reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

reklama
Już doczytałam :p clexane jest refundowany, objęty programem „ciąża +”. Na recepcie musi znajdować się tylko symbol c.
O to super. Czyli ta refundacje obejmuje wszystkie kobiety rozumiem? Poczytam o tym "ciąża+" dzięki bardzo. Ja byłam na początku 2020 roku u jednego lekarza i przepisywał mi clexan normalnie bez refundacji. Teraz jak pójde do ginekologa to spytam się wszystkiego

Nie mogę przestać o tym myśleć [emoji2356] Jakie miałyście zalecenia od lekarza w ciąży po poronieniu jeśli chodzi o współżycie?

Mi lekarza absolutnie nie wspomniał (przez telefon ) że zalecana jest abstynencja ale dałyście mi do myślenia.

To do kiedy Waszym zdaniem lub Waszych lekarzy należy unikać seksu?

Dla nas to bardzo ważny element relacji. Dotkliwie odczujemy abstynencję CHOĆ OCZYWIŚCIE BEZPIECZENSTWO DZIECKA PRIORYTETEM. Pytanie czy faktycznie lekarze też Wam zalecili abstynencję czy to bardziej emocje kobiet po stracie i ten lęk przed powtórką sprawia że z seksu się rezygnuje ?
Ja miałam plamienia więc musiałam uważać.
Czyli one odgórnie są refundowane w aptekach? Bez jakiś wpisów przez lekarza na receptę? Sorki że tak pytam, ale nie odnajduje się w tym
Muso być recepta z kodem C

Nie mogę przestać o tym myśleć [emoji2356] Jakie miałyście zalecenia od lekarza w ciąży po poronieniu jeśli chodzi o współżycie?

Mi lekarza absolutnie nie wspomniał (przez telefon ) że zalecana jest abstynencja ale dałyście mi do myślenia.

To do kiedy Waszym zdaniem lub Waszych lekarzy należy unikać seksu?

Dla nas to bardzo ważny element relacji. Dotkliwie odczujemy abstynencję CHOĆ OCZYWIŚCIE BEZPIECZENSTWO DZIECKA PRIORYTETEM. Pytanie czy faktycznie lekarze też Wam zalecili abstynencję czy to bardziej emocje kobiet po stracie i ten lęk przed powtórką sprawia że z seksu się rezygnuje ?
Ja jestem po dwóch poronieniach u mi gin nic nie mówiła o zakazie. My wspolzylismy, ale starałam się jak najdelikatniej. Pewnie, że miałam obawy, ale mój mąż to by nie wytrzymał. Jak stwierdzałam, że za dużo, to radziliśmy w inny sposób 😉

Dzięki Dziewczyny. Wstrzymamy się do wizyty. Próbuje znaleźć równowagę między optymizmem i podejściem że będzie dobrze a jednak świadomością że po stracie ciąży wpisuje się w pewną grupę ryzyka i muszę uważać bardziej.

Nie chce się schizować. To nie robi dobrze. Ale tu mogę poczekać i dopytać.

Co do clexane. Lekarz prywatnie może dać ryczałt- ja wczoraj płaciłam 39 zł za clexane 0.6. Jak ma się kartę ciąży (ja jeszcze nie mam) to lekarz może wpisać kod C i wtedy część leków jest za darmo. Rozporządzenie z 1 września 2020 roku chyba. Jest tam katalog leków. W poprzedniej ciąży miałam Clexane za darmo z kodem C.

Dzięki Dziewczyny. Wstrzymamy się do wizyty. Próbuje znaleźć równowagę między optymizmem i podejściem że będzie dobrze a jednak świadomością że po stracie ciąży wpisuje się w pewną grupę ryzyka i muszę uważać bardziej.

Nie chce się schizować. To nie robi dobrze. Ale tu mogę poczekać i dopytać.

Co do clexane. Lekarz prywatnie może dać ryczałt- ja wczoraj płaciłam 39 zł za clexane 0.6. Jak ma się kartę ciąży (ja jeszcze nie mam) to lekarz może wpisać kod C i wtedy część leków jest za darmo. Rozporządzenie z 1 września 2020 roku chyba. Jest tam katalog leków. W poprzedniej ciąży miałam Clexane za darmo z kodem C.
No właśnie, to pewnie dlatego poprzednio nie miałam jeszcze refundacji na clexan, bo karte ciązy zakładają po 8tyg ciązy. A ja niestety niedotrwałam do tego momentu, i zawsze bedąc w 6 tyg u lekarza miałam clexan na 100%

Dzięki za pamięć. Biorę w tym cyklu Clo, ale w sumie tak na pół darmo, bo mój w te dni będzie w szpitalu 🤷 Zdecydowałam się wziąć już teraz tylko dla tego, że ginka powiedziała żeby w pierwszym cyklu nie liczyć na cud i mam przyjść na USG dopiero w drugim cyklu.
Ktoś z Was wie po jakim czasie od brania Clo powinna być owulka? Oczywiście zakładając, że faktycznie będzie.

Szkoda, że nie zrobi Ci monitoringu już teraz żeby sprawdzić czy dawka jest dobrze dobrana. Bo jeżeli wyjdzie na następnym cyklu, że pęcherzyków nie ma albo jest za dużo to kolejny cykl stracony a brać żeby brać taki lek to też nie najlepszy sposób. Ja się po nim źle czułamu mnie wystapila w 18dc po dwóch tabletkach dziennie.
Czyli każdy lekarz w Polsce nawet bez umowy z NFZ moze wystawic taka recepte?

Ja prowadzilam ciążę u lekarza co nie ma umowy z NFZ i wystawial mi receptę z kodem C.

@Agnieszka_1988
Ja nie mogłam prawie całą ciążę współżyć. Najpierw przez maly krwiak a później przez bóle podbrzusza. Od 37 tygodnia mogliśmy żeby spróbować wywołać poród

Mi lekarz POZ wpisał clexane z kodem C od 4 tygodnia na podstawie zaświadczenia o ciąży. Ale to takie dyskusyjne czy by nie miał przez to problemów.
No właśnie, to pewnie dlatego poprzednio nie miałam jeszcze refundacji na clexan, bo karte ciązy zakładają po 8tyg ciązy. A ja niestety niedotrwałam do tego momentu, i zawsze bedąc w 6 tyg u lekarza miałam clexan na 100%

reklama
Szkoda, że nie zrobi Ci monitoringu już teraz żeby sprawdzić czy dawka jest dobrze dobrana. Bo jeżeli wyjdzie na następnym cyklu, że pęcherzyków nie ma albo jest za dużo to kolejny cykl stracony a brać żeby brać taki lek to też nie najlepszy sposób. Ja się po nim źle czułamu mnie wystapila w 18dc po dwóch tabletkach dziennie.

Ja prowadzilam ciążę u lekarza co nie ma umowy z NFZ i wystawial mi receptę z kodem C.

@Agnieszka_1988
Ja nie mogłam prawie całą ciążę współżyć. Najpierw przez maly krwiak a później przez bóle podbrzusza. Od 37 tygodnia mogliśmy żeby spróbować wywołać poród
Dzięki bardzo :D Jak będę u lekarza to od razu będę pytam. Mega to przydatne, bo płacić za te wszystkie leki na 100% to jest koszmar

Do góry