reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Dziewczyny, a nie na temat :D Ale może @olka11135 pomoże, albo któraś się zna :) A więc idę sobie na L4. Liczy mi się podstawa (czyli średnia pensja brutto minus 13,71%). I moje pytanie - jak się liczy podstawa do rodzicielskiego? Średnia pensja minus te składki czy średnia pensja (teraz się nie płaci podatku?)?

reklama
Dziewczyny, a nie na temat :D Ale może @olka11135 pomoże, albo któraś się zna :) A więc idę sobie na L4. Liczy mi się podstawa (czyli średnia pensja brutto minus 13,71%). I moje pytanie - jak się liczy podstawa do rodzicielskiego? Średnia pensja minus te składki czy średnia pensja (teraz się nie płaci podatku?)?

Dla mnie to już za trudne :D

@Mamafasolki Podstawa do rodzielskiego jest taka sama jak do macierzynskiego.

Edit. A jak pytasz czy podstawa macierzynskiego będzie się różnić od podstawy L4, to też nie będzie o ile na l4 już będziesz do końca ciąży.

@Mamafasolki Podstawa do rodzielskiego jest taka sama jak do macierzynskiego.

Edit. A jak pytasz czy podstawa macierzynskiego będzie się różnić od podstawy L4, to też nie będzie o ile na l4 już będziesz do końca ciąży.
A to nie wystarczy popatrzeć na srednia podstawę składki chorobowej w pue? Czy jeszcze coś od tego się odejmuje/dodaje?

Jeśli przez rok nie byłaś na żadnym l4 to mniej więcej by się zgadzało :)
Ogólnie jeśli jesteś cały miesiąc na l4 czy macierzyńskim, to np. nie masz kosztów uzyskania przychodu. Wypłata macierzynskiego jest uzależniona od ilości dni w miesiącu.

Jeśli przez rok nie byłaś na żadnym l4 to mniej więcej by się zgadzało :)
Ogólnie jeśli jesteś cały miesiąc na l4 czy macierzyńskim, to np. nie masz kosztów uzyskania przychodu. Wypłata macierzynskiego jest uzależniona od ilości dni w miesiącu.
Byłam na początku roku na zwolnieniu i mam wrażenie, że z tego powodu mam wtedy wyraźnie niższa podstawę składki chorobowej w następnym miesiącu (pensja z góry). Ale odstęp już mam dawno ponad miesiąc, wiec mam nadzieję na powtórne przeliczenie podstawy jak pójdę na macierzyński. To z powodu L4 w marcu ZUS coś będzie jeszcze mi naliczał innego niż widzę w wykazie składek?

Witam !
Ja troszke z innej beczki, jakie macie objawy ciąży ? A może ich nie macie ? Trochę się martwię bo u mnie w sumie poza brakiem @, pozytywnymi testami i częstymi zawrotami - brak objawów 🫣 z aplikacji wychodzi ze to 7tc, jutro mam pierwsza wizytę u ginekologa, już się nakręcam i stresuje ze coś może być nie tak 😳

reklama
Witam !
Ja troszke z innej beczki, jakie macie objawy ciąży ? A może ich nie macie ? Trochę się martwię bo u mnie w sumie poza brakiem @, pozytywnymi testami i częstymi zawrotami - brak objawów 🫣 z aplikacji wychodzi ze to 7tc, jutro mam pierwsza wizytę u ginekologa, już się nakręcam i stresuje ze coś może być nie tak 😳
dodam ze w pierwszej ciąży miałam niesamowity ból piersi , a tym razem nic , ale już sama nie wiem może to przez tabletki na zanik laktacji po martwym porodzie w kwietniu , może i głupie pytanie ale już zaczynam wariować , tak bardzo bym chciała zeby tym razem się udało 🥹

Do góry