reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Zobaczymy co powie na dzisiejszym spotkaniu. To już wiem skąd u nich pomysl aby rozszerzac od 4 miesiaca zycia. [emoji848] jak powiedzialam pediatrez ze who zaleca od 6 miesiaca to skwitowała "nie slyszalam" z irytacja. [emoji106][emoji849] to już jest 3 pediatra do którego ide. Jedna zapisuje antybiotyk na katar a drugi homeopatię. I juz nic nie wiem.
A wiem ze nic strasznego by się nie działo jakby ta jarzynowke dostala. Ale ja nie widzę po prostu zależności pomoedzy zaparciami a rozszerzaniem doety. Szczególnie ze zalecil sok marchewkowy [emoji848]
Uważaj, bo marchewka to jeden z największych zatwardzacze obok bananów, ryżu i mm. Każą dietę rozszerzać by błonnik wprowadzić, ale to się nie zawsze sprawdza. Mi też kazali i wkurzali się, że nie słucham. Dzieckunpolrocznemu obiad z ziemniaków i mięsa przynosili, skrajne mu wcześniaków, który jeszcze nie miał rozszerzanej diety. Kiepsko się lekarze znają. Jeśli już dietę rozszerzać to słoiczki z suszona śliwka i buraki pobudzają kupki. Jednak jak nie musisz to się wstrzymaj.
@witch chyba pod nazwą dicopeg jak się nie mylę podaje się go od urodzenia. Z laktulosum ponoć trzeba u niemowlaków uważać. Tak mi mówili. Sama byłam zdziwiona.
I dicopeg ci @Charlotte21 polecam, bo jest nieszkodliwy. Nie wchłania się. To lek, który ściąga wodę do jelit rozluźniając stolec dzięki czemu dziecko samo regularnie się wyproznia. Jest bezpieczny nawet w działaniu długofalowym. Helenka brała go ponad 8 miesięcy. Czasem jak ma problem, to dostaje znowu. Można w mleku mamy rozrobić. Jest okrutnie słodki

reklama
Uważaj, bo marchewka to jeden z największych zatwardzacze obok bananów, ryżu i mm. Każą dietę rozszerzać by błonnik wprowadzić, ale to się nie zawsze sprawdza. Mi też kazali i wkurzali się, że nie słucham. Dzieckunpolrocznemu obiad z ziemniaków i mięsa przynosili, skrajne mu wcześniaków, który jeszcze nie miał rozszerzanej diety. Kiepsko się lekarze znają. Jeśli już dietę rozszerzać to słoiczki z suszona śliwka i buraki pobudzają kupki. Jednak jak nie musisz to się wstrzymaj.
@witch chyba pod nazwą dicopeg jak się nie mylę podaje się go od urodzenia. Z laktulosum ponoć trzeba u niemowlaków uważać. Tak mi mówili. Sama byłam zdziwiona.
To właśnie wyczytałam, ze z sokiem marchewkowym trzeba sie wstrzymać. A rozszerzac diety nie zamierzałam odkąd wyszlam z gabinetu. Oj nie. Na pewno jest inny sposób. Chociażby leki o których piszecie. 👍🙄
Jedna pedoatra to stwierdzila ze najlepiej to by było odstawić kp 😱 czasami się boje juz isc do lekarzy.
Poczytałam ze ta wit d3 a właściwie jej nadmiar skutkuje zatwqrdzeniami, problemem ze snem, czestomoczem i rozdrażnieniem. Ja to wszystko przypisywałam na skok rozwojowy a może się okazać ze to przez witaminę d3. I slad takie ilości u Malutkiej ??

To właśnie wyczytałam, ze z sokiem marchewkowym trzeba sie wstrzymać. A rozszerzac diety nie zamierzałam odkąd wyszlam z gabinetu. Oj nie. Na pewno jest inny sposób. Chociażby leki o których piszecie. [emoji106][emoji849]
Jedna pedoatra to stwierdzila ze najlepiej to by było odstawić kp [emoji33] czasami się boje juz isc do lekarzy.
Poczytałam ze ta wit d3 a właściwie jej nadmiar skutkuje zatwqrdzeniami, problemem ze snem, czestomoczem i rozdrażnieniem. Ja to wszystko przypisywałam na skok rozwojowy a może się okazać ze to przez witaminę d3. I slad takie ilości u Malutkiej ??
A nie suplementujesz? Ja przestałam już jakiś czas temu bo dzieci też miały przekroczone normy. Zresztą Hela miała zalecenie żelaza, nie dawałam, bo też źle reagowała i anemii nie miala

@Charlotte21 tak jak mówi @Destino makrogol jest najmniej inwazyjny, znajdziesz go w dicopeg junior/xenna junior w takiej samej dawce. Moja ma zaparcia od 4 mc życia, także jestem
obcykana w temacie. Potencjalne dawkowanie polecam skonsultować z pediatra :)

To właśnie wyczytałam, ze z sokiem marchewkowym trzeba sie wstrzymać. A rozszerzac diety nie zamierzałam odkąd wyszlam z gabinetu. Oj nie. Na pewno jest inny sposób. Chociażby leki o których piszecie. [emoji106][emoji849]
Jedna pedoatra to stwierdzila ze najlepiej to by było odstawić kp [emoji33] czasami się boje juz isc do lekarzy.
A próbowałaś podawać wodę? Maksiu jak miał 4 miesiące to nawet czasem 5 dni kupy nie robił, próbowałam mu dawać wodę. Trochę pił. Ale najlepiej zadziałała zmiana mleka. Bo ja karmiłam piersią i 2 razy dziennie mm. Zmieniłam na hipp combiotik i skończyły się zaparcia.

Nam pomógł osteopata , byliśmy kilka razy ale już po 1 wizycie , dzieciaki zaczęły robić regularne kupki. Do tego masaze no i ja podawalam wodę.

I dicopeg ci @Charlotte21 polecam, bo jest nieszkodliwy. Nie wchłania się. To lek, który ściąga wodę do jelit rozluźniając stolec dzięki czemu dziecko samo regularnie się wyproznia. Jest bezpieczny nawet w działaniu długofalowym. Helenka brała go ponad 8 miesięcy. Czasem jak ma problem, to dostaje znowu. Można w mleku mamy rozrobić. Jest okrutnie słodki
Dzieki wielkie !!!👍🥰

A nie suplementujesz? Ja przestałam już jakiś czas temu bo dzieci też miały przekroczone normy. Zresztą Hela miała zalecenie żelaza, nie dawałam, bo też źle reagowała i anemii nie miala
Ja nie biorę d3. A chyba w prenatalna duo ktore biore nie ma tam d3🤔

@Charlotte21 tak jak mówi @Destino makrogol jest najmniej inwazyjny, znajdziesz go w dicopeg junior/xenna junior w takiej samej dawce. Moja ma zaparcia od 4 mc życia, także jestem
obcykana w temacie. Potencjalne dawkowanie polecam skonsultować z pediatra :)
Prdistrzy wlasnie nic nie przepisali. Zalevilinrozszerzyc diete...ale dziękuję za namiary zaoytam o ten lek. 😄

A próbowałaś podawać wodę? Maksiu jak miał 4 miesiące to nawet czasem 5 dni kupy nie robił, próbowałam mu dawać wodę. Trochę pił. Ale najlepiej zadziałała zmiana mleka. Bo ja karmiłam piersią i 2 razy dziennie mm. Zmieniłam na hipp combiotik i skończyły się zaparcia.
Nie dokarmiam. Samo kp. A woda to rizszerzenue diety. Na razie nie podaje. 👍🥰
Chyba przyxzyba zaparc vedzie nasmiar wit d3. 🤔 mamy odstawić na 6 tygodni i zobaczyć.

Dzieki wielkie !!![emoji106][emoji3059]

Ja nie biorę d3. A chyba w prenatalna duo ktore biore nie ma tam d3[emoji848]

Prdistrzy wlasnie nic nie przepisali. Zalevilinrozszerzyc diete...ale dziękuję za namiary zaoytam o ten lek. [emoji1]

Nie dokarmiam. Samo kp. A woda to rizszerzenue diety. Na razie nie podaje. [emoji106][emoji3059]
Chyba przyxzyba zaparc vedzie nasmiar wit d3. [emoji848] mamy odstawić na 6 tygodni i zobaczyć.
No niby tak. Ale jeśli to miałoby pomóc na kupy to ja bym podawała tą wodę.

reklama
Dzidwczyny !
Corka ma. 16 tygodni. Od miesiaca zaparcia. (Przemilcze ze dwoch pediatrow zalecilo rozszerxanie doety). Ale... ostatnio sie mocno napinala, nie jadla za duzo, duzo sikala, slabo spi i mocno sie prezy. (A fizjo byl jakies 3 tyg i wszystko oprócz lekkiej asymetrii i napiecia w barkavh, to na tluowiu o obwodzie ok) i dzisiaj przyszly badsnia i mamy podwyzszona witaminę d3 [emoji33][emoji33][emoji33]
Makx do 60, a Miłka ma 90 [emoji2368][emoji33]
Ja się suplementuje prenatal duo, ale i tak kazali dzidcku podawac d3. I mam takie zwykłe krople z Doz. I tak jedna kropla to 20p, więc zalecane byky 2 krople. Tak dawalam...
Co sądzicie?
Dzisiaj oediatra na 18.00
Oczywiście, że w Prenatalu Duo jest D3, 2000 jednostek. Ale podobno ona nie przechodzi do mleka i dlatego dziecko musi miec suplementację. Wątpię, żebym 400 jednostek dało taki efekt. Podlinkuj ten preparat, który Twoja córka dostaje. Czy u Was tylko pierś? A probiotyk podajesz, podawałas?

Do góry