reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

reklama
cześć dziewczyny pozdrawiam was wszystkie rzadko za glądam bo nie wiem dokładnie jak się poruszać po tej stronie nie moge jej rozszyfrować . ale to nic jakoś sobie radze . w poniedziałek jade na HSG bardzo się boje może mi ktoś przybliży jak te badanie wygląda jeszcze raz pozdrowiąnka

Hej
melduje,ze szyne znalazłam,leżała u niemców,zadzwonili,przeprosili i mają wysłać ekspresem bezpośrednio do klienta:-)

Alutka kochana modliłam sie za Twojego tatę. Mam nadzieję że szybko z tego wyjdzie i badania wyjdą takie że nie znaleźli zmian rakotwórczych.

Marzenko całuski dla Ciebie.

Andzi a Ty jak się czujesz??

Iza(Olcia) dobrze że szyna znaleziona. Jak coś zgubię to zgłoszę się do Ciebie byś odnalazła :blink::happy:

Iławianka..wszystkiego to ja nie wiem hihihi ale dziękuje. Zawsze jeśli coś wiem służe pomocą.

melancia - nie wiem czy HS to skrót tego badania. Sama oceń. A dużo rzeczy możesz znaleźć na badania po poronieniu u nas na wątku

Histeroskopia polega na oglądaniu macicy. Odbywa się to przy zastosowaniu małej kamery. Zaawansowana technika pozwala również podczas badania wykonać zabiegi w obrębie jamy macicy. Wskazania do histeroskopii:

niepłodność;
poronienia;
nieprawidłowy kształt i wielkość macicy;
nieprawidłowości w jamie macicy takie jak: zrosty, przegrody, polipy, ciała obce, mięśniaki;
zaburzenia w cyklu miesiączkowym lub krwawienia o nieustalonej etiologii;
zmiany rozrostowe błony śluzowej macicy i kanału szyjki.
Przebieg histeroskopii

W diagnostyce i leczeniu niepłodności badanie to przeprowadza się w pierwszej fazie cyklu (najlepiej tuż po zakończeniu krwawienia miesięcznego). Histeroskopia diagno-
styczna to zabieg niewymagający znieczulenia ogólnego. Przeprowadzamy go przy wypełnionym pęcherzu moczowym. Na fotelu ginekologicznym przez pochwę wprowa-
dza się do jamy macicy cienki endoskop (średnica 3mm) za pomocą, którego ocenia się jej kształt i budowę. Histeroskopia jest zabiegiem ambulatoryjnym. Pacjentka tego samego dnia może udać się do domu.
Powikłania

Jest to metoda bezpieczna i szeroko stosowana na całym świecie przez ośrodki zajmujące się diagnostyką i leczeniem niepłodności. Powikłania zdarzają się niezmiernie rzadko, jednak należy mieć je na uwadze tak jak przy każdym zabiegu.
Są to:

uszkodzenie szyjki, ściany macicy, perforacja ściany macicy;
zakażenie;
bardzo rzadkie powikłania związane z zastosowaniem płynu rozszerzającego jamę macicy takie jak: przewodnienie, obrzęk płuc, zaburzenia układu krążenia.

HISTEROSKOPIA

TEORETYCZNE I TECHNICZNE PODSTAWY BADANIA

Badanie to polega na oglądaniu wnętrza macicy w powiększeniu przy pomocy specjalnego przyrządu optycznego (wziernika) nazywanego histeroskopem, który wprowadzony jest przez pochwę do szyjki macicy, a następnie do jamy macicy.
Przy pomocy dodatkowych instrumentów wprowadzonych przez histeroskop do jamy macicy można pobierać wycinki śluzówki do badania histopatologicznego oraz wykonywać niektóre zabiegi lecznicze.

CZEMU SŁUŻY BADANIE?
Histeroskopia umożliwia ocenę zmian patologicznych endometrium i ustalenie zakresu tych zmian. Badanie można połączyć z jednoczesnym wykonaniem zabiegu terapeutycznego - np. z usunięciem zrostów wewnątrzmacicznych lub polipów.

WSKAZANIA DO WYKONANIA BADANIA
Krwawienia o nieustalonej etiologii (przyczynie).
Ocena stanu endometrium.
Niemożność zajścia w ciążę lub jej donoszenia.
Wady macicy.
Podejrzenie zrostów wewnątrzmacicznych.
Oglądanie ścian kanału szyjki (cerwikoskopia).
Podejrzenie przerwania ciągłości ściany macicy.
Pobieranie wycinków celowanych.

Badanie jest wykonywane na zlecenie lekarza w warunkach szpitalnych

BADANIA POPRZEDZAJĄCE

Badania poprzedzające są dobierane indywidualnie w zależności od wskazań do histeroskopii. Patrz dodatkowo "Badania poprzedzające znieczulenie" w "Metody anestezjologiczne w badaniach diagnostycznych" w rozdziale "Metody znieczulania".

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA DO BADANIA

Patrz "Sposób przygotowania do znieczulenia" w rozdziale "Metody anestezjologiczne w badaniach diagnostycznych" w rozdziale "Metody znieczulania".

Badanie wykonuje się w znieczuleniu ogólnym

OPIS BADANIA

Pacjentka kładzie się na fotelu ginekologicznym (ma zgięte we wszystkich stawach kończyny dolne), jest rozebrana i przykryta prześcieradłem chirurgicznym.
Do badania wykorzystuje się sterylne narzędzia. Po odkażeniu pola zabiegowego badający wprowadza do kanału szyjki histeroskop, wypełnia płynem lub gazem (CO2) jamę macicy i ogląda śluzówkę. Jeśli istnieje taka potrzeba, badający przy pomocy specjalnych szczypiec wprowadzonych przez histeroskop może też pobrać wycinki śluzówki do badania histopatologicznego. Patrz dodatkowo "Opis metod znieczulenia" w "Metody anestezjologiczne w badaniach diagnostycznych" w rozdziale "Metody znieczulania".

Wynik badania przekazywany jest w formie opisu.

CZAS

Badanie trwa zwykle do kilkunastu minut

INFORMACJE, KTÓRE NALEŻY ZGŁOSIĆ WYKONUJĄCEMU BADANIE

Przed badaniem

Informacje wynikają ze specyfiki wywiadu ginekologicznego.
Skłonność do krwawień (skaza krwotoczna).

JAK NALEŻY ZACHOWYWAĆ SIĘ PO BADANIU?

Pacjentka powinna pozostać pod obserwacją lekarską tak długo, jak tego wymaga zakres wykonanego badania. Lekarz może zlecić przyjmowanie przez kilka dni antybiotyku celem zapobiegania wystąpieniu infekcji.

Nie ma sprawy
ide do meza bo od 8 dni pierwszy raz spi w domu bo miał nocki
licze na jakies drapanko mrrr;-)

reklama
ale Histeroskopia to inne badanie niz HSG
przy HSG pod znieczuleniem wlewaja kontrast do macicy i robia przeswietlenie
robi sie to pry niedroznych jajowodach itp

Do góry