reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

Dziewczyny, a nie na temat :D Ale może @olka11135 pomoże, albo któraś się zna :) A więc idę sobie na L4. Liczy mi się podstawa (czyli średnia pensja brutto minus 13,71%). I moje pytanie - jak się liczy podstawa do rodzicielskiego? Średnia pensja minus te składki czy średnia pensja (teraz się nie płaci podatku?)?

reklama
Dziewczyny, a nie na temat :D Ale może @olka11135 pomoże, albo któraś się zna :) A więc idę sobie na L4. Liczy mi się podstawa (czyli średnia pensja brutto minus 13,71%). I moje pytanie - jak się liczy podstawa do rodzicielskiego? Średnia pensja minus te składki czy średnia pensja (teraz się nie płaci podatku?)?

Dla mnie to już za trudne :D

@Mamafasolki Podstawa do rodzielskiego jest taka sama jak do macierzynskiego.

Edit. A jak pytasz czy podstawa macierzynskiego będzie się różnić od podstawy L4, to też nie będzie o ile na l4 już będziesz do końca ciąży.

@Mamafasolki Podstawa do rodzielskiego jest taka sama jak do macierzynskiego.

Edit. A jak pytasz czy podstawa macierzynskiego będzie się różnić od podstawy L4, to też nie będzie o ile na l4 już będziesz do końca ciąży.
A to nie wystarczy popatrzeć na srednia podstawę składki chorobowej w pue? Czy jeszcze coś od tego się odejmuje/dodaje?

Jeśli przez rok nie byłaś na żadnym l4 to mniej więcej by się zgadzało :)
Ogólnie jeśli jesteś cały miesiąc na l4 czy macierzyńskim, to np. nie masz kosztów uzyskania przychodu. Wypłata macierzynskiego jest uzależniona od ilości dni w miesiącu.

Jeśli przez rok nie byłaś na żadnym l4 to mniej więcej by się zgadzało :)
Ogólnie jeśli jesteś cały miesiąc na l4 czy macierzyńskim, to np. nie masz kosztów uzyskania przychodu. Wypłata macierzynskiego jest uzależniona od ilości dni w miesiącu.
Byłam na początku roku na zwolnieniu i mam wrażenie, że z tego powodu mam wtedy wyraźnie niższa podstawę składki chorobowej w następnym miesiącu (pensja z góry). Ale odstęp już mam dawno ponad miesiąc, wiec mam nadzieję na powtórne przeliczenie podstawy jak pójdę na macierzyński. To z powodu L4 w marcu ZUS coś będzie jeszcze mi naliczał innego niż widzę w wykazie składek?

Witam !
Ja troszke z innej beczki, jakie macie objawy ciąży ? A może ich nie macie ? Trochę się martwię bo u mnie w sumie poza brakiem @, pozytywnymi testami i częstymi zawrotami - brak objawów 🫣 z aplikacji wychodzi ze to 7tc, jutro mam pierwsza wizytę u ginekologa, już się nakręcam i stresuje ze coś może być nie tak 😳

reklama
Witam !
Ja troszke z innej beczki, jakie macie objawy ciąży ? A może ich nie macie ? Trochę się martwię bo u mnie w sumie poza brakiem @, pozytywnymi testami i częstymi zawrotami - brak objawów 🫣 z aplikacji wychodzi ze to 7tc, jutro mam pierwsza wizytę u ginekologa, już się nakręcam i stresuje ze coś może być nie tak 😳
dodam ze w pierwszej ciąży miałam niesamowity ból piersi , a tym razem nic , ale już sama nie wiem może to przez tabletki na zanik laktacji po martwym porodzie w kwietniu , może i głupie pytanie ale już zaczynam wariować , tak bardzo bym chciała zeby tym razem się udało 🥹

Do góry