reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

reklama
Witam. Jestem po 2 ciążach biochemicznych, 1 ciąży donoszonej do 37tc, prawie całej leżącej, na duphastonie i luteinie. 1 biochemiczna przed staraniem o synka potem ta "zdrowa ciąża" i po porodzie znowu jedna biochemiczna. Zrobiłam badania i te mutacje. Jakie macie zalecenia przy nich jeśli chodzi o życie codzienne i głównie wiadomo starania i czas ciąży?

Przy mthfr zbadaj poziom b12, homocysteina, kwas foliowy i wtedy najlepiej brać te suplementy metylowane.
Mam pai homo też i do tego mam zalecenia na Acard 150 i heparynę od pozytywnego testu. Homo to ta "gorsza" wersja mutacji,ale na pewno z lekami do ogarnięcia zwłaszcza, że masz już dzieciątko i donoszoną ciąże ;) W życiu codziennym mam zalecenie jedynie by unikać hormonalnych środków anty,ale kiedyś dawno brałam wiadomo wtedy człowiek nie znał mutacji :)

A Twój lekarz chce Ci dać acard i heparynę w ciąży? Progesteron? Coś Ci wyszło w diagnostyce z tych badań na APS? Przy mthfr warto oznaczyć homocysteinę, kwas foliowy i b12. Ale przyczyna może być gdzieś indziej... Miałaś pessar w I ciaży - ureaplazma, chlamydia wykluczone? Moje ustalenia są takie, że przy PAI-1 są problemy ze znikaniem krwiaków, wiec najlepiej, żeby one w ogóle nie powstały (ale nie wydaje mi się, żeby kobieta miała na to jakiś wpływ poza normalnym wystrzeganiem się dźwigania itp.)

@Piernik98 Szczerze mówiąc, ja nie wierzę, żeby 3 biochemy były spowodowane pai czy mthfr. Nie masz niedomogi lutealnej? Mąż badał nasienie? Kariotypy?
Dopiero będę się umawiać do swojego lekarza( niestety ma odległe terminy, dopiero na lipiec, a dziś w rejestracji usłyszałam, że nie ma jeszcze grafiku). Nie robiłam jeszcze APS.
Miałam pessar w pierwszej ciąży, ale nie robiłam żadnych badań o których napisałaś.
Teraz to mi dałaś do myślenia... Jestem pełna podziwu na Twoją/Waszą wiedzę

Czemu nie można sushi?
Można z pieczoną rybką, albo w tempurze.
Edit: Niby nie można surowej ryby w ciąży, ale teraz czytam, że jeżeli jest dobrze przygotowana przez sushi chefa to można jeść w ciąży.

Załączniki

• Screenshot_20210428-145024_Chrome.jpg
    Screenshot_20210428-145024_Chrome.jpg
    242,3 KB · Wyświetleń: 53
  • Screenshot_20210428-145054_Chrome.jpg
    Screenshot_20210428-145054_Chrome.jpg
    181,1 KB · Wyświetleń: 56
Przynajmniej masz jakies objawy bo ja żadnych ...
Jeszcze kilka dni temu nie miałam żadnych objawów, teraz jestem 6+4 i czuje je coraz mocniej🤢🤢🤢 Jedyne co jestem w stanie w siebie wcisnąć to bułka z masłem i to na raty. Jeszcze się przeziębiłam i mam gorączkę 🤦
Twoja ciąża jest ciut młodsza niż moja więc i Ciebie dopadnie, jedz teraz wszystko na co masz ochotę! 💙

reklama
Do góry