reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Przy accofilu sprawdzaj morfologie koniecznie, nie wiem co ile, ale niektórzy mówią nawet co 2 dni, patrz na leukocyty, możesz czuć się na początku słabo.
No właśnie on mi kazał brać 1/3 ampułki co 3 dni i co trzy iniekcje podskórne robić morfologię. Czyli wychodzi na to że od 1 dawki po 9 dniach mam zrobić morfologię.

reklama
Ok dzięki. Jakiś czas temu na pobraniu krwi któraś z Pań pielęgniarek jak badałam prolaktynę pytały mnie czy starania o ciąże. Zaśmiałam się że tak od dawien dawna i że mam już za sobą poronienie. Powiedziały mi wtedy żebym na odstawiała w 1 trymesrze leków na prolaktynę bo ich koleżanka dwa razy przez to poroniła. Stąd moje pytanie. W poprzedniej ciąży którą też poroniłam pamiętam że odstawiałam od razu. Nic się raczej z tego powodu nie stało, ale pamiętam że po poronieniu potem sporo czytałam i gdzieś ktoś pisał żeby nie odstawiać gwałtownie tylko stopniowo. Ale sama nie wiem szczerze mówiąc bo biorę tylko 1/4 tabletki raz w tygodniu. Powinnam ją wziąć wczoraj ale nie wzięłam bo nie wiedziałam czy powinnam.
Prolaktyna w ciąży fizjologicznie rośnie I tak też powinno być, dlatego nie powinno się brać leków na jej zbicie. Ale zgadzam sie ze trzeba odstawiać stopniowo, jak z resztą większość leków. Przy czym mając dawkę 1/4 tabletki na tydzień to już nie ma co stopniować :p
Tez brałam 1/4 tabletki. Już i tak ciężko było ja podzielić na 4 części, a co dopiero na więcej

A myślicie że pozostać na ovarinie? Bo powinnam przyjmować kwas metylowany a ostatnio przy braniu 2 tabletek ovarinu miałam kwas powyżej normy i mi lekarz kazał brać 1 tabletke tylko.
Teraz nie wiem jak w mojej sytuacji robić czy przestawić się na coś dla 1 trymestru? Jest coś co ma tylko metylowany kwas na 1 trymestr?

A myślicie że pozostać na ovarinie? Bo powinnam przyjmować kwas metylowany a ostatnio przy braniu 2 tabletek ovarinu miałam kwas powyżej normy i mi lekarz kazał brać 1 tabletke tylko.
Teraz nie wiem jak w mojej sytuacji robić czy przestawić się na coś dla 1 trymestru? Jest coś co ma tylko metylowany kwas na 1 trymestr?

Sam folian np. z solgar albo kompleks z alinnes z wit b12 połączony.
Jeśli chodzi o te prenatal, pregna itp to wszystkie mają zwykły kwas.

Z tego co kojarzę to ovarinu w ciąży się nie bierze. Ja w ciąży brałam Prenatal

Sam folian np. z solgar albo kompleks z alinnes z wit b12 połączony.
Jeśli chodzi o te prenatal, pregna itp to wszystkie mają zwykły kwas.
Czyli taki jak ten z linka?:

I to jest po prostu sam kwas foliowy metylowany? Bo te specjalistyczne nazwy to do mnie nie przemawiają 🙈

Czyli taki jak ten z linka?:

I to jest po prostu sam kwas foliowy metylowany? Bo te specjalistyczne nazwy to do mnie nie przemawiają 🙈

Tak dokładnie ten, do tego jeszcze jakąś b12, albo kompleks ten poniżej on ma kwas metylowany i właśnie b12.

Tak dokładnie ten, do tego jeszcze jakąś b12, albo kompleks ten poniżej on ma kwas metylowany i właśnie b12.
Super dzięki wielkie. Mam nadzieję że u mnie w superpharmie będzie dostępny.
Co do B12 cały rok z nią walcze i mam sprawdzone już swoje. Z allines też próbowałam ale w moim przypadku się nie sprawdziła. Ale dziękuję za polecenie. I co tego kwasu 1 tabletka dziennie wystarczy?

reklama
Super dzięki wielkie. Mam nadzieję że u mnie w superpharmie będzie dostępny.
Co do B12 cały rok z nią walcze i mam sprawdzone już swoje. Z allines też próbowałam ale w moim przypadku się nie sprawdziła. Ale dziękuję za polecenie. I co tego kwasu 1 tabletka dziennie wystarczy?

Tak 1 tabletka wystarczy. Ja teraz b12 od diabetolog dostałam w kropelkach bo mi po covidzie spadła mocno,ale jak masz sprawdzoną to dobrze :)

Do góry