reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

O odstawieniu po owulacji to mówię o heparynę, że niektórzy lekarze tak praktuja tzn.heparyna od owulacji, test ciążowy jak negatywny to odstawia się. I kolejny miesiąc to samo.
Ja od 1,5msca biorę bez przerwy jedno i drugie, heparyny nie odstawiam, bo mój lekarz uważa, że aps to gruby kaliber. Że to nie jest tylko profilaktyka po poronieniu tylko choroba 🤷‍♀️ i to właśnie ma pomóc rozrzedzic krew do zagnieżdżenia.
Myślę mimo wszystko, że te dwa zastrzyki nie mają ze sobą nic wspólnego żeby miały się jakoś osłabiać 😉
Oki. Bo tak trochę mnie korci żeby spróbować z tą heparyną i przez kilka dni zrobić w tym cyklu ( akurat na dniach powinien pęknąć pęcherzyk - o ile zadziała zastrzyk ). Mam opakowanie heparyny bo została mi sprzed 1,5 miesiąca bo miałam złamana nogę. A może akurat coś zaskoczy w tym cyklu.

reklama
Oki i acard też nie powinien zaszkodzić? Mam dylemat bo mój lekarz mówi żeby nie brać narazie acardu i się martwię trochę tym. Bo wiem że większość dziewczyn z mthfr i pai lub aps bierze już w trakcie starań hmm. Myślę też czy by nie brać mimo zaleceń lekarza...ale biorę te zastrzyki na pęknięcie ( chyba nie działają ) i się boje żeby nie bylo jakiś skutkow ubocznych jak zaczne jeszcze brac acard i heparynę hmm?
No i do tego zastanawiam się też jak długo brać ovarin. Zaczęlam brać 10 dni temu bo przed pierwszą ciążą brałam i po 2 miesiącach brania go zaszłam w ciążę ( a zanim brałam to 10 miesięcy się nie udawało zajść). Nie wiem czy mogę brać ten ovarin ciągle bez przerwy czy trzeba uważać po owulacji czy jak? Czy nie koliduje z innymi lekami? Jakie są
Acard i heparyna nie szkodzą większość z nas tutaj dostała je właśnie po poronieniu, z powodu mutacji. Zazwyczaj lekarze dają od testu, albo od owulacji i jak nie wyjdzie to odstawić mi przy aps powiedział, że trzeba działać ostro to choroba i się leczy i dostałam już na czas starań.
Ovarin to suplement i ma skład z witamin więc możesz go stosować przez cały czas tylko jak masz mutacje mthfr to upewnij się czy w składzie ma metylowany kwas taki lepiej brać przy tych mutacjach niż zwykły.
Co do zastrzyku na pęknięcie to nie pomogę, ale za miesiąc zaczynam stymulacje narazie lekami bez zastrzyku bo do tej pory mi pęcherzyki pękały same i cały czas mam ten acard i heparynę więc to chyba nie szkodzi. Mnie oglądało 4 lekarzy po poronieniu i zawierzyłam już temu ostatniemu, trzeba ufać lekarzowi i już potem najlepiej trzymać się jednego.
Ja właśnie muszę brać metylowany kwas. Więc mam teraz dylemat. Ogólnie biorę femibion i teraz zaczęłam jeszcze brać ten ovarin. Zastanawiam się tylko czy nie przesada aż tyle? Bo ovarin z tego co widzę ma zwykły kwas.

Pewnie masz racje, ale człowiek już czasem wariuje. Ja mam wade macicy, ale zawsze myślałam, ze ta wada jest przeszkoda w dalszych tyg ciąży, a nie w pierwszym trymestrze. Trochę już badan porobilam, ale immunologi nie ruszyłam. Sama nie wiem, co robić, bo niby mam powód poronień, ale z drugiej przyczyna mogła byc zupełnie inna. :( Te wszystkie badania, co porobiłam są w porządku. A Ty które będziesz konkretnie robić z immunologi? Może tez jeszcze te ruszę.

Na początek zrobiłabym komórki NK, ANA i ASA.

Ja zrobiłam pogłębiona immunologie: immunofenotyp z genetyka (m. in. KIRy). Narazie wyszły mi ASA dodatnie, na resztę czekam...

@Gonzi

Tak naprawdę żeby wiedzieć czy organizm sobie radzi z mthfr to trzeba by było zbadać poziom kwasu i homocysteiny. Ja nie mogę brać żadnych mieszanych form czyli żadnych prenatal uno itp. Biorę tylko metylowany kwas.
Ovarin jest chwalony, ale też nie moge bo kiedyś jak sprawdzałam skład to był syntetyczny kwas foliowy za to biorę mio inozytol ma działać podobnie.
Femibion i ovarin to chyba za dużo jak już to jedno bym brała.

@Gonzi

Tak naprawdę żeby wiedzieć czy organizm sobie radzi z mthfr to trzeba by było zbadać poziom kwasu i homocysteiny. Ja nie mogę brać żadnych mieszanych form czyli żadnych prenatal uno itp. Biorę tylko metylowany kwas.
Ovarin jest chwalony, ale też nie moge bo kiedyś jak sprawdzałam skład to był syntetyczny kwas foliowy za to biorę mio inozytol ma działać podobnie.
Wtrącę się, ovarin ma aktywną formę kwasu foliowego.

@Gonzi

Wiesz co ja miałam badany w maju ( wtedy brałam tylko folik) i kwas foliowy mi wyszedł za duży 26,20 ( norma 4,60-18,70) a homocysteina 9,20.

Ja też sie sugerowałam tym 🤷‍♀️
Edit: tu coś piszą o aktywnej formie, ale ja wolę na sobie nie testować bo mi homocysteina od razu rośnie

Załączniki

• Screenshot_20201130_205852_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_20201130_205852_com.android.chrome.jpg
    189,6 KB · Wyświetleń: 47
  • Screenshot_20201130_210038_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_20201130_210038_com.android.chrome.jpg
    314,6 KB · Wyświetleń: 48
reklama
Do góry