reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ciąża Po Poronieniu

reklama
Ja tabletki wchłaniam błyskawicznie. Żywieniowo brałam dużo cudów jakoś dziecko (mama stawała na głowie) nawet sok z pokrzywy wyciskali sami 🤦 wiesz...gdybym musiała brać , żelazo na stałe to pewnie przysiadła bym mocno do tematu ale potrzebuje 2 miesiące suplementacji na 1-1,5 roku aktualnie 🙂 także podchodzę do tego na spokojnie

To może być złudne patrzenie. Niestety może nie skończyc się na 2 miesiącach. Jeśli chcesz zajść w ciążę to może cię czekać co najmniej 9 miesięcy suplementacji. A co do obfitości @ to poszukalabym przyczyny. Po porodzie wcale nie musi być lepiej. To nie jest normalne by mieć obfite @. Mają być normalne. U mnie obfite i bolesne @ oznaczały endometrioze.

To może być złudne patrzenie. Niestety może nie skończyc się na 2 miesiącach. Jeśli chcesz zajść w ciążę to może cię czekać co najmniej 9 miesięcy suplementacji. A co do obfitości @ to poszukalabym przyczyny. Po porodzie wcale nie musi być lepiej. To nie jest normalne by mieć obfite @. Mają być normalne. U mnie obfite i bolesne @ oznaczały endometrioze.
U mnie też, skończyło sie na laparoskopii bo torbiel na jajniku miał ponad 3 cm...ale jak wiemy endometriozę nieliczni lekarze potrafią zdaignozować..dobrze, że nagłośniony był ten temat w mediach.

U mnie też, skończyło sie na laparoskopii bo torbiel na jajniku miał ponad 3 cm...ale jak wiemy endometriozę nieliczni lekarze potrafią zdaignozować..dobrze, że nagłośniony był ten temat w mediach.

Widziałam program. Mam mieszane uczucia względem tego, co pokazali. Mam diagnozę od ok 10 lat, może dlatego inaczej na to patrzę.
Jeśli masz endometrioze tym bardziej warto pomyśleć nad dieta. No i leczeniem przed ewentualnymi staraniami. Wtedy @ się regulują.

A propos wchłaniania to ja zmieniłam choćby to, że przestałam pić kawę lub herbatę do śniadania. Zastąpiłam (co prawda kupnym, ale jednak) sokiem pomarańczowym lub grapefruiowym, de facto mogłaby to być woda z cytryną. Zaczęłam też jeść zdecydowanie więcej jajek. Rosół gotowałam na podrobach, do wątróbki zawsze daję pieczone jabłko, itd...
Też nie jestem zwolenniczką suplementów w tabletkach, może poza olejami, bo te w firmie płynnej ciężko przełknąć😬
Przestac pić kawę? Nie wyobrażam sobie. I tak ograniczyłam. Kiedyś piłam 4 kawy dziennie. Teraz jedna tylko rano. Ale muszę ją wypić.
Ja odkąd pamiętam miałam mega bolesne i obfite miesiączki. Niejednokrotnie lądowałam w szpitalu i kroplówka z kentonalu tylko mi pomagała. Mówili że po porodzie będzie lepiej. I faktycznie po pierwszej ciąży okresy stały o wiele wiele mniej bolesne, wystarczył paracetamol przez pierwsze dwa dni okresu. Obfite nadal zostały. Pierwsze dwa dni dosłownie leje się ze mnie a potem już jest znośnie. Badania nie wykazały żadnych nieprawidłowości, taki mój urok. Teraz po dwóch poronieniach okresy są praktycznie bezbolesne ale obfitość nadal ta sama z tym, że trwa okres krócej. Moja siostra za to ma okresy bardzo skąpe i lekarz powiedzial jej że to bardzo niedobrze jak są tak skąpe. Powiedział że lepiej ja są obfite bo co ma wylecieć to wyleci i oczyszcza się organizm co miesiąc. Ma problem z prolaktyna i nadczynność albo niedoczynnosc tarczycy 🤔 (zawsze mi się to myli). Ale nie wiem czy to może mieć z tym związek

Przestac pić kawę? Nie wyobrażam sobie. I tak ograniczyłam. Kiedyś piłam 4 kawy dziennie. Teraz jedna tylko rano. Ale muszę ją wypić.

Ja odkąd pamiętam miałam mega bolesne i obfite miesiączki. Niejednokrotnie lądowałam w szpitalu i kroplówka z kentonalu tylko mi pomagała. Mówili że po porodzie będzie lepiej. I faktycznie po pierwszej ciąży okresy stały o wiele wiele mniej bolesne, wystarczył paracetamol przez pierwsze dwa dni okresu. Obfite nadal zostały. Pierwsze dwa dni dosłownie leje się ze mnie a potem już jest znośnie. Badania nie wykazały żadnych nieprawidłowości, taki mój urok. Teraz po dwóch poronieniach okresy są praktycznie bezbolesne ale obfitość nadal ta sama z tym, że trwa okres krócej. Moja siostra za to ma okresy bardzo skąpe i lekarz powiedzial jej że to bardzo niedobrze jak są tak skąpe. Powiedział że lepiej ja są obfite bo co ma wylecieć to wyleci i oczyszcza się organizm co miesiąc. Ma problem z prolaktyna i nadczynność albo niedoczynnosc tarczycy 🤔 (zawsze mi się to myli). Ale nie wiem czy to może mieć z tym związek

Mam nadzieję, że lekarze sprawdzili, czy nie masz endometriozy. Niestety jedynym badaniem mówiącym czy tak jest jest laparoskopia zwiadowcza. Można też spróbować zrobić to z kontrastem, ale to pokazuje tylko duże ogniska.
Ja też po porodzie syna miałam takie jak ty @. Po porodzie córki (CC) wszystko się zmieniło, mam skąpe @, ale na stole operacyjnym spędziłam 2h. Tak, ten lekarz dokonał cudów, bo rzeczywiście było lepiej przez długi czas.
U mnie niedoczynność i problemy z prolaktyna nie wpływały na obfitości @. Myślę, że to osobnicza zaleznosc

Mam nadzieję, że lekarze sprawdzili, czy nie masz endometriozy. Niestety jedynym badaniem mówiącym czy tak jest jest laparoskopia zwiadowcza. Można też spróbować zrobić to z kontrastem, ale to pokazuje tylko duże ogniska.
Ja też po porodzie syna miałam takie jak ty @. Po porodzie córki (CC) wszystko się zmieniło, mam skąpe @, ale na stole operacyjnym spędziłam 2h. Tak, ten lekarz dokonał cudów, bo rzeczywiście było lepiej przez długi czas.
U mnie niedoczynność i problemy z prolaktyna nie wpływały na obfitości @. Myślę, że to osobnicza zaleznosc
Wiesz co powiem ci że nie mam żadnych objawów wskazujących na endometrioze prócz tych obfitych okresów. Ale tak jak mówię przez dwa dni mam mega krwawienie a potem już tylko plamienia więc myślę że to normalne. A mam wsrod znajomych dziewczyny co mają endometrioze i jak opisywały swoje objawy to aż przykro było słychać. Bóle okresowe nie do opisania, ból przy stosunku, ból przy sikaniu i robieniu kupy, mega bóle krzyżowe. U jednej wyszła endometrioza dopiero jak bezskutecznie starała się 2 lata zajść w ciaze. I właśnie się to u nich nasilalo z czasem jak więcej tych ognisk było.

reklama
@marsi89
To nie, że w ogóle nie pije kawy😅, tylko, że nie do posiłku. To samo z herbatą😉
Aaaa to rozumiem 😁 nie no to ja też nie piję do posiłku. Ja rano kawka bez śniadania. Śniadanie dopiero gdzieś z godzinę po kawce.
Czyli że nie można pić ani kawy ani herbaty do posiłku bo źle wchlaniaja się witaminy ? Dobrze rozumiem ?

Do góry