wygląda na jeszcze gotowe to można znowu je przewrócić, posmarować sosem i grilować, z tym, że już krócej, aż będzie dobre. Ja zwykle przewracam 2 razy, więc jedna strona piecze się dwukrotnie a druga tylko raz i jest dobrze wypieczone.

Życzę smacznego :-)
Ślinotok......:-D:-D:-D na pewno wypróbuję, pozdrawiam;-)

Witajcie kochane
Mam nadzieję że mnie jeszcze pamietacie. Nie wiem czy dam radę nadrobić zaległości , ale może zdołam choć trochę sie odnaleźść. Wakacje super.
Czekam dalej na wyniki sekcji myślałam że dzisiaj odbiorę ale oczywiście gdzieś się przeleżały .Może w przyszłym tygodniu sie w końcu odnajdą

Witajcie kochane
Mam nadzieję że mnie jeszcze pamietacie. Nie wiem czy dam radę nadrobić zaległości , ale może zdołam choć trochę sie odnaleźść. Wakacje super.
Czekam dalej na wyniki sekcji myślałam że dzisiaj odbiorę ale oczywiście gdzieś się przeleżały .Może w przyszłym tygodniu sie w końcu odnajdą

Witaj, pewnie, że Cię pamiętamy. Fajnie, że wakacje się udały:-)

reklama
Wczoraj się trochę zapomnieliśmy z moim Z.......i już miałam nadzieje na jakiś celny strzał, ale on w ostatniej chwili sięgnął do stolika nocnego po gumke....i szepnął mi do ucha "jeszcze dwa tygodnie kochane"......bleeeeeee...to będą najdłuższe dwa tygodnie w moim życiu ;-), choc dobzre, że ONI są czasmi rozsądniejsi od nas.....

Miłego dnia kobitki......
szkoda ze moj nie jeste taki zapobiegawczy :sorry2::sorry2::sorry2::sorry2:
Dzien Dobry Dziewczynki:)
Hurraaa!!!Dzis w koncu piatek:)

Natalineczko czuje sie dobrze,tylko jak pomysle ze mam juz 7 kg na plusie(a jeszcze do niedawna nie tylam wcale) to sie boje ile do konca jeszcze przybedzie...

Zjem sniadanko i zmykam.Milego piatku:)
kochana nie martw sie tym ja w ciazy tylam od 3 m-ca a przytylam w ciagu 6 miesiecy 22 kg:szok::szok::szok::szok:
a teraz jestem jeszcze chudsza niz przed ciaza:tak::tak::tak::tak:
czesc dziewczyny :-D

ciekawe czy ktoś mnie jeszcze tu pamięta ;-):-p
alez oczywiscie ze pamietamy:tak::tak::tak::tak:
Witajcie kochane ja jestem po śniadanku i tak średnio się czuje:-( dzisiaj znowu jestem sama w domku bo mężuś znowu w pracy ale dzisiaj ostatni dzień więc będzie jutro ze mną i w niedzielę:-):-) buziaczki kochane miłego dzionka życzę
hej Karolka jak tam twoj maluszek mam nadzieje ze krwawienie ustało i wszystko ksiazkowo teraz???
i co to bylo w koncu ???ten krwiak???

Witam
Ja już sie zastanawiam czy jest sens robienia tylu badań.
Ja zrobilam podstawowe badania krwi toxo,cytomegalie cytologie badnie moczu w szpitalu po poronieniu udało mi sie zrobic to bezplatnie.
Ale teraz mysle ze nie bede robic wiec badan dziewczyny nie robia zadnych badan wpadaja i rodza zdrowe dzieci.Wiec postanowilam trzeba myslec pozytywnie i isc do przodu nie patrzec za siebie chociaz to cięzkie jest .
Głowa do góry dziewczyny i bedzie dobrze nie mamy sie co martwic.Bo oszalejemy:);-)

;-);-)
ja takze nie robie badan poki co
Witam dzieki dziewczynki ja slowa otuchy co do nogi to zabieg mam 9 pazdziernika:-(z jednej strony dobrze ze tezt wyszedl negatywnie bo jak by pozytywnie to raczej nici z zabiegu nogi a tak to dojde do siebie i zaczniemy staranka na calego;-)POZDRAWIAM
a co nie tak z nozka???
Miłego weekendu Kochane Wam życzę!!! Jutro ważny dzień (badanie nasionka) - trzymajcie kciuczki! Buziam:-):-):-):-)
bedziemy trzymac baaardzo mocno
oby zolnierzyki byly szybkie i bardzo wytrzymale:tak::tak::tak::tak:
Witajcie kochane
swietnie ze wakacje sie udaly zdawaj relacje:tak::tak::tak:

Do góry