reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Plan byl taki, ze chcialam sie zaczac starac o ciązę juz za miesiac a badania nie wiem kiedy zrobię, moze za 2 miesiace, moze za 3. Zalezy od sytuacji finansowej, bo one troche kosztują, a ostatnio w zwiazku z remontem nowego mieszkania, troche sie splukalismy i mąz chyba nie bylby szczesliwy, ze akurat teraz takie badania drogie... dlatego pomyslalam zeby kupic te witaminy na wszelki wypadek, no chyba ze one szkodzą jesli sie nie powinno ich brac? Myslalam ze po prostu nawet jesli ich nie potrzebuje a wezme to mi nie zaszkodzą. Znalazlam na allegro wlasnie p-5-p 40ug i b12 metylowaną 1000ug, czy jesli bym sie zdecydowala brac to moze mi zaszkodzic?
jeszcze dodam, że moje dziecko ma mthfr hetero (ja mam homo) i dietetyk powiedział, żeby ono nie brało metyli tylko jeszcze inne formy kwasu foliowego i B12, także ile ludzi, tyle postępowań

reklama
Hejak, napisze na tym forum bo moze akurat Wy bedziecie zorientowane w temacie. Chce zrobic badania na poronienia nawykowe, niestety sytuacja finansowa pozwoli mi na to dopiero za 1-2 miesiace. Chcialabym od razu zaczac brac metylowane formy witamin b6 i b12, co do kwasu foliowego chyba metylowana forma jest juz w Pregna start wiec na razie to biore. Wiem ze strasznie duzo ludzi ma ta mutacje mthfr wiec moze od razu zaloze ze tez pewnie mam. W jakich dawkach bierzecie te metylowane formy witamin, czy mozna to kupic np. na allegro, czy są jakies konkretne witaminy ktore warto zamowic (mam na mysli firme)? Bylabym wdzieczna za porade, dziekuje :)
ja mtfhr oba hetero i pai 1 hetero. Genetyk zaleciła mi brać od starań i kontynuowac w ciąży prenatal uno. Tam masz zmetylowany właśnie kw. Foliowy i Wit B12 plus szereg innych niezbędnych witamin. Miałam homocysteine 8,2. Po 5 miesiącach brania tych witamin spadła do 4,7. Zamów na allegro bo wychodzą taniej o jakieś 15 zł.

ja mtfhr oba hetero i pai 1 hetero. Genetyk zaleciła mi brać od starań i kontynuowac w ciąży prenatal uno. Tam masz zmetylowany właśnie kw. Foliowy i Wit B12 plus szereg innych niezbędnych witamin. Miałam homocysteine 8,2. Po 5 miesiącach brania tych witamin spadła do 4,7. Zamów na allegro bo wychodzą taniej o jakieś 15 zł.
Od ciąży też Ci spadła ;) bo rozumiem że wynik 4,7 już miałaś w ciąży?

są dziewczyny na forum, które piszą, że mają mthfr a mimo to duże dawki metyli podbijają im homocysteine, więc nie mogą ich brać. Widziałam już wklejane wyniki, gdzie jest wyraźny niedobór tylko jednej witaminy. Były dziewczyny, którym jedne modulatory nie działały, a inne tak. Generalnie uważam, że lepiej jest dłuższy czas brać jeden preparat i zobaczyć jakie są na nim wyniki, niż skakać po różnych.

@IssGreen Wg mojego hematologa poziom do starań o ciążę ma byc poniżej 8, ja miałam w chwili zajścia 7,6 i mowil, że na granicy, ale też fakt, że miałam przerwę od supli.
Ja mam homocysteinę 8,7 + PAI 1 i MTHFR. Badania zrobiłam po 2 poronieniu. Czy takie wyniki mogły być przyczyną poronienia? Co robić dalej?

Ja mam homocysteinę 8,7 + PAI 1 i MTHFR. Badania zrobiłam po 2 poronieniu. Czy takie wyniki mogły być przyczyną poronienia? Co robić dalej?
nie wydaje mi się, żeby to miała być przyczyna, ale może byc sygnał, że coś w ogranizmie źle działa. A badalas poziom kwasu foliowego i B12? Bierzesz/brałaś dłuższy czas jakies witaminy?

Dziewczyny a ja wpadam się pochwalić, bo osttanio częściej na wątku ciążowym się udzielam żeby tu gitary nie zwracać. Wczoraj odebrałam kompletny wirnik badań prenatlanych i wszystko jest ok. Aktualnie leci nam 15 TC, niewiadomo kto mieszka w brzuchu ale jakiś pieron mały bo daje ostro popalić😛
Super, gratuluję!!!!

są dziewczyny na forum, które piszą, że mają mthfr a mimo to duże dawki metyli podbijają im homocysteine, więc nie mogą ich brać. Widziałam już wklejane wyniki, gdzie jest wyraźny niedobór tylko jednej witaminy. Były dziewczyny, którym jedne modulatory nie działały, a inne tak. Generalnie uważam, że lepiej jest dłuższy czas brać jeden preparat i zobaczyć jakie są na nim wyniki, niż skakać po różnych.

@IssGreen Wg mojego hematologa poziom do starań o ciążę ma byc poniżej 8, ja miałam w chwili zajścia 7,6 i mowil, że na granicy, ale też fakt, że miałam przerwę od supli.
a widzisz mi wszyscy i gin i genetyk i rodzinna mówili że moja homocysteina 8,2 jest ok. I powyżej 10 trzeba się martwić.

reklama
a widzisz mi wszyscy i gin i genetyk i rodzinna mówili że moja homocysteina 8,2 jest ok. I powyżej 10 trzeba się martwić.
wiem, pamiętam, dlatego bym nie dramatyzowała z tym, że to jest przyczyna, natomiast - tak jak wtedy Ci pisałam - mając wiedzę, że nie jest niska, próbowałabym zbić suplami. Ty się przestawiałas ze zwykłego kwasu ma prenatal i to pewnie było dla Ciebie korzystne :)

Do góry