reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

Czy któraś z Was może mi polecić hematologa z luxmedu który ogarnia mutacje mthfr/Pai ?

Wyniki mi wzrosły fibrynogenu, spadło INR. Mam skierowanie na teleporadę a u mnie w mieście nie ma więc wybiorę kogoś z innego miasta. Jakieś polecenia?

Chyba będę musiała podnieść dawkę i się cykam czy czekac do porady czy sama przejąć z 0.6 na 2 x dziennie 0.4. Macie jakieś doświadczenia z problemami z krzepliwoscią w ciąży? U mnie 18 tc.

reklama
Czy w Pregnie Start jest metylowany kwas foliowy? Wcześniej przez rok czasu brałam Folik, jednak od 2 tygodni przerzuciłam się na Pregnę. Zdecydować się na jakiś osobny lek czy skład jest oki?
Ja też mam mutacje i brałam pregna start, po poronieniu miałam dobry poziom ale zmieniłam na femibion 0, bo lekarz i endo zalecali ze względu na jod

Czemu nie można sushi?
ChodI właśnie o listerioze. Nie można surowyhx ryb, surowego mięsa. Sushi można z pieczona rybka jak ktoś lubi ;)

Można z pieczoną rybką, albo w tempurze.
Edit: Niby nie można surowej ryby w ciąży, ale teraz czytam, że jeżeli jest dobrze przygotowana przez sushi chefa to można jeść w ciąży.
Surowa ryba to surowa ryba i nawet ten sushi master nie wie czy ryba nie ma w sobie pasożyta. Także ja bym się nie odważyła ;) tak samo nie konna ryb wędzonych na zimno

Czy w Pregnie Start jest metylowany kwas foliowy? Wcześniej przez rok czasu brałam Folik, jednak od 2 tygodni przerzuciłam się na Pregnę. Zdecydować się na jakiś osobny lek czy skład jest oki?
Oj nie wiem, bo nigdy nie brałam. Trzeba poczytać skład ;)
Jeśli ma obie formy kwasu czyli kwas foliowy i metafolin, to trzeba sprawdzić na sobie czy taka mieszanka nie podnosi homocysteiny. U mnie akurat mieszane formy działały lepiej ;)

Czy któraś z Was może mi polecić hematologa z luxmedu który ogarnia mutacje mthfr/Pai ?

Wyniki mi wzrosły fibrynogenu, spadło INR. Mam skierowanie na teleporadę a u mnie w mieście nie ma więc wybiorę kogoś z innego miasta. Jakieś polecenia?

Chyba będę musiała podnieść dawkę i się cykam czy czekac do porady czy sama przejąć z 0.6 na 2 x dziennie 0.4. Macie jakieś doświadczenia z problemami z krzepliwoscią w ciąży? U mnie 18 tc.
Ja bym poczekała na konsultacje z lekarzem, bo jednak za duża dawka heparyny może doprowadzić do krwotokow czy nawet odklejania łożyska. Takze szybciutko tą teleporade ;)

Bo to surowe ryby, zawierają rtęć i inne dziwne rzeczy. Tak samo jak surowego mięsa nie można, jajek surowych, serów pleśniowych etc
Ze średniowiecza się urwałyście z tym sushi czy serami pleśniowymi? Już 11lat temu mój gin mówił żeby tego nie słuchać. Że owszem można, ale ze sprawdzonych źródeł i z umiarem.

No jak kto woli. Tak samo jak picie alkoholu przy metforminie. Każdy decyduje o sobie [emoji2368]
Ze średniowiecza się urwałyście z tym sushi czy serami pleśniowymi? Już 11lat temu mój gin mówił żeby tego nie słuchać. Że owszem można, ale ze sprawdzonych źródeł i z umiarem.

Ja właśnie nie wiem, niedługo rusza już mój rocznik na zapisy na szczepionkę i niewiadomo co robić :o i co powiedzieć ludziom czemu nie chce, bo przecież nie będę mówić ze planuje ciąże :o
No właśnie. Ja mam tą samą sytuację. Jutro mają mi z pracy skierowanie wysłać na szczepienie ale nie wiadomo jaki termin będzie i czym będą szczepień. Nie chcę się szczepić za bardzo bo dla mnie to trochę za szybko ta szczepionka wyprodukowana i w ogóle... a tym bardziej jak dostanę termin na za 3 miesiące a za miesiąc chce zacząć starania
Można z pieczoną rybką, albo w tempurze.
Edit: Niby nie można surowej ryby w ciąży, ale teraz czytam, że jeżeli jest dobrze przygotowana przez sushi chefa to można jeść w ciąży.
Dokładnie. Moja koleżanka całą ciążę jadła takie sushi z pieczoną rybka i wszystko ok
Przynajmniej masz jakies objawy bo ja żadnych ...
Ja tej w żadnej ciąży nie miałam prócz delikatnych mdłości, bardzo delikatnych. Nie wiedziałam że to mdłości póki nie minęły🤣 także głowa do góry

Myśle, ze ze średniowieczem może to mieć taki związek, ze w średniowieczu tez były te same bakterie w rybach ;) chyba ze ktoś umie to zweryfikować, to proszę o komentarz

No właśnie. Ja mam tą samą sytuację. Jutro mają mi z pracy skierowanie wysłać na szczepienie ale nie wiadomo jaki termin będzie i czym będą szczepień. Nie chcę się szczepić za bardzo bo dla mnie to trochę za szybko ta szczepionka wyprodukowana i w ogóle... a tym bardziej jak dostanę termin na za 3 miesiące a za miesiąc chce zacząć starania

Dokładnie. Moja koleżanka całą ciążę jadła takie sushi z pieczoną rybka i wszystko ok

Ja tej w żadnej ciąży nie miałam prócz delikatnych mdłości, bardzo delikatnych. Nie wiedziałam że to mdłości póki nie minęły🤣 także głowa do góry
Ja się zapisałam jednak i będę się szczepić ;)

reklama
Do góry