reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

Właśnie nurtuje mnie ten stosunek LH i FSH. Niby gdzie nie czytam to pisze, że stosunek powinien być jak najbliżej 1. Wydawało mi się, że u mnie jest ok. Możesz mi coś więcej o tym napisać?
W tym miesiącu mam jeszcze konsultację z Endo. Już w styczniu planuję pójść do ginki jak będę po wizycie u kardiologa. Ona zaraz po poronieniu była gotowa przeprowadzić u mnie monitoring cyklu, w pierwszym po poronieniu nie licząc samego poronienia owulacji nie było. Ale jakoś dałam sobie wtedy spokój. Coś mi się zdaje, że przy takim trybie naszych spotkań mogę dalej tylko pomarzyć o ciąży 🙄 Przecież nie da się wywołać owulacji na konkretny dzień.

Mi jeden z lekarzy powiedział, że ten stosunek blisko 1 to bzdura, że tego się tak nie liczy a jedynie, że FSH ma być wyższe od LH. Tylko pewnie jak ze wszystkim co lekarz to opinia.

reklama
@Madlein tak na szybko to napiszę tak. Pierwszą częścią cyklu zawiaduje FSH. Ciało przygotowuje się na owulację rosną pęcherzyki jeden robi się wiodący. Najczęściej jeden ok 22mm, mniej więcej w połowie cyklu powinien pęknąć. Wówczas następuje pik LH, czyli wyrzut by pęcherzyk pękł i nastąpiła owulacja. Jeśli lh jest niemal równe FSH może dziać się tak jak u mnie, że pęcherzyk fajnie rośnie np do ok 15mm, a potem zwalnia, albo przestaje rosnąć. Nie dojrzewa, nie dochodzi do owulacji. Trzeba odkryć co powoduje nadmierny wzrost LH w pierwszym cyklu. To może być rosnącą prolaktyna, dużo stresu działa na korę nadnerczy, która zaburza cykl. Albo coś z przysadka mózgowa, albo coś innego. U mnie nawet stymulacja nie pomogła ani pregnyl czy owitrell.
Druga sprawa, że owulacja, to nie zegarek. Najczęściej występuje w połowie cyklu, ale ona może być wcześniej ( mój syn - owulka ok 10dc) lub później (córeczka - owulka ok 18-20 DC). To normalne zachowanie ciała o dziwo, dlatego kalendarzyk się nie sprawdza. Po prostu biologia to nie matematyka. A czasem się nie zrażaj. Syna urodziłam w wieku 37 lat, co więcej owulacja z jajnika zrośniętego z macica, który od wielu lat nie miał owulacji. Cykl spisałam na straty, mój synek na szczęście nie [emoji3526]

Właśnie nurtuje mnie ten stosunek LH i FSH. Niby gdzie nie czytam to pisze, że stosunek powinien być jak najbliżej 1. Wydawało mi się, że u mnie jest ok. Możesz mi coś więcej o tym napisać?
W tym miesiącu mam jeszcze konsultację z Endo. Już w styczniu planuję pójść do ginki jak będę po wizycie u kardiologa. Ona zaraz po poronieniu była gotowa przeprowadzić u mnie monitoring cyklu, w pierwszym po poronieniu nie licząc samego poronienia owulacji nie było. Ale jakoś dałam sobie wtedy spokój. Coś mi się zdaje, że przy takim trybie naszych spotkań mogę dalej tylko pomarzyć o ciąży 🙄 Przecież nie da się wywołać owulacji na konkretny dzień.
Da się wywołać na zawołanie owulacji a w sumie pęknięcie pęcherzyki z owulacji. 😁
Nie patrz na ten stosunek. Mi w pierwszej inice dr Horak mowil ze mam z tego fsh do lh i jeszcze amh niska rezerwę jajnikowa. Dr Zięba ktora byla kolejnym.moim lekarzem powiedziała monitorując mnie przez owulacji ze to nieprawidlowa diagnoza bo mialam liczne pęcherzyki a przy niskiej rezerwie wyglada to inaczej. 🤔

Mi jeden z lekarzy powiedział, że ten stosunek blisko 1 to bzdura, że tego się tak nie liczy a jedynie, że FSH ma być wyższe od LH. Tylko pewnie jak ze wszystkim co lekarz to opinia.
Tez dostalam.taka informacje. 😁

@Madlein tak na szybko to napiszę tak. Pierwszą częścią cyklu zawiaduje FSH. Ciało przygotowuje się na owulację rosną pęcherzyki jeden robi się wiodący. Najczęściej jeden ok 22mm, mniej więcej w połowie cyklu powinien pęknąć. Wówczas następuje pik LH, czyli wyrzut by pęcherzyk pękł i nastąpiła owulacja. Jeśli lh jest niemal równe FSH może dziać się tak jak u mnie, że pęcherzyk fajnie rośnie np do ok 15mm, a potem zwalnia, albo przestaje rosnąć. Nie dojrzewa, nie dochodzi do owulacji. Trzeba odkryć co powoduje nadmierny wzrost LH w pierwszym cyklu. To może być rosnącą prolaktyna, dużo stresu działa na korę nadnerczy, która zaburza cykl. Albo coś z przysadka mózgowa, albo coś innego. U mnie nawet stymulacja nie pomogła ani pregnyl czy owitrell.
Druga sprawa, że owulacja, to nie zegarek. Najczęściej występuje w połowie cyklu, ale ona może być wcześniej ( mój syn - owulka ok 10dc) lub później (córeczka - owulka ok 18-20 DC). To normalne zachowanie ciała o dziwo, dlatego kalendarzyk się nie sprawdza. Po prostu biologia to nie matematyka. A czasem się nie zrażaj. Syna urodziłam w wieku 37 lat, co więcej owulacja z jajnika zrośniętego z macica, który od wielu lat nie miał owulacji. Cykl spisałam na straty, mój synek na szczęście nie [emoji3526]
To wszystko wlasnie jest tak skomplikowane i nieprzewidywalne, ze szok. Dlatego wlasnie to odpuszczenie sobie dziala cuda, bo to wplywa na gospodarke hormonalna calego organizmu i ja wierze, ze tak jest, bo u mnie tak bylo i zadzialalo dwa razy, nie wychodzilo nam nic, dopoki nie poluzowalam w glowie. I znam mnostow przypadkow z najblizszego otoczenia, gdzie tak wlasnie bylo.
A co do tego, ze biologia to nie matematyka, to przypomina mi sie moja historia, jak chodzilismy przed slubem, do takiej babki koscielnej, co bilogii uczyla, bo ona dawala wpis, zeby to zaliczyc i do slubu mozna bylo przystapic. I pamietam ten nieszczesny kalendarzyk i to jak to pieknie mozna sobie cykl wyliczyc, mierzyc temperaturke, wykresiki robic, Powiedziala nam, ze dwa razy musimy sie spotkac, ten na ktorym wytlumaczy nam jak uzupleniac wykresik i za miesiac, zeby go sprawdzic :D I innej mozliwosci nie ma, tylko dwa razy musza byc, dopiero dostaniemy wpis ... a ja akurat mialam cos z cyklem wtedy pomieszane, zapewne od stresu i mialam miesiaczke, a po dwoch tyg znowu dostalam miesiaczke. I na koniec spotakania jak nam wytlumaczyla ten wykres, moj jescze wtedy narzeczony mowi, ok a co w przypadku, jak moja narzeczona teraz ma taki miszmasz z cyklem? :D Baba sie zaciela i nam podpisala od razu, po tym jednym razie :D

Kurcze to fajnie, tzn dobrze że to takie w miarę neutralne i że tak naprawdę mozna w domu mamę poprosić żeby zapodała taka kroplówkę. Myślałam, że to coś gorszego
Jeżeli mama jest pielęgniarka niech spojrzy na skład intralipidu. 😁

Jeżeli mama jest pielęgniarka niech spojrzy na skład intralipidu. 😁
"Ze względu na podawanie leku przez wykwalifikowany personel medyczny ryzyko przyjęcia zbyt dużej dawki jest mało prawdopodobne."
No wlasnie zadziwia mnie to, ze takie wlewy maja takie dzialanie :d Skutki uboczne widze, ze tez standardowe :D Zapytam mame o to :D Ostatnio z 3 tyg temu podlaczali mi z tata (ratownik medyczny) kroplowke, jak mialam krwawienie, bo bolal mnie brzuch nie chcialo mi sie jesc, az mnie mdlilo lekko, takze podlaczyli mi PWE i sie troche wzmocnilam :d
Jade w piatek do domu, to zapytam czy takie cos tez znaja.

Wczoraj dostałam słabe wyniki NK (19.3%) a dziś obecność antykoagulanta toczniowego (w niewielkiej ilości). Z czym się to dziewczyny wiąże? Jestem zielona w temacie.

Wczoraj dostałam słabe wyniki NK (19.3%) a dziś obecność antykoagulanta toczniowego (w niewielkiej ilości). Z czym się to dziewczyny wiąże? Jestem zielona w temacie.

Antykoagulant tocznia to coś w kierunku zespołu antyfosfolipidowego,ale Ty jesteś już na Acardzie i heparynie więc żadnego innego leczenia w tym kierunku nie będzie. Ja mam ten zespół.

reklama
@Charlotte21 czasem nie da się wywołać owulacji. U mnie się nie dało. Po pół roku sprawdzania chormonow LH przekroczyło wartość FSH, nieznacznie przekroczyła normę prolaktyna i dopiero dieta IO, witd3, metylowane Wit, zbicie homocysteiny, uregulowanie bromergonem hormonow spowodowało, że naturalnie występująca owulacja dała zapłodnienie. Żadna stymulacja niestety u mnie nie przyniosła rezultatow

Do góry