@Charlotte21 Nie porównuj córki z innymi dziećmi, szczególnie z internetowej grupy mam. Jeśli czujesz, że Cię to frustruje, to znaczy, że więcej szkody robisz Wam szperając w necie "co jest nie tak" niż jakbyś przestała tak bacznie obserwować dziecko. Wszystko ma swój czas. Włożyłaś już swoje zaangażowanie w konsultacje z profesjonalistami. Jeśli ktoś chce się podjąć fizjoterapii i Ty chcesz w to wejść, to zamknij się na newsy "na pół roczku siedzi i gaworzy" i czekaj na efekty ćwiczeń. Dziecko wyczuwa Twój niepokój i to może zaburzyć Waszą codzienność. Warto wyjaśniać wątpliwości, ale trzeba też umieć zaakceptować, że nie jesteśmy doskonali. Zastanów się, czy gdyby Twoja córka była dokładnie taka jak Ty, to czułabyś, że jako mama coś zaniedbałaś i nie ułatwiłaś jej życia? Nie piszę tego cynicznie. Ja również przy pierwszym dziecku (urodzonemu po poronieniu I ciąży) widziałam, że coś jest nie tak i mnie również "spławiano". Neurolog powiedział, że dziecko reaguje jakby miało 18 miesięcy a nie 8 i wcale nie uważał, że taki brak harmonii może być trudny do życia. U nas akurat leciały teksty, że ja byłam zupełnie inna.
Mogę polecić podawanie D3+DHA.