reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

reklama
Rozumiem. A czy mąż bierze jakies suplementy na poprawę nasienia ? Podobna proszek macy jest skuteczny. Może warto spróbować
Tak, bierze suplementy profertil i dzięki temu udało nam się zajść w maju w ciążę :) poczekam kilka dni i w sobotę pójdę na bete bo ktoś gdzieś pisał że testy wychodziły negatywne a w ciąży się było.

Tak, bierze suplementy profertil i dzięki temu udało nam się zajść w maju w ciążę :) poczekam kilka dni i w sobotę pójdę na bete bo ktoś gdzieś pisał że testy wychodziły negatywne a w ciąży się było.
Nam kiedys ktoś, juz nie pamiętam kto polecił taki suplement dla mężczyzn supramen i też po 2 miesiącach zaszłam w ciążę, niestety biochemiczna...ale teraz mąż przed każdymi staraniami bierze :p nie wiem czy pomaga czy nie ;) u nas się sprawdziło.

@agaaataaaa ja robiłam na test dna oprócz badan materiały, Pakiet NIEPŁODNOŚĆ PLUS dla pary (AZF, CFTR fdel508, dele 2,3 + ANXA5 + kariotyp u dwóch osób + trombofilia wrodzona + immunofenotyp + konsultacja z genetykiem), dodatkowo cytomegalia i zespół antyfosfolipidowy plus poniższe przeciwciała w Diagnostyce:
  • c. przeciwjądrowe ANA, AMA, ASMA met. IIF
  • P/c. p. antygenom łożyska met. IIF
  • P/c. p. plemnikom met. IIF

Dziewczyny, mam wynik z test.dna

Czynnik V (R2) FV R2_4070A>G Układ heterozygotyczny
MTHFR* MTHFR_677C>T Układ heterozygotyczny
MTHFR* MTHFR_1298A>C Układ heterozygotyczny
PAI-1** PAI-1 4G Układ heterozygotyczny

Czy jesteście w stanie powiedzieć o co kaman? Oczywiscie pokażę wynik gin swojemu, tylko czy będzie wiedział nie wiem.

Celiaklii nie stwierdzono, chociaż jest obecna DQA1*02 - podjednostka α - podejrzewam, że to jakaś nietolerancja do dalszej diagnostyki pewnie.

Czy jesteście w stanie powiedzieć o co kaman? Oczywiscie pokażę wynik gin swojemu, tylko czy będzie wiedział nie wiem.

Celiaklii nie stwierdzono, chociaż jest obecna DQA1*02 - podjednostka α - podejrzewam, że to jakaś nietolerancja do dalszej diagnostyki pewnie.
Nie wiem czy ten czynnik leiden nie świadczy już o trombofili ( nie chce wprowadza w błąd), jest to czynnik krzepnięcia ale nie jestem pewna czy żeby stwierdzić trombofilie nie trzeba jeszcze poszerzyć diagnostyki.
Takie coś znalazłam:
czynnik V Leiden (mutacja genu V czynnika krzepnięcia krwi) sprzyja powstawaniu zakrzepicy żylnej i tętniczej, zawału serca czy udaru mózgu. Uważa się, że homozygotyczni nosiciele mutacji są obciążeni większym ryzykiem rozwoju zakrzepicy niż heterozygoty. W literaturze znajdują się liczne doniesienia potwierdzające znaczenie mutacji czynnika V Leiden w rozwoju zakrzepicy żył głębokich, głównie u osób należących do rasy kaukaskiej. Są również dowody na związek mutacji czynnika V Leiden z występowaniem poronień nawracających,

Mutacje MTHFR to wiadomo - upośledzają wchłanianie kwasu foliowego i mogą powodować kumulację homocysteiny - brałaś może jej poziom ?

PAI z kolei może powodować problemy z zagnieżdżeniem zarodka.

Moim zdaniem to kwalifikuje się do heparyny ale jak wiemy to wszystko zależy od lekarza.

Ja z podobnymi wynikami dostałam heparynę i acard do brania w ciąży.

Nie wiem czy ten czynnik leiden nie świadczy już o trombofili ( nie chce wprowadza w błąd), jest to czynnik krzepnięcia ale nie jestem pewna czy żeby stwierdzić trombofilie nie trzeba jeszcze poszerzyć diagnostyki.
Takie coś znalazłam:
czynnik V Leiden (mutacja genu V czynnika krzepnięcia krwi) sprzyja powstawaniu zakrzepicy żylnej i tętniczej, zawału serca czy udaru mózgu. Uważa się, że homozygotyczni nosiciele mutacji są obciążeni większym ryzykiem rozwoju zakrzepicy niż heterozygoty. W literaturze znajdują się liczne doniesienia potwierdzające znaczenie mutacji czynnika V Leiden w rozwoju zakrzepicy żył głębokich, głównie u osób należących do rasy kaukaskiej. Są również dowody na związek mutacji czynnika V Leiden z występowaniem poronień nawracających,

Mutacje MTHFR to wiadomo - upośledzają wchłanianie kwasu foliowego i mogą powodować kumulację homocysteiny - brałaś może jej poziom ?

PAI z kolei może powodować problemy z zagnieżdżeniem zarodka.

Moim zdaniem to kwalifikuje się do heparyny ale jak wiemy to wszystko zależy od lekarza.
Dzięki za podpowiedź, zaczęłam zgłębiać temat i też mi wychodzi problem z krzepliwością, może to było przyczyną obumarcia tzn jakiś mikroskrzep. Teraz chyba muszę poszukać genetyka na konsultację.
Homocysteiny nie badałam ale zbadam, jest pakiet w alabie, wychodzi taniej. I zamówiłam aliness methyl b-50 zamiast zwykłego b-kompleks.
Cholerne geny ale jest punkt zaczepienia.

reklama
Dzięki za podpowiedź, zaczęłam zgłębiać temat i też mi wychodzi problem z krzepliwością, może to było przyczyną obumarcia tzn jakiś mikroskrzep. Teraz chyba muszę poszukać genetyka na konsultację.
Homocysteiny nie badałam ale zbadam, jest pakiet w alabie, wychodzi taniej. I zamówiłam aliness methyl b-50 zamiast zwykłego b-kompleks.
Cholerne geny ale jest punkt zaczepienia.
@Ask1 polimorfizm czynnika V R2 to jest coś innego niż czynnika V Leiden. Teoretycznie samo R2 nie ma znaczenia, ale czasem lekarze są ostrożni i już podciągaja to pod wskazania do heparyny lub acardu. U Ciebie jeszcze jest PAI, więc podejrzewam, że jeśli będziesz chciała brać leki, to ginekolog nie będzie robił problemów z refundacja. Ale z drugiej strony wszystko masz hetero, więc są duże szanse, że wszystko działa jak powinno. Homocysteine powinnas zbadać.

@marsi89 Pytałaś o kwas foliowy przy mthfr. Tak, jak wychodzą mutacje, to pierwszy krok to włączenie metylowanego folianu. Ale każdy organizm jest inny, więc kontroluje się homocysteine. I jak dla mnie koło się zamyka, bo równie dobrze można zacząć od homocysteiny i zmieniac jej wartości metylowanym kwasem foliowym - bez wnikania, czy ma się polimorfizm mthfr. Nie lubię pisać o dramatycznych hipotetycznych konsekwencjach "zatrucia" organizmu kwasem foliowym u matek z mthfr, więc napiszę tylko, ze sprawdza się logika: organizm mamy źle działa, więc organizm dziecka też może źle działać - wieku prenatalnym bądź po narodzinach.

Ostatnia edycja:
Do góry