reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

Hej Dziewczyny, jestem na tym wątku pierwszy raz, nie nadrobię Waszych tematów, za co przepraszam 🙈 Przyszłam po porady, mam nadzieję, że mnie do siebie przygarniecie :)
Historia moich starań wygląda następująco: rozpoczęliśmy starania w marcu 2019, w maju 2019 zaszłam w ciążę, ale beta bardzo wolno rosła, dobiła jedynie do 130 (ciąża biochemiczna). Następnie mieliśmy parę miesięcy przerwy, aż w marcu 2020 zaszłam w ciążę drugi raz (krwawienie pojawiło się parę dni po terminie @, zrobiłam mimo wszystko test po kilku dniach bo nadal bolały mnie piersi, test pozytywny, beta na drugi dzień 890 już spadkowa, czyli znów biochemiczna lub wczesne poronienie, na usg nie było nic widać). Po tej ciąży plamiłam 1,5 miesiąca i znów zrobiliśmy parę miesięcy przerwy. Od listopada 2020 wzięłam się za starania konkretniej, tzn zaczęłam mierzyć temperaturę, robiłam testy owulacyjne, zrobiłam badania hormonów. Wszystko jest OK, owulacje zachodzą, ale do tej pory ciąży brak. Jedynie AMH mam wysokie bo 16,6 ale póki owulacje są, to mam się tym nie przejmować. Witamina D3 29,0 czyli ciut za niska. Reszta jest OK. Nasienie partnera super. Byłam w klinice, ale tam stwierdzili, że jestesmy zdrowi i że w końcu się uda. Po paru miesiącach trafiłam do nowego lekarza i pierwsze co to chce zbadać nasz kariotyp (czekamy na wyniki). Jeśli kariotyp będzie OK, to wyśle mnie na laparo, histeroskopie i kontrast. W międzyczasie stwierdziłam, że zrobię więcej badań, żeby już nie czekać, skoro i tak czekam. Zrobiłam wymaz na trombofilie (czekam na wyniki) oraz ANA1, wit B12, kwas foliowy i homocysteinę. Na ANA jeszcze czekam, kwas foliowy super, b12 tez super. Homocysteina wyszła 9,50 czyli z tego co wiem, to do starań za wysoka. Już wiem, że mam pić zakwas buraczany, czy coś więcej mogę z tym zrobić?
Moja prośba do Was jest taka, byście podpowiedziałaby co jeszcze warto zbadać czekając na kariotyp. A może już wystarczy? Ciąże tracę szybko, więc wiem, że nie wszystkie badania mnie dotyczą. Będę wdzięczna za podpowiedzi. Dziękuję za przeczytanie mojego wywodu do końca 🙈 Ah, w tym roku skończę 33 lata.

reklama
Witaj. Przygarniamy Cię do siebie [emoji6] Przykro mi że też masz trudną drogę do macierzyństwa. Trzymam kciuki żeby się udało.

Na homocysteinę ja tu wszystkim polecam to TMG

"TMG Powder - Metylacja & homocysteina Apollo's Hegemony TMG Powder" Link do: TMG Powder

U mnie działa cuda. Do tego bym polecała D3 w wysokiej dawce na receptę żeby szybko podnieść. To ważne. Ja zaszlam w ciążę przy niskim wyniku ale teraz lekarz mi nie zaleca zbyt wysokiej suplementacji (więcej niż 4 tyś) bo zbyt szybko szwy w czasce dzieciaczka wówczas się zrastają. Więc warto w czasie starań tu mocno zadziałać żeby później już tylko utrzymywać dobry wynik (czyli ok 50-70).

A jak tarczyca?

Witaj. Przygarniamy Cię do siebie [emoji6] Przykro mi że też masz trudną drogę do macierzyństwa. Trzymam kciuki żeby się udało.

"TMG Powder - Metylacja & homocysteina Apollo's Hegemony TMG Powder" Link do: TMG Powder

U mnie działa cuda. Do tego bym polecała D3 w wysokiej dawce na receptę żeby szybko podnieść. To ważne. Ja zaszlam w ciążę przy niskim wyniku ale teraz lekarz mi nie zaleca zbyt wysokiej suplementacji (więcej niż 4 tyś) bo zbyt szybko szwy w czasce dzieciaczka wówczas się zrastają. Więc warto w czasie starań tu mocno zadziałać żeby później już tylko utrzymywać dobry wynik (czyli ok 50-70).

A jak tarczyca?
Dziękuję za odpowiedź :)
TSH 1,47 FT4 16,62 (normy 12-22) FT3 5,66 (3,1-6,8) czyli chyba OK.

A jak tarczyca?
A i od dwóch miesięcy zażywam krople Vigantol, chcę za miesiąc sprawdzić czy D3 się poprawiła.

Dziewczyny pilne i strasznie mnie nurtuje. Czy którejś z Was zdażyło się, żeby zarodek przestał się rozwijać a Beta hcg wciąż rosła? Wczoraj u mnie 102tyś a dziś 120tyś. W pon brak tętna na USG a tydzień temu ponoć było.

Może tak być. Organizm nie zorientował się że ciąża obumarła. Pewnie nie masz żadnych objawów poronienia?
Dziewczyny pilne i strasznie mnie nurtuje. Czy którejś z Was zdażyło się, żeby zarodek przestał się rozwijać a Beta hcg wciąż rosła? Wczoraj u mnie 102tyś a dziś 120tyś. W pon brak tętna na USG a tydzień temu ponoć było.

Wzrost bhcg powoduje rosnący pęcherzyk ciążowy. Zarodek mógł już obumrzeć a pęcherzyk Jeszcze nieznacznie rośnie... Niedługo pewnie przestanie i bhcg będzie spadać

reklama
Ginekolog sam moze wypisywać leki na ryczał? Na wizycie prywatnej?
Ginekolog jest w temacie(dzwoniłam dziś) wiec po co jechac do dwoch
Miałam dodatni antykoagulant tocznia. Podejrzenie aps. Dostałam skierowanie do reumatolog. On zrobił mi jeszcze dodatkowe badania i powtórzył wynik na antykoagulant tocznia. Wyszedł ujemny. U mnie zespół antyfosfolipidowy został wykluczony.
Jeśli masz podejrzenie zespołu powinnaś iść do hematolog i jeśli diagnoza się potwierdzi to być pod jego stałą kontrolą.

Do góry