reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Hej dziewczyny, ja trochę z innej beczki ;)
Czy któraś z Was miała kiedys podrażnienie w okolicach intymnych, mam tak jakby takie plamki jakby skora zeszla i to samo przy odbycie 😱 pierwszy raz takie coś mam...czym mogę to smarować? Dodam że mnie nic nie swedzi, zauważyłam to dopiero przy oddawaniu moczu jak zaczęło piec...wizytę u ginekologa mam pod koniec lutego...na razie kupilam clotrimazolum, ale czy to pomoże....
Wygląda mi to na grzybice. Miałam tak raz w tamtym roku w lecie bo baseny, jeziora, publiczne toalety i złapałam gdzieś. Brałam właśnie clotrimazolum + coś doustnie, podmywanie przed każdym nakładaniem kremu i chyba po jakimś tygodniu było już ok.

reklama
Wygląda mi to na grzybice. Miałam tak raz w tamtym roku w lecie bo baseny, jeziora, publiczne toalety i złapałam gdzieś. Brałam właśnie clotrimazolum + coś doustnie, podmywanie przed każdym nakładaniem kremu i chyba po jakimś tygodniu było już ok.
Coś w tym może być bo brałam ostatnio antybiotyk...to też sprzyja grzybicy...co jeszcze mnie czeka :/

@Czikunia mi tez to wyglada na jakieś stany grzybiczne, miałam z tym kiedyś mega problem, właśnie po antybiotykach. Doraźnie polecam przemywanie naparem z kory dębu zamiast jakimikolwiek środkami do higieny intymnej w celu zachowania higieny ;)

A do do skali poronień to mi hematolog powiedziała, że z jej obserwacji na chwile obecna mówi się o poronienich na poziomie 60% wszystkich ciąż. I jak teraz zaczęłam o tym rozmawiać z kobietami z mojego otoczenia to faktycznie mnóstwo różnych historii jest obok.

Przyszly mi wyniki badań, które zlecił reumatolog :) ana 2 ujemne, anty ccp 0,5 norma 0-5, d dimer 371 norma 0-500 czyli wszystko w normie :D antykoagulant tocznia ujemny...viekawe bo zaraz po poronieniu mialam dodatni, a teraz ujemny...od czego to może zależeć?

Hej dziewczyny, ja trochę z innej beczki ;)
Czy któraś z Was miała kiedys podrażnienie w okolicach intymnych, mam tak jakby takie plamki jakby skora zeszla i to samo przy odbycie 😱 pierwszy raz takie coś mam...czym mogę to smarować? Dodam że mnie nic nie swedzi, zauważyłam to dopiero przy oddawaniu moczu jak zaczęło piec...wizytę u ginekologa mam pod koniec lutego...na razie kupilam clotrimazolum, ale czy to pomoże....
Ja w ciągu ostatnich dwóch tygodni też miałam dziwna akcje. Pojawiło mi się kilka krostek na wargach sromowych większych i starsznie mnie to swedzialo. Smarowała wlasnie clotrimazolem i odkazalam octaniseptem. Po 3 dniach przeszło. W sylwestra dostałam okres i też zaczęło mnie strasznie swędzieć ale już bez tych krostek. Tym razem tylko octaniseptem sikalam i przeszło po 3 dniach. Pierwszy raz miałam taką akcję i jak jeszcze raz się pojawi to do gina pójdę. Już kombinowałam czy to nie przez maszynkę do golenia, zmianę proszku. Kupiłam też wkładki jakieś inne bo moich nie było e więc podejrzewam że to może być z tego. Może ty też tu poszukaj przyczyny
A do do skali poronień to mi hematolog powiedziała, że z jej obserwacji na chwile obecna mówi się o poronienich na poziomie 60% wszystkich ciąż. I jak teraz zaczęłam o tym rozmawiać z kobietami z mojego otoczenia to faktycznie mnóstwo różnych historii jest obok.
Ta genetyk co u niej byłam teraz też mowila że poronienie w dzisiejszych czasach to zjawisko powszechne. Zresztą widać tutaj na forum ile nas przybywa.

Dziewczyny, które są w trakcie poronienia i świeżo po...bardzo mi przykro. Czytam i współczuję. Pamiętajcie że jesteśmy z wami

@Czikunia Mi na podrażnienia i jakby odparzenia od podpasek np. pomaga zawsze linomag ten zielony, smaruję grubo na noc tak jak dziecku w pieluszce. Ale jeśli to jakaś grzybica to bez leku nie pomoże.

@marsi89, @Alabama89 Też jestem w szoku co do skali poronień, zanim tu trafiłam myślałam, że to margines ciąż i wyjątki pojedyncze..

Przyszly mi wyniki badań, które zlecił reumatolog :) ana 2 ujemne, anty ccp 0,5 norma 0-5, d dimer 371 norma 0-500 czyli wszystko w normie :D antykoagulant tocznia ujemny...viekawe bo zaraz po poronieniu mialam dodatni, a teraz ujemny...od czego to może zależeć?

Może miałaś fizjologocznje zmieniony czas aptt z powodu krwawienia z dróg rodnych. A może jednak w ciąży coś się odzywa u Ciebie... Mimo nazwy antykoagulant dodatni nie tyle świadczy o chorobie toczeń układowy, ale o zab. krzepniecia. Poza tym są różne metody badania antykoagulanty. Dobrze, że aktualne wyniki są OK.

Antykoagulant tocznia to również "skladowa" zespołu antyfosfolipidowego. Wg kryteriów diagnostycznych uzyskanie dodatniego wyniku tylko w tej jednej składowej wystarczy do rozpoznania zespołu antyfosfolipidowego. Bywa ze ten zespół uaktywnia się tylko w ciazy. Moim zdaniem to jest przesłanka do tego zeby brać heparynę w ciazy.

reklama
Antykoagulant tocznia to również "skladowa" zespołu antyfosfolipidowego. Wg kryteriów diagnostycznych uzyskanie dodatniego wyniku tylko w tej jednej składowej wystarczy do rozpoznania zespołu antyfosfolipidowego. Bywa ze ten zespół uaktywnia się tylko w ciazy. Moim zdaniem to jest przesłanka do tego zeby brać heparynę w ciazy.
Mam dodatni antykoagulant i hematolog nie rozpoznał mi APS. Wg niego musiałoby jeszcze coś być w przeciwciałach

Do góry