reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

U mnie tylko zwrócił uwagę, że lepiej podczas porodu nie mieć pomalowanych paznokci.
Boże jak po mnie przy porodzie krzyczeli. Chciałam je ściągnąć przed porodem ale nie zdążyłam, na szybko w samochodzie pilowalam, zdążyłam ściągnąć tylko dwa palce ale krzyczeli po mnie 🤣

reklama
w temacie szkodliwości różnych czynników to mój lekarz, który jest naprawdę super i ma ogrom wiedzy po potwierdzeniu ciąży zakazał mi robienia hybrydy gdy zauważył ze mam, bo stwierdził ze nie ma żadnych badań dotyczacych ich nieszkodliwości :)
A są badania że są niebezpieczne? Tez nie ma takich badań :p bez przesady, robiąc hybrydę nie dostaje ci sie nic do organizmu

O nie ... A ja właśnie się zapisałam bo przekopalam Internet i wszędzie było napisane że można . A robie od lat
Można spokojnie ;) I nawet mamaginekolog o tym kiedyś już pisała

Ale że co hybrydy nie można? Ja kiedyś robiłam kurs paznokci hybrydowych i ciąża nie była przeciwskazaniem, akurat byłam w ciąży jak go robiłam i specjalnie pytałam. Co do farbowania włosów niby odradzają w pierwszym trymestrze( ale ogólnie odradzają wszystko w pierwszym trymestrze, radzą to przełożyć wszystko na drugi trymestr). Teraz jak leżałam na ginekologii po poronieniu to dużo rozmawiałam z położnymi i mówiły że cała ciążę farbowały włosy a jedna nawet mówiła że trwała robiła co miesiąc
Co do farbowania- pewnie ze można, tylko trzeba się liczyć z tym że kolor może wyjść inny przez hormony. Albo może nie chwycić wcale ;) teraz już się praktycznie nie stosuje farb z amoniakiem który mógł być szkodliwy. Aa, no i w ciąży możesz mimo wszystko nie znieść zapachu tej farby :p

Co do farbowania- pewnie ze można, tylko trzeba się liczyć z tym że kolor może wyjść inny przez hormony. Albo może nie chwycić wcale ;) teraz już się praktycznie nie stosuje farb z amoniakiem który mógł być szkodliwy. Aa, no i w ciąży możesz mimo wszystko nie znieść zapachu tej farby :p
No właśnie. Tu nawet o szkodliwość nie chodzi bo wiadomo że nawet jak ktoś z amoniakiem farbuje to nie robi tego codzienni tylko max raz miesiącu albo tak jak ja na lato bo jak słońce przyświeci to widać siwe włosy 🤣 w zimie mam to gdzieś. Ale najbardziej o zapach tu się rozchodzi bo może odrzucać w ciąży.

Boże jak po mnie przy porodzie krzyczeli. Chciałam je ściągnąć przed porodem ale nie zdążyłam, na szybko w samochodzie pilowalam, zdążyłam ściągnąć tylko dwa palce ale krzyczeli po mnie 🤣
Moja znajoma mówiła, że to dlatego bo jak tracisz przytomność to widać podobno po płytce na paznokciach, sinieje. Nie wiem czy to prawda, ale to też zalecenie lekarza i położnej 🙈

Potwierdzam - jak mam pomalowane paznokcie, to mi pulsoksymetr głupoty pokazuje. Muszę założyć go sobie odwrotnie, tj. bokiem - to wówczas normalnie się zachowuje :D
Mojej siostrze kiedyś lekarz o tym mówił. Miała badany to na ciemnym lakierze wyszło inaczej a na jasnym inaczej [emoji1745] bo ciemny gorzej przepuszcza czy jakoś tak

Potwierdzam - jak mam pomalowane paznokcie, to mi pulsoksymetr głupoty pokazuje. Muszę założyć go sobie odwrotnie, tj. bokiem - to wówczas normalnie się zachowuje :D
Jak przygotowywali mnie do usypiania przed zabiegiem, to anestezjolog powiedział że pulsoksymetr zakłada się właśnie bokiem 🙂
a co do hybryd to badan żadnych nie ma ani czy są bezpieczne ani czy szkodzą i tutaj mu chodziło o to co się ulatnia z lakieru podczas suszenia. Znam kilka kobiet, które pracowały przez większość ciąży w gabinetach i dzieci maja zdrowe. Do wszystkiego trzeba podchodzić z głową i tyle 🙂

reklama
Wiecie jak można zbijać gorączkę w ciąży? Mam już 38, apap nie działa, pije napar z imbiru z cytryną i miodem. Czosnku i soku malinowego nie przełknę przez mdłości. Teleporade mam dopiero jutro o 11, boję się, że mi się zarodek uszkodzi.

Do góry