reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

To wszystko wlasnie jest tak skomplikowane i nieprzewidywalne, ze szok. Dlatego wlasnie to odpuszczenie sobie dziala cuda, bo to wplywa na gospodarke hormonalna calego organizmu i ja wierze, ze tak jest, bo u mnie tak bylo i zadzialalo dwa razy, nie wychodzilo nam nic, dopoki nie poluzowalam w glowie. I znam mnostow przypadkow z najblizszego otoczenia, gdzie tak wlasnie bylo.
A co do tego, ze biologia to nie matematyka, to przypomina mi sie moja historia, jak chodzilismy przed slubem, do takiej babki koscielnej, co bilogii uczyla, bo ona dawala wpis, zeby to zaliczyc i do slubu mozna bylo przystapic. I pamietam ten nieszczesny kalendarzyk i to jak to pieknie mozna sobie cykl wyliczyc, mierzyc temperaturke, wykresiki robic, Powiedziala nam, ze dwa razy musimy sie spotkac, ten na ktorym wytlumaczy nam jak uzupleniac wykresik i za miesiac, zeby go sprawdzic :D I innej mozliwosci nie ma, tylko dwa razy musza byc, dopiero dostaniemy wpis ... a ja akurat mialam cos z cyklem wtedy pomieszane, zapewne od stresu i mialam miesiaczke, a po dwoch tyg znowu dostalam miesiaczke. I na koniec spotakania jak nam wytlumaczyla ten wykres, moj jescze wtedy narzeczony mowi, ok a co w przypadku, jak moja narzeczona teraz ma taki miszmasz z cyklem? :D Baba sie zaciela i nam podpisala od razu, po tym jednym razie :D
Masakra... czasem te nauki przedmalzenskie to taki cyrk że szok.... ale uśmiałam się Jak baba zareagowała na pytanie Twojego narzeczonego :D

Wczoraj dostałam słabe wyniki NK (19.3%) a dziś obecność antykoagulanta toczniowego (w niewielkiej ilości). Z czym się to dziewczyny wiąże? Jestem zielona w temacie.
Antykoagulant tocznia poza norma wskazuje na zespół antyfosfolipidowy czyli w ciąży potrzebna heparyna i acard ;)

reklama
@roki_1991 @Carry88
@Charlotte21

Dzięki dziewczyny. Mam się czego bać? Byłam już taka spokojna i optymistycznie nastawiona. A teraz znów strach się wkrada i panika. Rozumiem że czeka mnie poszerzenie zestawu do rangi żelaznego czyli akard, heparyna, sterydy i wlewy. Ale czy z tym zestawem mam szansę że już będzie ok ? [emoji3064]

@roki_1991 @Charolotte21 @Carry88

Dzięki dziewczyny. Mam się czego bać? Byłam już taka spokojna i optymistycznie nastawiona. A teraz znów strach się wkrada i panika. Rozumiem że czeka mnie poszerzenie zestawu do rangi żelaznego czyli akard, heparyna, sterydy i wlewy. Ale czy z tym zestawem mam szansę że już będzie ok ? [emoji3064]

Na pewno ;) Zresztą poronienie nie musiało być spowodowane żadnym z tych czynników a po prostu wadą genetyczną zarodka.
Ja już od starań mam zalecony Acard 150 i neoparin 0.4 i tak się kłuje i też lekarz mi powiedział, że trafiłam z diagnostyką, ale poronienia niestety też się zdarzają :(

No niby tak. W życiu się nie spodziewałam że to będzie aż tak trudna droga.

Heparynę bierzesz cały czas ? Cały cykl starań?

A jak bierzecie akard i heparyne ? Jedno rano drugie wieczorem ? Tu się doczytałam że zazwyczaj wymiennie co 12 H bierzecie chyba. Ja w ciąży miałam brać o 18 heparynę a akard na noc więc oba leki szły wieczorem. Czy to ważne?
Na pewno ;) Zresztą poronienie nie musiało być spowodowane żadnym z tych czynników a po prostu wadą genetyczną zarodka.
Ja już od starań mam zalecony Acard 150 i neoparin 0.4 i tak się kłuje i też lekarz mi powiedział, że trafiłam z diagnostyką, ale poronienia niestety też się zdarzają :(

No niby tak. W życiu się nie spodziewałam że to będzie aż tak trudna droga.

Heparynę bierzesz cały czas ? Cały cykl starań?

A jak bierzecie akard i heparyne ? Jedno rano drugie wieczorem ? Tu się doczytałam że zazwyczaj wymiennie co 12 H bierzecie chyba. Ja w ciąży miałam brać o 18 heparynę a akard na noc więc oba leki szły wieczorem. Czy to ważne?

Ja biorę już 2 miesiące bez przerwy tak mi lekarz zalecił, bo powiedział, że aps to choroba i trzeba reagować szybko i dosyć agresywanie. Potem dalej całą ciążę i chyba połóg się bierze? Acard biorę rano heparynę na noc, bo przed pracą nie dałabym rady sobie zastrzyków jeszcze ogarnąć ;)

Ja biorę już 2 miesiące bez przerwy tak mi lekarz zalecił, bo powiedział, że aps to choroba i trzeba reagować szybko i dosyć agresywanie. Potem dalej całą ciążę i chyba połóg się bierze? Acard biorę rano heparynę na noc, bo przed pracą nie dałabym rady sobie zastrzyków jeszcze ogarnąć ;)
A Aps stwerdzil na podstawie, którego wyniku? Co mialas poza norma?

@roki_1991 @Carry88
@Charlotte21

Ją myślę ze na tym zestawie powinno się udać ;)

Przeciwciała p/ antykardiolipidowe miałam podwyższone i tylko to,ale wystarczy jeden wskaźnik żeby stwierdzić.
A to u mnie tez bedzie to samo, te bialka s, c i /Leiden itd w normie, ale te p/c antykardiolipidowe IgM wyszedl graniczny, IgG w normie, wiec moze to swieze po popronieniu i stad to IgM, to tylko moze w ciazy mi sie uaktywnia. Takze taki zestaw czeka tez i mnie, plus wiadomo, ze luteina i steryd.

reklama
A to u mnie tez bedzie to samo, te bialka s, c i /Leiden itd w normie, ale te p/c antykardiolipidowe IgM wyszedl graniczny, IgG w normie, wiec moze to swieze po popronieniu i stad to IgM, to tylko moze w ciazy mi sie uaktywnia. Takze taki zestaw czeka tez i mnie, plus wiadomo, ze luteina i steryd.

Ja robiłam też do 6 tyg po poronieniu więc najprawdopodobniej też mi się tak tylko uaktywnia albo nikt wcześniej tego nie zbadał wcześniej 🤷‍♀️ Ale Igg miałam ujemne a w Igm podwyższone więc raczej opcja, że tylko w ciąży.
Wszystkie inne czynniki krzepnięcia też mam w normie.

Do góry