reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

To wszystko wlasnie jest tak skomplikowane i nieprzewidywalne, ze szok. Dlatego wlasnie to odpuszczenie sobie dziala cuda, bo to wplywa na gospodarke hormonalna calego organizmu i ja wierze, ze tak jest, bo u mnie tak bylo i zadzialalo dwa razy, nie wychodzilo nam nic, dopoki nie poluzowalam w glowie. I znam mnostow przypadkow z najblizszego otoczenia, gdzie tak wlasnie bylo.
A co do tego, ze biologia to nie matematyka, to przypomina mi sie moja historia, jak chodzilismy przed slubem, do takiej babki koscielnej, co bilogii uczyla, bo ona dawala wpis, zeby to zaliczyc i do slubu mozna bylo przystapic. I pamietam ten nieszczesny kalendarzyk i to jak to pieknie mozna sobie cykl wyliczyc, mierzyc temperaturke, wykresiki robic, Powiedziala nam, ze dwa razy musimy sie spotkac, ten na ktorym wytlumaczy nam jak uzupleniac wykresik i za miesiac, zeby go sprawdzic :D I innej mozliwosci nie ma, tylko dwa razy musza byc, dopiero dostaniemy wpis ... a ja akurat mialam cos z cyklem wtedy pomieszane, zapewne od stresu i mialam miesiaczke, a po dwoch tyg znowu dostalam miesiaczke. I na koniec spotakania jak nam wytlumaczyla ten wykres, moj jescze wtedy narzeczony mowi, ok a co w przypadku, jak moja narzeczona teraz ma taki miszmasz z cyklem? :D Baba sie zaciela i nam podpisala od razu, po tym jednym razie :D
Masakra... czasem te nauki przedmalzenskie to taki cyrk że szok.... ale uśmiałam się Jak baba zareagowała na pytanie Twojego narzeczonego :D

Wczoraj dostałam słabe wyniki NK (19.3%) a dziś obecność antykoagulanta toczniowego (w niewielkiej ilości). Z czym się to dziewczyny wiąże? Jestem zielona w temacie.
Antykoagulant tocznia poza norma wskazuje na zespół antyfosfolipidowy czyli w ciąży potrzebna heparyna i acard ;)

reklama
@roki_1991 @Carry88
@Charlotte21

Dzięki dziewczyny. Mam się czego bać? Byłam już taka spokojna i optymistycznie nastawiona. A teraz znów strach się wkrada i panika. Rozumiem że czeka mnie poszerzenie zestawu do rangi żelaznego czyli akard, heparyna, sterydy i wlewy. Ale czy z tym zestawem mam szansę że już będzie ok ? [emoji3064]

@roki_1991 @Charolotte21 @Carry88

Dzięki dziewczyny. Mam się czego bać? Byłam już taka spokojna i optymistycznie nastawiona. A teraz znów strach się wkrada i panika. Rozumiem że czeka mnie poszerzenie zestawu do rangi żelaznego czyli akard, heparyna, sterydy i wlewy. Ale czy z tym zestawem mam szansę że już będzie ok ? [emoji3064]

Na pewno ;) Zresztą poronienie nie musiało być spowodowane żadnym z tych czynników a po prostu wadą genetyczną zarodka.
Ja już od starań mam zalecony Acard 150 i neoparin 0.4 i tak się kłuje i też lekarz mi powiedział, że trafiłam z diagnostyką, ale poronienia niestety też się zdarzają :(

No niby tak. W życiu się nie spodziewałam że to będzie aż tak trudna droga.

Heparynę bierzesz cały czas ? Cały cykl starań?

A jak bierzecie akard i heparyne ? Jedno rano drugie wieczorem ? Tu się doczytałam że zazwyczaj wymiennie co 12 H bierzecie chyba. Ja w ciąży miałam brać o 18 heparynę a akard na noc więc oba leki szły wieczorem. Czy to ważne?
Na pewno ;) Zresztą poronienie nie musiało być spowodowane żadnym z tych czynników a po prostu wadą genetyczną zarodka.
Ja już od starań mam zalecony Acard 150 i neoparin 0.4 i tak się kłuje i też lekarz mi powiedział, że trafiłam z diagnostyką, ale poronienia niestety też się zdarzają :(

No niby tak. W życiu się nie spodziewałam że to będzie aż tak trudna droga.

Heparynę bierzesz cały czas ? Cały cykl starań?

A jak bierzecie akard i heparyne ? Jedno rano drugie wieczorem ? Tu się doczytałam że zazwyczaj wymiennie co 12 H bierzecie chyba. Ja w ciąży miałam brać o 18 heparynę a akard na noc więc oba leki szły wieczorem. Czy to ważne?

Ja biorę już 2 miesiące bez przerwy tak mi lekarz zalecił, bo powiedział, że aps to choroba i trzeba reagować szybko i dosyć agresywanie. Potem dalej całą ciążę i chyba połóg się bierze? Acard biorę rano heparynę na noc, bo przed pracą nie dałabym rady sobie zastrzyków jeszcze ogarnąć ;)

Ja biorę już 2 miesiące bez przerwy tak mi lekarz zalecił, bo powiedział, że aps to choroba i trzeba reagować szybko i dosyć agresywanie. Potem dalej całą ciążę i chyba połóg się bierze? Acard biorę rano heparynę na noc, bo przed pracą nie dałabym rady sobie zastrzyków jeszcze ogarnąć ;)
A Aps stwerdzil na podstawie, którego wyniku? Co mialas poza norma?

@roki_1991 @Carry88
@Charlotte21

Ją myślę ze na tym zestawie powinno się udać ;)

Przeciwciała p/ antykardiolipidowe miałam podwyższone i tylko to,ale wystarczy jeden wskaźnik żeby stwierdzić.
A to u mnie tez bedzie to samo, te bialka s, c i /Leiden itd w normie, ale te p/c antykardiolipidowe IgM wyszedl graniczny, IgG w normie, wiec moze to swieze po popronieniu i stad to IgM, to tylko moze w ciazy mi sie uaktywnia. Takze taki zestaw czeka tez i mnie, plus wiadomo, ze luteina i steryd.

reklama
A to u mnie tez bedzie to samo, te bialka s, c i /Leiden itd w normie, ale te p/c antykardiolipidowe IgM wyszedl graniczny, IgG w normie, wiec moze to swieze po popronieniu i stad to IgM, to tylko moze w ciazy mi sie uaktywnia. Takze taki zestaw czeka tez i mnie, plus wiadomo, ze luteina i steryd.

Ja robiłam też do 6 tyg po poronieniu więc najprawdopodobniej też mi się tak tylko uaktywnia albo nikt wcześniej tego nie zbadał wcześniej 🤷‍♀️ Ale Igg miałam ujemne a w Igm podwyższone więc raczej opcja, że tylko w ciąży.
Wszystkie inne czynniki krzepnięcia też mam w normie.

Do góry