@roki_1991 Ale to już chyba jest sytuacja, którą należy zgłosić do NFZ. Lekarz ma obowiązek korzystania z oprogramowania zgodnego z prawem. Jeśli prawo pozwala na wystawienie recepty z kodem C, to i lekarz musi móc to zrobić. I szczerze mówiąc - jeśli mu żal wydać 1000zł rocznie ze swojego budżetu na aktualizację systemu, to coś jest nie tak. Lekarze rodzinni wcale mało nie zarabiają.
reklama
roki_1991
Fanka BB :)
Akurat to była przychodnia endokrynologa, ale babka mówiła że oni się nie mogą coś sami dogadać z tymi od systemu. Nie wiem czy to prywatne formy tworzą (pewnie tak) czy NFZ jakoś w tym uczestniczy, ale jeden wielki burdel na kolkach@roki_1991 Ale to już chyba jest sytuacja, którą należy zgłosić do NFZ. Lekarz ma obowiązek korzystania z oprogramowania zgodnego z prawem. Jeśli prawo pozwala na wystawienie recepty z kodem C, to i lekarz musi móc to zrobić. I szczerze mówiąc - jeśli mu żal wydać 1000zł rocznie ze swojego budżetu na aktualizację systemu, to coś jest nie tak. Lekarze rodzinni wcale mało nie zarabiają.
@roki_1991 To "prywatne" systemy - szpitale/poradnie/kliniki kupują oprogramowanie do obsługi. A że z niektórymi firmami jest problem... No cóż... Jednak niejednokrotnie jest to wina lekarzy, którzy żałują kasy na aktualizację systemów i potem takie kwiatki. Szkoda tylko, że cierpi na tym pacjent, a raczej jego kieszeń.
Agnieszka_1988
Ja od ginekologa z luxmedu w październiku dostałam receptę na heparynę z ryczałtem. Tłumaczyła że miało być za darmo ale jednak nie jest. Pierwsze opakowanie kupiłam na ryczałt. Później zadzwoniłam do mojego cudownego rodzinnego. Sprawdził. Nigdy nie wystawiał takich recept ale zweryfikował czy może i wystawił z kodem R C. I dostałam 5 opakowań na darmo w aptece. Tylko że apteka nie miała zaktualizowanej bazy darmowych leków i czekałam godzinę aż informatyk im zdalnie to zrobi. Ale pokazałam paniom rozporządzenie i moją receptę z kodem C. Całe szczęście były otwarte i się dowiedziały że faktycznie jest za darmo. Przepraszały że nie były zorientowane.
agaaataaaa
To dobrze wiedzieć, moja mama pracuje w przychodni i tam mam też rodzinnego, także mam nadzieję,że jak cos to to jakoś ogarnę. Kurcze jak ktoś ma brać cały czas heparynę, to naprawdę mozna pójść z torbami...aż zapytam mamę jutro żeby sprawdziła mi jak oni o tego podchodzą u siebie w przychodni
roki_1991
Zależy jaki lek i w jakiej dawce. Jak brałam neoparin 0.4 to na R placilam 3.20 za 10 sztuk więc nie było aż tak wielkiej tragediiTo dobrze wiedzieć, moja mama pracuje w przychodni i tam mam też rodzinnego, także mam nadzieję,że jak cos to to jakoś ogarnę. Kurcze jak ktoś ma brać cały czas heparynę, to naprawdę mozna pójść z torbami...aż zapytam mamę jutro żeby sprawdziła mi jak oni o tego podchodzą u siebie w przychodni
agaaataaaa
No właśnie, tak jak z progesteronem, tylko pod różnymi nazwami i formami i różnice też ogromne. No nic, potem się będę tym martwić. Narazie mam przerwę, do następnego cyklu, także regeneracja.Zależy jaki lek i w jakiej dawce. Jak brałam neoparin 0.4 to na R placilam 3.20 za 10 sztuk więc nie było aż tak wielkiej tragedii![]()
![Winking face :wink: 😉](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/1f609.png)
Agnieszka_1988
Ja na kod C dostałam Clexane 0.4 bo lekarz zalecił ten lek a nie neoparin. Podkreśla że Clexane było badane na kobietach w ciąży a neoparin nie i mimo że skład niby ten sam to zaleca Clexane. Choć widzę że wiele kobiet bierze neoparin więc pewnie nic się złego nie dzieje.
Agnieszka_1988
Tak wyglądała recepta i paragon. Może się Wam przyda że jednak lekarz może to wystawić.
reklama
roki_1991
Skoro skład jest identyczny, to na logikę, nie może zaszkodzićJa na kod C dostałam Clexane 0.4 bo lekarz zalecił ten lek a nie neoparin. Podkreśla że Clexane było badane na kobietach w ciąży a neoparin nie i mimo że skład niby ten sam to zaleca Clexane. Choć widzę że wiele kobiet bierze neoparin więc pewnie nic się złego nie dzieje.