reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

reklama
Witam. Jestem po 2 ciążach biochemicznych, 1 ciąży donoszonej do 37tc, prawie całej leżącej, na duphastonie i luteinie. 1 biochemiczna przed staraniem o synka potem ta "zdrowa ciąża" i po porodzie znowu jedna biochemiczna. Zrobiłam badania i te mutacje. Jakie macie zalecenia przy nich jeśli chodzi o życie codzienne i głównie wiadomo starania i czas ciąży?

Przy mthfr zbadaj poziom b12, homocysteina, kwas foliowy i wtedy najlepiej brać te suplementy metylowane.
Mam pai homo też i do tego mam zalecenia na Acard 150 i heparynę od pozytywnego testu. Homo to ta "gorsza" wersja mutacji,ale na pewno z lekami do ogarnięcia zwłaszcza, że masz już dzieciątko i donoszoną ciąże ;) W życiu codziennym mam zalecenie jedynie by unikać hormonalnych środków anty,ale kiedyś dawno brałam wiadomo wtedy człowiek nie znał mutacji :)

A Twój lekarz chce Ci dać acard i heparynę w ciąży? Progesteron? Coś Ci wyszło w diagnostyce z tych badań na APS? Przy mthfr warto oznaczyć homocysteinę, kwas foliowy i b12. Ale przyczyna może być gdzieś indziej... Miałaś pessar w I ciaży - ureaplazma, chlamydia wykluczone? Moje ustalenia są takie, że przy PAI-1 są problemy ze znikaniem krwiaków, wiec najlepiej, żeby one w ogóle nie powstały (ale nie wydaje mi się, żeby kobieta miała na to jakiś wpływ poza normalnym wystrzeganiem się dźwigania itp.)

@Piernik98 Szczerze mówiąc, ja nie wierzę, żeby 3 biochemy były spowodowane pai czy mthfr. Nie masz niedomogi lutealnej? Mąż badał nasienie? Kariotypy?
Dopiero będę się umawiać do swojego lekarza( niestety ma odległe terminy, dopiero na lipiec, a dziś w rejestracji usłyszałam, że nie ma jeszcze grafiku). Nie robiłam jeszcze APS.
Miałam pessar w pierwszej ciąży, ale nie robiłam żadnych badań o których napisałaś.
Teraz to mi dałaś do myślenia... Jestem pełna podziwu na Twoją/Waszą wiedzę

Czemu nie można sushi?
Można z pieczoną rybką, albo w tempurze.
Edit: Niby nie można surowej ryby w ciąży, ale teraz czytam, że jeżeli jest dobrze przygotowana przez sushi chefa to można jeść w ciąży.

Załączniki

• Screenshot_20210428-145024_Chrome.jpg
    Screenshot_20210428-145024_Chrome.jpg
    242,3 KB · Wyświetleń: 56
  • Screenshot_20210428-145054_Chrome.jpg
    Screenshot_20210428-145054_Chrome.jpg
    181,1 KB · Wyświetleń: 61
Przynajmniej masz jakies objawy bo ja żadnych ...
Jeszcze kilka dni temu nie miałam żadnych objawów, teraz jestem 6+4 i czuje je coraz mocniej🤢🤢🤢 Jedyne co jestem w stanie w siebie wcisnąć to bułka z masłem i to na raty. Jeszcze się przeziębiłam i mam gorączkę 🤦
Twoja ciąża jest ciut młodsza niż moja więc i Ciebie dopadnie, jedz teraz wszystko na co masz ochotę! 💙

reklama
Do góry