G
guest-1693758626
Gość
Ja na szczęście znalazłam lekarza gdzie chodzę prywatnie na wizyty ale również pracuje w szpitalu.Ja w Warszawie po przejrzeniu miliona for, znanych lekarzy nie mam w żadnym szpitalu lekarza, do którego chciałabym iść miałabym mieć w 100% zaufanie. Nie zawsze dobry lekarz pracuje w szpitalu na NFZ.
Tutaj: Link do: Leczenie zachowawcze ciąży ektopowej | Pniewska-Undro | Ginekologia i Perinatologia Praktyczna
Zacytuję ten fragment:
"Kolejnym aspektem istotnym z punktu widzenia kobiet w wieku rozrodczym poddanych terapii metotreksatem jest czas, po którym można planować ciążę bez obaw o teratogenne działanie leku. Svirsky i wsp. przeanalizowali przypadki 314 kobiet, które zaszły w ciążę po farmakologicznym leczeniu ciąży ektopowej. Nie stwierdzono istotnych różnic w zakresie malformacji płodów, niekorzystnych wyników położniczych w grupie, w której do zapłodnienia doszło w ciągu 6 miesięcy od zakończenia leczenia, w porównaniu z grupą, w której zapłodnienie nastąpiło po 6 miesiącach [24]. Ponieważ dane nie są wystarczające, aby wyciągnąć ostateczne wnioski, zalecenie co najmniej 3-miesięcznej przerwy u kobiet planujących ciążę wydaje się rozsądne [25]."
U mnie dziś minęły równo 4 miesiące od drugiej dawki
Ale znam osoby gdzie chodzą prywatnie a szpital wybierają zupełnie inny niż tam gdzie pracuje ich lekarz prowadzący ciążę.
Indywidualna sprawa każdej z nas