reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

No wlasnie nie wiem. A to wychodzi przy badaniu na trombofilie tak? Planuje je zrobić w następnym miesiącu

Pani w aptece doradziła mi taki jak w załączniku ale teraz patrzę że o ile te B12, b6 jest tak kwas foliowy jest zwykły a nie jakiś metylowany chyba. Ale pisze że wpływa na utrzymanie prawidłowej homocysteiny hmmm...
Będzie to dobre? Czy coś oprócz tego kupić ? Polećcie coś bo ja zielona w tym jestem
Tak, w tym jest zwykły kwas i zwykła B12. Może Tobie wystarczy, każdy ma inny organizm. Możesz dokupoc 400 metylowanego folianu i brać razem.

@witch Radzisz czekac na wynik mutacji mthfr bez zmiany supelemntow? Czemu?

reklama
Uważaj z tym acardem przy plamieniach, bo po nim mogą wystąpić większe plamienia.

@marsi89 A Tobie już dziewczyny odpowiedziały. Ja osobiście bym przy tym wyniku nic nie zmieniała i poczekała na wynik badania.
Badania na trombofilie? Kurde no dziewczyny dały mi do myślenia. Ale chyba zmentylowana forma nie idzie sobie zaszkodzić ?
Tak, w tym jest zwykły kwas i zwykła B12. Może Tobie wystarczy, każdy ma inny organizm. Możesz dokupoc 400 metylowanego folianu i brać razem.

A możesz polecić jakiś suplement gdzie jest to wszystko razem żeby nie brać kilku? Bo w aptece są te babki nieogarnięte🤦 mówiłam żeby dały w zmetylowanej formie

@marsi89 były tu dziewczyny, które miały mthfr a na metylu homocysteina im rosła. Że to nie były odosobnione przypadki, potwierdziła mi dietetyczka mojego dziecka. Także pod kątem homocysteiny po prostu trzeba się na coś zdecydować i skontrolować wynik. Pod kątem wad cewy nerwowej i procesów krwiotwórczych, czytałam artykuł medyczny, że folian ma te same własności.

Witch84, aspekt - ja nic z tego nie kumam 🙊
Ale zmentylowana forma kwasu foliowego i B12 nie zaszkodzi prawda? Nie wpłynie na wynik badania na trombofilie ? Za jaki czas po braniu tej zmetylowanej formy powtórzyc to Badanie homocysteiny ?
A druga sprawa to podwyższone APTT u mnie z czego może wynikać ? Niby pisze że obniżone odpowiada za trombofilie więc u mnie by można było ją wykluczyć ale zaś wyższa homocysteina może odpowiadać za mutacje tego genu mthfr który występuje w przypadku trombofilii. Chciałam za grudniowa premie zrobić te badania na trombofilie ale chyba zrobię je szybciej bo jestem ciekawa.

Witch84, aspekt - ja nic z tego nie kumam 🙊
Ale zmentylowana forma kwasu foliowego i B12 nie zaszkodzi prawda? Nie wpłynie na wynik badania na trombofilie ? Za jaki czas po braniu tej zmetylowanej formy powtórzyc to Badanie homocysteiny ?
A druga sprawa to podwyższone APTT u mnie z czego może wynikać ? Niby pisze że obniżone odpowiada za trombofilie więc u mnie by można było ją wykluczyć ale zaś wyższa homocysteina może odpowiadać za mutacje tego genu mthfr który występuje w przypadku trombofilii. Chciałam za grudniowa premie zrobić te badania na trombofilie ale chyba zrobię je szybciej bo jestem ciekawa.
Nic co przykmujesz nie wplynie na wyniki badań pod kątem trombofilii bo to badania genetyczne. Genów nie zmienią żadne suplementy czy leki jakie przyjmujesz czy bedziesz przyjmowała. 🙂

@marsi89 Nie ma pewności jak zareagujesz na metyle. Ile tu kobiet, tyle historii. Na wynik badania na trombofilię nie wpłynie przyjmowanie jakiejkolwiek formy. Może natomiast wpłynąć na poziom homocysteiny - ale nie ma tutaj pewności jak Twój organizm zareaguje na metylowane preparaty. Homocysteina może spaść, ale może też wzrosnąć. Są tu też osoby, u których najlepiej sprawdzało się przyjmowanie form mieszanych - np. zwykły folik + metylofolian.
Dlatego ja przy wyniku jaki ty masz za dużo bym nie kombinowała :)

reklama
Do góry