reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Wiesz co ja miałam badany w maju ( wtedy brałam tylko folik) i kwas foliowy mi wyszedł za duży 26,20 ( norma 4,60-18,70) a homocysteina 9,20.

No to już sygnał żeby nie brać mieszanych form, kwas ponad normę i homocysteina na starania ciut za wysoka chociaż w normie ogólnej. Ja bym brała tylko metylowane formy kwasu 😉

reklama
O to nawet nie wiedziałam 😉 kiedyś te składy studiowałam i wydawało mi się, że syntetyk a nie mogę to nie ryzykowałam. To super.

@Gonzi to bierz ovarin a odstaw Femibion.
Jeszcze teraz miałam robioną homocysteinę i teraz mam 5,28 μmol/l (norma 4,44 — 13,56). Także od maja mi spadła. Kwasu niestety nie sprawdzałam ostatnio.
Czyli mówisz że te mieszane specyfiki mogą szkodzić? Kurde to mam zagwostkę co odstawić. Lekarka mi kazała brać ten femibion. A ten ovarin brałam przed pierwszą ciążą którą poroniłam ( i miałam wtedy wrażenie że dzięki temu ovarinowi udało się po części zajść). Do tego biorę jeszcze Tardyferon bo mam słabo z żelazem i hematolog kazał i Prewenit B bo nie mogę sobie poradzić z niedoborami witaminy B12 ciągle.

No to już sygnał żeby nie brać mieszanych form, kwas ponad normę i homocysteina na starania ciut za wysoka chociaż w normie ogólnej. Ja bym brała tylko metylowane formy kwasu 😉
A co masz na myśli mówiąc mieszane formy? Bo za bardzo się na tym nie znam....te wyniki co Ci pisałam wtedy to są z maja i wtedy dostałam zalecenie żeby brać ten femibion.

A co masz na myśli mówiąc mieszane formy? Bo za bardzo się na tym nie znam....te wyniki co Ci pisałam wtedy to są z maja i wtedy dostałam zalecenie żeby brać ten femibion.

Mieszane to tam gdzie jest i metylowany i zwykły np. Prenatal uno. Ja miałam mega wysoka homocysteine dlatego biorę tylko foliany i nie kombinuje,bo zbic bylo mega ciężko.
Ovarin ma fajny skład ja bym przy nim została. 😉 Może sama się skusze jak ma foliany, ale to najpierw jak zjem swoje suple.
Homocysteina bardzo ładna ✊

Femibion też ma sporo dawkę folianow, ale to chyba i tego i tego bym nie brala bo sporo tego kwasu a jak czujesz, że ovarin Ci pomógł to go bierz 😉 a lekarz kazał i to i to?

A co myślicie o pregna start?
Femibion też ma sporo dawkę folianow, ale to chyba i tego i tego bym nie brala bo sporo tego kwasu a jak czujesz, że ovarin Ci pomógł to go bierz 😉 a lekarz kazał i to i to?
A co sądzicie o znanym pregna start?

No właśnie nie. Ona mi kazała brać femibion. Ale ja ostatnio już desperacji zaczęłam jeszcze ten ovarin bo cykl mi się nagle zaczął wydłużać i spanikowałam że coś się rozjeżdża a wtedy ovarin mi bardzo ładnie wyrównał cykl. Do tego jakiś czas temu sporo dziewczyn się pozytywnie wypowiadało na temat tego ovarinu dlatego po prostu chciałam go brać. Ale dziś coś mnie zaczęło męczyć w głowie że coś chyba za dużo tych leków....
Generalnie to muszę brać ten kwas foliowy aktywny (inaczej się nie wchłania) i do tego mam problem z witaminą b12. Ciągle mam poniżej normy a od kilku miesięcy brałam codziennie tabletki wit b12. Teraz ostatnio na kontroli u hematologa kazała mi brać ten prewenit ( w którym też jest jeszcze kwas foliowy itp :oops::o). Ale jak sobie czytam to w tym prewenicie to też jest zwykła b12 więc nie wiem co to by miało zmienić :/ Może b12 też powinnam w jakiejś aktywnej formie brać hmm? jest w ogóle coś takiego?

No właśnie nie. Ona mi kazała brać femibion. Ale ja ostatnio już desperacji zaczęłam jeszcze ten ovarin bo cykl mi się nagle zaczął wydłużać i spanikowałam że coś się rozjeżdża a wtedy ovarin mi bardzo ładnie wyrównał cykl. Do tego jakiś czas temu sporo dziewczyn się pozytywnie wypowiadało na temat tego ovarinu dlatego po prostu chciałam go brać. Ale dziś coś mnie zaczęło męczyć w głowie że coś chyba za dużo tych leków....
Generalnie to muszę brać ten kwas foliowy aktywny (inaczej się nie wchłania) i do tego mam problem z witaminą b12. Ciągle mam poniżej normy a od kilku miesięcy brałam codziennie tabletki wit b12. Teraz ostatnio na kontroli u hematologa kazała mi brać ten prewenit ( w którym też jest jeszcze kwas foliowy itp :oops::o). Ale jak sobie czytam to w tym prewenicie to też jest zwykła b12 więc nie wiem co to by miało zmienić :/ Może b12 też powinnam w jakiejś aktywnej formie brać hmm? jest w ogóle coś takiego?

Tak, jest metylowana wit b12 moze spróbuj taka ona też się lepiej wchłania. No ja też myślę, że za dużo i ovarin i Femibion więc zostałabym przy jednym. Ovarin ma dobre opinie też chciałam brać a nie wiedziałam, że ma aktywne formy a póki co mam suple więc może później 😉

A co myślicie o pregna start?

A co sądzicie o znanym pregna start?

Wszystkie te suplementy mają dobre składy mają i zwykły i metylowany kwas foliowy.
Ja po prostu na swoim przykładzie mówię, że nie mogę brać, bo w ogóle nie wchłaniam zwykłego kwasu, ale pewnie większość osób może 😉 na to pytanie odpowie czy mamy mutacje mthfr i poziom kwasu i homocysteiny.

reklama
Mi dietetyk ogarniający mthfr polecił to Link do: Jarrow Formulas - Methyl B-12 & Methyl Folate, 400mcg, Cytrynowy, 100 tabletek do ssania

I działa. To tabletki do ssania. Metylowane B i kwas. Spadła mi homocysteina (Ale też przyjmuję na to TMG) i B12 wzrosła z 211 do 718.

Do góry