reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

reklama
Przepraszam ale jakie 2-3 lata temu skoro ten program darmowych leków w ciąży obowiązuje od września 2020 r.?

@aspekt To się zmieniło jakieś 2-3 lata temu i teraz każdy może wystawić taką receptę.

A jeśli chodzi o ciążę - to mówi o tym Art. 43b. - [Uprawnienia kobiet w ciąży do bezpłatnych leków] - Świadczenia opieki zdrowotnej finansowane ze środków publicznych:
„2. Podstawą do nabycia uprawnienia przez świadczeniobiorcę, o którym mowa w ust. 1, jest ciąża stwierdzona przez lekarza posiadającego tytuł specjalisty w dziedzinie położnictwa i ginekologii lub lekarza w trakcie odbywania specjalizacji w tej dziedzinie, lub położną podstawowej opieki zdrowotnej, lub położną wykonującą świadczenia opieki zdrowotnej z zakresu ambulatoryjnej opieki specjalistycznej w poradni położniczo-ginekologicznej.
3. Podstawą bezpłatnego wydania leku z apteki lub punktu aptecznego świadczeniobiorcom, o których mowa w ust. 1, jest recepta wystawiona przez: 1) lekarza lub położną, o których mowa w ust. 2, lub 2) innego lekarza –na podstawie zaświadczenia wystawionego przez lekarza lub położną, o których mowa w ust. 2.
4. Zaświadczenie, o którym mowa w ust. 3 pkt 2, jest ważne przez okres ciąży, jednak nie dłużej niż 15 dni po planowanej dacie porodu wskazanej w tym zaświadczeniu”

Chodzi ogólnie o leki refundowane. Wcześniej lekarz musiał mieć umowę z NFZ.
Obecnie (o ile się nie mylę) musi tylko taką receptę gdzieś wrzucić - chodzi o to, żeby NFZ mógł kontrolować ilość leków wydawanych z refundacją.

Dziewczyny jestem po wstępnej (jutro kontynuacja) rozmowie z prawnikiem specjalizującym się konkretnie i tylko i wyłącznie w odszkodowaniach medycznych. Opisałam mu całą historię i ręce mi opadły jak zaczął tłumaczyć jak cała ta procedura (in vitro) powinna wyglądać i późniejsze leczenie również...
Czy którakolwiek z Was po in vitro miała ok tygodnia po transferze sprawdzane umiejscowienie zarodka??! Ja pierwszy raz o tym słyszę a on mi mówi że taki jest standard w dobrych klinikach właśnie w celu uniknięcia powikłań typu cp... Teraz wziął na tapetę ordynatora i stwierdził że mamy do czynienia z błędem diagnostycznym i że większość ginekologów nie ma uprawnień do badania przy pomocy usg... zobaczymy co mi jutro powie ale gość wygląda na mega kompetentnego...

Dziewczyny jestem po wstępnej (jutro kontynuacja) rozmowie z prawnikiem specjalizującym się konkretnie i tylko i wyłącznie w odszkodowaniach medycznych. Opisałam mu całą historię i ręce mi opadły jak zaczął tłumaczyć jak cała ta procedura (in vitro) powinna wyglądać i późniejsze leczenie również...
Czy którakolwiek z Was po in vitro miała ok tygodnia po transferze sprawdzane umiejscowienie zarodka??! Ja pierwszy raz o tym słyszę a on mi mówi że taki jest standard w dobrych klinikach właśnie w celu uniknięcia powikłań typu cp... Teraz wziął na tapetę ordynatora i stwierdził że mamy do czynienia z błędem diagnostycznym i że większość ginekologów nie ma uprawnień do badania przy pomocy usg... zobaczymy co mi jutro powie ale gość wygląda na mega kompetentnego...
Super, walczyć trzeba!!!!!

Wg mnie nie każdy i znam takiego, który przyjmuje pacjentki, prowadzi ciąże i nie wystawia żadnych recept z żadną refundacja nawet na luteinę. Żeby wystawiać recepty refundowane trzeba złożyć wniosek do NFZ i ten konkretny lekarz, o którym pisze, wprost mówi, że nie zamierza się w to "bawić". Nie mówiąc o tym, że niektórzy lekarze mają prawo do wystawiania recept z R lub C i robią to, ale np. dla luteiny tylko do któregos tygodnia a na heparynę tylko gdy mają podkladke od hematologa Link do: Informacja jak uzyskać uprawnienia do pobierania numerów recept / Informacje dla osób uprawnionych (lekarzy, lekarzy dentystów, felczerów, pielęgniarek i położnych) / Recepty, leki, apteki / Dla świadczeniodawcy / Narodowy Fundusz Zdrowia - Mazowiecki Oddział Wojewódzki
Zgadzam się. Mój mi nie da heparyny z kodem, bo nie mam kwitka od hematologa

reklama
@witch84 z tymi receptami to dziwna sprawa. Do gina chodzę prywatnie i wszystko na 100% jest nawet informacja na stronie,że lekarz nie wystawia recept refundowanych.

Teraz trochę nie na temat. Czy to prawda że decyzja rządu leczenie niepłodności zostało usunięte z programu zdrowia od 2021-2025 ? 🤨 Ktoś coś więcej wie na ten temat ?

Do góry