reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

@Madlein Moim zdaniem to zależy, co chcesz sprawdzić. Jeśli celem jest sprawdzenie, jak Twój organizm sobie radzi przyjmując metę - to wówczas jej nie odstawiasz (i to chyba Twój przypadek).
Jeśli chcesz sprawdzić jak działasz bez mety, to odstawiasz bodajże 2 tygodnie przed badaniem. Ale ja bym nie ryzykowała.

reklama
Dziewczyny zadam pytanko jeszcze raz, bo może umknęło. Test obciążenia glukozą, a meta. Czy trzeba ją odstawić jeśli jest się w ciąży i ile przed badaniem? Bo ginka nic mi nie powiedziała 🤔
Dziś na wizycie maleństwo ma już 3cm (9+5tc). Wzruszyłam się, bo tak żwawo się ruszało, rączkami i nóżkami, a jakie długaśne już ma te nóżki. Z nóżkami to z dobre 4,5cm człowieka już by było 😉
Tak w ogóle trafiłam dziś w końcu do mojej ginki, z którą starałam się o ciążę. Była zadowolona tak samo jak ja, że wreszcie się udało.
TSH 1,130 czy przy takiej wartości mogą pojawiać się kołatania serca? Bo od jakiegoś tygodnia tak mi serducho dokucza... Miesiąc temu TSH było 1,3.
Jeśli chodzi o odstawienie leku to ja nie pomogę.

No to już jest mały czlowieczek ❤❤
Niech rośnie zdrowo 😘😘

@Madlein Moim zdaniem to zależy, co chcesz sprawdzić. Jeśli celem jest sprawdzenie, jak Twój organizm sobie radzi przyjmując metę - to wówczas jej nie odstawiasz (i to chyba Twój przypadek).
Jeśli chcesz sprawdzić jak działasz bez mety, to odstawiasz bodajże 2 tygodnie przed badaniem. Ale ja bym nie ryzykowała.
Też boję się odstawić. Jutro będę u endokrynologa może on coś podpowie. Wiem na pewno, że moja diabetolog nie chce prowadzić ciąży na mecie, ginka w jednym szpitalu mówiła mi, że można brać do 12tc później insulina. No i teraz nie wiem jak przygotować się do tego badania.

Dziewczyny zadam pytanko jeszcze raz, bo może umknęło. Test obciążenia glukozą, a meta. Czy trzeba ją odstawić jeśli jest się w ciąży i ile przed badaniem? Bo ginka nic mi nie powiedziała 🤔
Dziś na wizycie maleństwo ma już 3cm (9+5tc). Wzruszyłam się, bo tak żwawo się ruszało, rączkami i nóżkami, a jakie długaśne już ma te nóżki. Z nóżkami to z dobre 4,5cm człowieka już by było 😉
Tak w ogóle trafiłam dziś w końcu do mojej ginki, z którą starałam się o ciążę. Była zadowolona tak samo jak ja, że wreszcie się udało.
TSH 1,130 czy przy takiej wartości mogą pojawiać się kołatania serca? Bo od jakiegoś tygodnia tak mi serducho dokucza... Miesiąc temu TSH było 1,3.
nie wiem jak z metformina. Ale kołatania od tego tsh - nie wydaje mi się. Bierzesz magnez? Mierzysz ciśnienie?

nie wiem jak z metformina. Ale kołatania od tego tsh - nie wydaje mi się. Bierzesz magnez? Mierzysz ciśnienie?
Biorę Magne b6 forte 2 tabletki, ciśnienie ok, ale ja mam nadciśnienie i biorę leki. Jeszcze dzisiaj mam mieć konsultacje z kardiologiem żeby zdecydował czy nie ma konieczności zmiany leków ze względu na ciążę.

@natala123456 Ja podchodziłam do tego nieco inaczej. Czy czekanie da mi pewność, że będzie dobrze? Otóż nie, a tylko tracę czas.
Ale rozumiem i Twoje podejście. Każda z nas jest inna. Każda nieco inaczej podchodzi do wszystkiego. Niemniej jednak sporo badań dowodzi, że szybkie zajście po poronieniu zwiększa szanse utrzymania kolejnej ciąży.
Ja też nie czekam..jak przestałam krwawić, poczułam, że chcę spróbować ponownie a poza tym ciągnęło nas do siebie. Dziś mijają 33 dni od pierwszego krwawienia indukcyjnego bez zabiegu a ja nadal nie mam @. Szczerze..dostaję przez to na łeb, bo nie wiem, ile jeszcze to potrwa i czuję, że mam z tym problem 😩..z czekaniem.

Czekanie niestety jest najgorsze, a nic z tym zrobić nie możemy 😔 Ja czekałam 58 dni i myślałam, że oszaleje szczególnie, jak siedziałam w domu.
Dlatego wróciłam dość szybko do pracy by nie zawracać sobie za bardzo głowy..ale, gdy tylko mam więcej czasu, to rozkminiam, czytam, szukam i kombinuję z testami 😩🤷🏼‍♀️..wpadam w paranoję a to jednocześnie jest dołujące.. Mówienie mi „wyluzuj trochę” frustruje, bo nie da się tak po prostu z tym wyluzować 😖.

ja przy niedoczynności miałam kołatania serca w drugiej ciąży. Wieczorem jak się kładłam, to słyszałam tylko walące serce. Nie pamietam jednak przy jakiej wartości tsh to było.

reklama
Ja brałam mete całą ciąże i nie odstawiałam przed badaniem krzywej.

Do góry