reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

reklama
Szkoda, że nie zrobi Ci monitoringu już teraz żeby sprawdzić czy dawka jest dobrze dobrana. Bo jeżeli wyjdzie na następnym cyklu, że pęcherzyków nie ma albo jest za dużo to kolejny cykl stracony a brać żeby brać taki lek to też nie najlepszy sposób. Ja się po nim źle czułamu mnie wystapila w 18dc po dwóch tabletkach dziennie.

Ja prowadzilam ciążę u lekarza co nie ma umowy z NFZ i wystawial mi receptę z kodem C.

@Agnieszka_1988
Ja nie mogłam prawie całą ciążę współżyć. Najpierw przez maly krwiak a później przez bóle podbrzusza. Od 37 tygodnia mogliśmy żeby spróbować wywołać poród
Póki co czuję się normalnie, no może troszkę bardziej poddenerwowana jestem.
Tak myślałam właśnie, że przy mojej wadze to branie najmniejszej dawki może być stratą czasu i pieniędzy. No ale będę słuchać się lekarki, w tym cyklu i tak nic z tego nie wyjdzie.

Mi lekarz gin prywatnie wypisał clexane przed 7tc,nie miałam karty ciąży i miałam za free.
A to było w tym roku? Kurde ja miałam tak w lutym 2020 że nie miałam żadnej refundacji na clexan. Ale tak to jest jak człowiek w informacjach opóźniony i nic nie wie :D Jakbym wiedziała wcześniej to od razu bym temu lekarzowi powiedziała

Jeśli są wskazania (I tu każdy lekarz określa inaczej co to znaczy ale najczęściej zalecenia od hematologa lub immunologa że jest dana diagnoza np. Zespol antyfosfolipidowy) to lekarz wypisuje R czyli ryczałt na czas starań. A jak są w ciąży to pisze kod C czyli ciąża i są za darmo. To obowiązuje od września 2020.
A to było w tym roku? Kurde ja miałam tak w lutym 2020 że nie miałam żadnej refundacji na clexan. Ale tak to jest jak człowiek w informacjach opóźniony i nic nie wie :D Jakbym wiedziała wcześniej to od razu bym temu lekarzowi powiedziała

Jeśli są wskazania (I tu każdy lekarz określa inaczej co to znaczy ale najczęściej zalecenia od hematologa lub immunologa że jest dana diagnoza np. Zespol antyfosfolipidowy) to lekarz wypisuje R czyli ryczałt na czas starań. A jak są w ciąży to pisze kod C czyli ciąża i są za darmo. To obowiązuje od września 2020.
Dzięki za info. Ja jestem ciemna w tym wszystkim. Serio nie wiedziałam o takich rzeczach. Mam wizyty w przyszłym tym, i chciałam się wcześniej dowiedzieć :D

W pierwszej ciąży miałam problemy od początku i lekarz zabronił współżyć. W drugiej było to już dla mnie oczywiste, że nie można. Chociażby dlatego, że w wydzielinie faceta znajduje się oxytocyna, która powoduje skurcze macicy. Poza tym ewentualne otarcia, pojawi się plamienie i nie będzie wiadomo skąd.
Ja bym się wstrzymała na Waszym miejscu do najbliżej wizyty.
Zgadzam się. Dla mnie to było tez oczywiste, ze mając na koncie straty, nie będziemy współżyć dopóki nie będziemy wiedzieli, ze jest wszystko dobrze i nie plamie. No i tak jak @Madlein napisala, przy współżyciu mogą wystąpić plamienia - my co prawda bardzo rzadko współzyjemy, a mimo wszystko 2 albo 3 razy plamilam i mega nas obojga to stresowało

@Imagi_nacja ja nie mam refundacji na neoparin w ciąży, bo nie mam wskazań od hematologa. Mój gin nigdy mi nie wystawił refundacji, nawet jak mu powiedziałam, ze mam zaświadczenie od lekarza rodzinnego. Skończyłam już z nim ten temat. Stwierdziłam, ze 350 zł miesięcznie to nie jest jeszcze taki kosmos

Zgadzam się. Dla mnie to było tez oczywiste, ze mając na koncie straty, nie będziemy współżyć dopóki nie będziemy wiedzieli, ze jest wszystko dobrze i nie plamie. No i tak jak @Madlein napisala, przy współżyciu mogą wystąpić plamienia - my co prawda bardzo rzadko współzyjemy, a mimo wszystko 2 albo 3 razy plamilam i mega nas obojga to stresowało

@Imagi_nacja ja nie mam refundacji na neoparin w ciąży, bo nie mam wskazań od hematologa. Mój gin nigdy mi nie wystawił refundacji, nawet jak mu powiedziałam, ze mam zaświadczenie od lekarza rodzinnego. Skończyłam już z nim ten temat. Stwierdziłam, ze 350 zł miesięcznie to nie jest jeszcze taki kosmos
No tak 350zł to nie jest źle. Ale z tym accofilem jak patrzałam tylko tak na necie tak plus/minus to 160zł za 5 ampułek licząc co mniej wiecej trzy dni to wyjdzie ponad 300 zł za sam ten lek, plus clexan też mi lekarz do którego wcześniej chodziłam przepisywał na 100% to znowu kolejne 300zł bo codzienne branie i jeszcze jakieś duphastony itp itd to wychodzi niezła sumka, a gdzie tam wizyty po 200zł jedna. Szaleństwo jakieś

No tak 350zł to nie jest źle. Ale z tym accofilem jak patrzałam tylko tak na necie tak plus/minus to 160zł za 5 ampułek licząc co mniej wiecej trzy dni to wyjdzie ponad 300 zł za sam ten lek, plus clexan też mi lekarz do którego wcześniej chodziłam przepisywał na 100% to znowu kolejne 300zł bo codzienne branie i jeszcze jakieś duphastony itp itd to wychodzi niezła sumka, a gdzie tam wizyty po 200zł jedna. Szaleństwo jakieś
To prawda, wychodzi już spora sumka 😐

reklama
To prawda, wychodzi już spora sumka 😐
Chore to jest. Takie przypadki jak ciąże po poronieniach i leki do nich powinni refundować całkowicie. Nie każdy człowiek jest bogaczem a tym bardziej w tych czasach przez koronę, A pech chce stety niestety, że takie przypadłości mają zwykli szarzy ludzie, a jest ich na prawde pełno patrząc na kolejki u specjalistów a ludzie których stać nie mają zadnych problemów, może jakiś mały odsetek.

Do góry