reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

A mnie właśnie nic nie piecze :)
Piekły mnie chyba pierwsze dwa zastrzyki.
A może ja mam talent bo robię te zastrzyki insulinówkami i one są o niebo lepsze od tych igieł oryginalnych a jednak tak czy siak siniaka upoluję.
No i jeszcze zimne przykładam:oops:
Mam cerę naczynkową więc może i mam skłonności.. nie wiem.
Nie pomaga mi to na pewno.
A z ciekawości jak przelewasz zawartość do insulinowki? Po prostu wstrzykujesz? Nie wiem jak to w praktyce wygląda, ale mój dziadek podawał sobie insuline i faktycznie ta igiełka była mega mala.
Dziewczyny nie straszcie tymi zastrzykami 😱ja serio jestem przerażona jak o tym myśle :(

Byłam wczoraj u nowej endokrynolog i ginekolog - z polecenia i jestem zachwycona podejściem jednej i drugiej pani doktor. Także na ostatniej prostej postanowiłam zmienić lekarzy do ewentualnego prowadzenia ciąży.

I teraz mam pytanie - może głupie - ale jestem zielona w temacie - mam iść na monitoring cyklu - jak to się robi? - w sensie iść kilka razy czy próbować trafić raz? A jak w tym czasie ze współżyciem? Zawsze jak wiem ze ide do ginekologa to zachowuje taka 2 dniowa wstrzemięźliwość.

Nie pomyślałam żeby zadać te pytania wczoraj w gabinecie bo było dużo różnych informacji i nie pomyślałam ze mam jakieś wątpliwości.
Kochana nie odbieraj tego w kategorii straszenia! Czasem troche zapiecze czy zrobi się siniak, ale jednak korzyści ze stosowania leku mogą być ogromne. Z czasem nabiera się wprawy 🙂
Co do reszty to niestety nie pomogę, bo nie byłam nigdy na monitoringu, ale ja się nie przejmuje wstrzemięźliwością przed wizytą u gina 🙂 nigdy się nad tym nie zastanawiałam szczerze mówiąc (chyba że bym szła na cytologie czy wymaz)

reklama
Ogólnie to nie jest tak że za każdym razem robi mi się siniak, nie.Ja nie usuwam powietrza.
Teraz przez tydzień zrobiły się dwa malutkie.
Ale wszystkie stare schodzą mi bardzo długo więc w ogóle nie wbijam igły w te miejsca :/ i czasami jest problem gdzie tu się wkłuć.
Smaruję kremem na siniaki i w końcu po prawie 2 tygodniach ten wielgaśny mi jaśnieje 😌
😌
A co za krem na siniaki masz ?
Ja nie wypuszczam powietrza, wbijam powoli i nie mam siniaków, wiec to chyba jednak zależy od danej osoby i pewnie trochę od miejsca. Ja miałam kiedyś dluga podróż, jeszcze przed ciążą i wtedy jak zrobilam zastrzyk to mialam siniaka 2 tygodnie :/ co ciekawe sama widzę że są miejsca na brzuchu które są mniej i bardziej bolesne. Ja czasem przykładam igłę i już wiem ze będzie bolało i ja przekładam w inne miejsce 😜
Mnie zawsze piecze podanie i robię to dość powoli.
Tak to też ciocia mi mówiła żeby robić powoli, to jest bardzo ważne. I nie masować potem. Mnie boli mnie przy bliznach jakby to miejsce było nieczułe w ogóle.
Tak, ta lekarka pisze recepty papierowe. Na 100% to nie była recepta elektroniczna, bo przyszedłby mi kod smsem. Zorientowałam się, bo przeglądałam IKP i widzę gdzie i w jakiej aptece została zrealizowana.

@sadness35 @marsi89 Mnie akurat siniaki się praktycznie nie robią. Mój problem to że ja już nie wiem gdzie wbijac, bo w większości miejsc bardzo boli i/albo sika krew.
Boże biedna jesteś.

Dziewczyny a jaka macie heparynę i dawkę ? Ja mam neo,parin 0,4

Alabama - nie bój się, ja też byłam przerażona ale strach ma wielkie oczy. Nie ma źle

A z ciekawości jak przelewasz zawartość do insulinowki? Po prostu wstrzykujesz? Nie wiem jak to w praktyce wygląda, ale mój dziadek podawał sobie insuline i faktycznie ta igiełka była mega mala.
Codziennie rano biorę insulinówkę i wstrzykuję akurat teraz clexane.
Potem palcem stukam żeby ten pęcherzyk powietrza z dołu przesunął się do góry :D Teraz to bym miała stracha wrócić do tej oryginalnej:o
Z tego co wiem nie jest to zalecane takie przelewanie ale to zdecydowanie dla dobra mojej psychiki.

Ja na monitoring taki pełny też nigdy nie chodziłam. Ale jak szłam zobaczyć czy jestem przed owu to też wstrzemięźliwości nie zachowywałam.
Ja polecam ❤️codziennie :) I najlepiej jeszcze dzień po przewidywanej owulacji którą wskazuje np apka.
2 razy tak zrobiłam i faktycznie wtedy zaskoczyło, czyli jednak może tę parę h byłam do tyłu ze swoimi "wyliczeniami".

Tak to też ciocia mi mówiła żeby robić powoli, to jest bardzo ważne. I nie masować potem. Mnie boli mnie przy bliznach jakby to miejsce było nieczułe w ogóle.

Boże biedna jesteś.

Alabama - nie bój się, ja też byłam przerażona ale strach ma wielkie oczy. Nie ma źle
Miałam neoparin 0,4 , ostatnio kupuje clexane 0,4 -nigdy nie miałam okazji wbić oryginalnej igły clexane więc jednak nie porównam do neoparinu.
Poprzednio nakładałam żel z arniki ale się nie sprawdził.Teraz kupiłam Arcalen z herbapolu i codzienne smarowanie 1x faktycznie coś daje.
Ponoć miód jest super na takie siniaki ale ciągle zapominam kupić :O

Boże biedna jesteś.

Ja też mam neoparin 0.4, ale jak bylam w szpitalu to dostawałam clexane bo akurat to mieli, a jest to dokładnie ta sama substancja. Spotkałam się z różnymi opiniami odnośnie igieł w zależności od firmy- clexane podawały mi w szpitalu pielęgniarki wiec ciężko mi porównać jak się wbija 😜

To było do tej pory najgorsze co mnie spotkało.. ja nawet nie wiem jak to zrobiłam 😖😖

Ta heparyna nie jest taka straszna. Po prostu trochę codziennego stresu z rana.
Mnie to nie piecze, boli tylko jak się zrobi siniak/ gula.
Nie wyobrażam sobie jak później będzie to wyglądać ale to pewnie kwestia czasu ?🤭

Ostatnia edycja:
To było do tej pory najgorsze co mnie spotkało.. ja nawet nie wiem jak to zrobiłam 😖😖

Nie wyobrażam sobie jak później będzie to wyglądać ale to pewnie kwestia czasu ?🤭
Zatkało mnie! Ja miałam ewentualnie małego zielonego lekko bolesnego siniaczka, nie będę go nawet porównywała do tego co ty masz. Bardzo Ci współczuję. Może faktycznie skóra naczynkowa robi swoje... trzymam kciuki żeby więcej Ci się nie robiły takie siniaki

Dziewczyny nie straszcie tymi zastrzykami 😱ja serio jestem przerażona jak o tym myśle :(

Byłam wczoraj u nowej endokrynolog i ginekolog - z polecenia i jestem zachwycona podejściem jednej i drugiej pani doktor. Także na ostatniej prostej postanowiłam zmienić lekarzy do ewentualnego prowadzenia ciąży.

I teraz mam pytanie - może głupie - ale jestem zielona w temacie - mam iść na monitoring cyklu - jak to się robi? - w sensie iść kilka razy czy próbować trafić raz? A jak w tym czasie ze współżyciem? Zawsze jak wiem ze ide do ginekologa to zachowuje taka 2 dniowa wstrzemięźliwość.

Nie pomyślałam żeby zadać te pytania wczoraj w gabinecie bo było dużo różnych informacji i nie pomyślałam ze mam jakieś wątpliwości.
Jeśli się staracie o maleństwo to zrozumiałe, że żadnej wstrzemięźliwości nie ma przed wizytą 😉

Miałam neoparin 0,4 , ostatnio kupuje clexane 0,4 -nigdy nie miałam okazji wbić oryginalnej igły clexane więc jednak nie porównam do neoparinu.
Poprzednio nakładałam żel z arniki ale się nie sprawdził.Teraz kupiłam Arcalen z herbapolu i codzienne smarowanie 1x faktycznie coś daje.
Ponoć miód jest super na takie siniaki ale ciągle zapominam kupić :O
Ale taki miód spozywczy ? I co smarować siniaki jak coś?
Ja też mam neoparin 0.4, ale jak bylam w szpitalu to dostawałam clexane bo akurat to mieli, a jest to dokładnie ta sama substancja. Spotkałam się z różnymi opiniami odnośnie igieł w zależności od firmy- clexane podawały mi w szpitalu pielęgniarki wiec ciężko mi porównać jak się wbija 😜
Fajnie wiedzieć że do szpitala nie trzeba brać własnej heparyny 🤣 bo już spotkałam się z takimi przypadkami. No mi dał neoparin bo powiedział że to na bank jest dostępne w każdej aptece u nas, a clexane braki mają.

Jezus Maria jak ty to zrobiłaś? Biedna.

reklama
Ale taki miód spozywczy ? I co smarować siniaki jak coś?

Fajnie wiedzieć że do szpitala nie trzeba brać własnej heparyny 🤣 bo już spotkałam się z takimi przypadkami. No mi dał neoparin bo powiedział że to na bank jest dostępne w każdej aptece u nas, a clexane braki mają.

Jezus Maria jak ty to zrobiłaś? Biedna.
Tak, smarować miodem.

Nie wiem .. to jest siniak sprzed tygodnia.
Dzisiaj wielkość taka sama, paleta barw tylko bledsza🙈 rozjaśnia się po środku.
Akurat po tej stronie brzucha mam kilka rozstępów które wyszły 2 tygodnie przed porodem ale nie mam problemów żeby tam się wbić. Oczywiście w „ blizny” nie celuję.

Do góry