reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

Zobaczymy co powie na dzisiejszym spotkaniu. To już wiem skąd u nich pomysl aby rozszerzac od 4 miesiaca zycia. [emoji848] jak powiedzialam pediatrez ze who zaleca od 6 miesiaca to skwitowała "nie slyszalam" z irytacja. [emoji106][emoji849] to już jest 3 pediatra do którego ide. Jedna zapisuje antybiotyk na katar a drugi homeopatię. I juz nic nie wiem.
A wiem ze nic strasznego by się nie działo jakby ta jarzynowke dostala. Ale ja nie widzę po prostu zależności pomoedzy zaparciami a rozszerzaniem doety. Szczególnie ze zalecil sok marchewkowy [emoji848]
Uważaj, bo marchewka to jeden z największych zatwardzacze obok bananów, ryżu i mm. Każą dietę rozszerzać by błonnik wprowadzić, ale to się nie zawsze sprawdza. Mi też kazali i wkurzali się, że nie słucham. Dzieckunpolrocznemu obiad z ziemniaków i mięsa przynosili, skrajne mu wcześniaków, który jeszcze nie miał rozszerzanej diety. Kiepsko się lekarze znają. Jeśli już dietę rozszerzać to słoiczki z suszona śliwka i buraki pobudzają kupki. Jednak jak nie musisz to się wstrzymaj.
@witch chyba pod nazwą dicopeg jak się nie mylę podaje się go od urodzenia. Z laktulosum ponoć trzeba u niemowlaków uważać. Tak mi mówili. Sama byłam zdziwiona.
I dicopeg ci @Charlotte21 polecam, bo jest nieszkodliwy. Nie wchłania się. To lek, który ściąga wodę do jelit rozluźniając stolec dzięki czemu dziecko samo regularnie się wyproznia. Jest bezpieczny nawet w działaniu długofalowym. Helenka brała go ponad 8 miesięcy. Czasem jak ma problem, to dostaje znowu. Można w mleku mamy rozrobić. Jest okrutnie słodki

reklama
Uważaj, bo marchewka to jeden z największych zatwardzacze obok bananów, ryżu i mm. Każą dietę rozszerzać by błonnik wprowadzić, ale to się nie zawsze sprawdza. Mi też kazali i wkurzali się, że nie słucham. Dzieckunpolrocznemu obiad z ziemniaków i mięsa przynosili, skrajne mu wcześniaków, który jeszcze nie miał rozszerzanej diety. Kiepsko się lekarze znają. Jeśli już dietę rozszerzać to słoiczki z suszona śliwka i buraki pobudzają kupki. Jednak jak nie musisz to się wstrzymaj.
@witch chyba pod nazwą dicopeg jak się nie mylę podaje się go od urodzenia. Z laktulosum ponoć trzeba u niemowlaków uważać. Tak mi mówili. Sama byłam zdziwiona.
To właśnie wyczytałam, ze z sokiem marchewkowym trzeba sie wstrzymać. A rozszerzac diety nie zamierzałam odkąd wyszlam z gabinetu. Oj nie. Na pewno jest inny sposób. Chociażby leki o których piszecie. 👍🙄
Jedna pedoatra to stwierdzila ze najlepiej to by było odstawić kp 😱 czasami się boje juz isc do lekarzy.
Poczytałam ze ta wit d3 a właściwie jej nadmiar skutkuje zatwqrdzeniami, problemem ze snem, czestomoczem i rozdrażnieniem. Ja to wszystko przypisywałam na skok rozwojowy a może się okazać ze to przez witaminę d3. I slad takie ilości u Malutkiej ??

To właśnie wyczytałam, ze z sokiem marchewkowym trzeba sie wstrzymać. A rozszerzac diety nie zamierzałam odkąd wyszlam z gabinetu. Oj nie. Na pewno jest inny sposób. Chociażby leki o których piszecie. [emoji106][emoji849]
Jedna pedoatra to stwierdzila ze najlepiej to by było odstawić kp [emoji33] czasami się boje juz isc do lekarzy.
Poczytałam ze ta wit d3 a właściwie jej nadmiar skutkuje zatwqrdzeniami, problemem ze snem, czestomoczem i rozdrażnieniem. Ja to wszystko przypisywałam na skok rozwojowy a może się okazać ze to przez witaminę d3. I slad takie ilości u Malutkiej ??
A nie suplementujesz? Ja przestałam już jakiś czas temu bo dzieci też miały przekroczone normy. Zresztą Hela miała zalecenie żelaza, nie dawałam, bo też źle reagowała i anemii nie miala

@Charlotte21 tak jak mówi @Destino makrogol jest najmniej inwazyjny, znajdziesz go w dicopeg junior/xenna junior w takiej samej dawce. Moja ma zaparcia od 4 mc życia, także jestem
obcykana w temacie. Potencjalne dawkowanie polecam skonsultować z pediatra :)

To właśnie wyczytałam, ze z sokiem marchewkowym trzeba sie wstrzymać. A rozszerzac diety nie zamierzałam odkąd wyszlam z gabinetu. Oj nie. Na pewno jest inny sposób. Chociażby leki o których piszecie. [emoji106][emoji849]
Jedna pedoatra to stwierdzila ze najlepiej to by było odstawić kp [emoji33] czasami się boje juz isc do lekarzy.
A próbowałaś podawać wodę? Maksiu jak miał 4 miesiące to nawet czasem 5 dni kupy nie robił, próbowałam mu dawać wodę. Trochę pił. Ale najlepiej zadziałała zmiana mleka. Bo ja karmiłam piersią i 2 razy dziennie mm. Zmieniłam na hipp combiotik i skończyły się zaparcia.

Nam pomógł osteopata , byliśmy kilka razy ale już po 1 wizycie , dzieciaki zaczęły robić regularne kupki. Do tego masaze no i ja podawalam wodę.

I dicopeg ci @Charlotte21 polecam, bo jest nieszkodliwy. Nie wchłania się. To lek, który ściąga wodę do jelit rozluźniając stolec dzięki czemu dziecko samo regularnie się wyproznia. Jest bezpieczny nawet w działaniu długofalowym. Helenka brała go ponad 8 miesięcy. Czasem jak ma problem, to dostaje znowu. Można w mleku mamy rozrobić. Jest okrutnie słodki
Dzieki wielkie !!!👍🥰

A nie suplementujesz? Ja przestałam już jakiś czas temu bo dzieci też miały przekroczone normy. Zresztą Hela miała zalecenie żelaza, nie dawałam, bo też źle reagowała i anemii nie miala
Ja nie biorę d3. A chyba w prenatalna duo ktore biore nie ma tam d3🤔

@Charlotte21 tak jak mówi @Destino makrogol jest najmniej inwazyjny, znajdziesz go w dicopeg junior/xenna junior w takiej samej dawce. Moja ma zaparcia od 4 mc życia, także jestem
obcykana w temacie. Potencjalne dawkowanie polecam skonsultować z pediatra :)
Prdistrzy wlasnie nic nie przepisali. Zalevilinrozszerzyc diete...ale dziękuję za namiary zaoytam o ten lek. 😄

A próbowałaś podawać wodę? Maksiu jak miał 4 miesiące to nawet czasem 5 dni kupy nie robił, próbowałam mu dawać wodę. Trochę pił. Ale najlepiej zadziałała zmiana mleka. Bo ja karmiłam piersią i 2 razy dziennie mm. Zmieniłam na hipp combiotik i skończyły się zaparcia.
Nie dokarmiam. Samo kp. A woda to rizszerzenue diety. Na razie nie podaje. 👍🥰
Chyba przyxzyba zaparc vedzie nasmiar wit d3. 🤔 mamy odstawić na 6 tygodni i zobaczyć.

Dzieki wielkie !!![emoji106][emoji3059]

Ja nie biorę d3. A chyba w prenatalna duo ktore biore nie ma tam d3[emoji848]

Prdistrzy wlasnie nic nie przepisali. Zalevilinrozszerzyc diete...ale dziękuję za namiary zaoytam o ten lek. [emoji1]

Nie dokarmiam. Samo kp. A woda to rizszerzenue diety. Na razie nie podaje. [emoji106][emoji3059]
Chyba przyxzyba zaparc vedzie nasmiar wit d3. [emoji848] mamy odstawić na 6 tygodni i zobaczyć.
No niby tak. Ale jeśli to miałoby pomóc na kupy to ja bym podawała tą wodę.

reklama
Dzidwczyny !
Corka ma. 16 tygodni. Od miesiaca zaparcia. (Przemilcze ze dwoch pediatrow zalecilo rozszerxanie doety). Ale... ostatnio sie mocno napinala, nie jadla za duzo, duzo sikala, slabo spi i mocno sie prezy. (A fizjo byl jakies 3 tyg i wszystko oprócz lekkiej asymetrii i napiecia w barkavh, to na tluowiu o obwodzie ok) i dzisiaj przyszly badsnia i mamy podwyzszona witaminę d3 [emoji33][emoji33][emoji33]
Makx do 60, a Miłka ma 90 [emoji2368][emoji33]
Ja się suplementuje prenatal duo, ale i tak kazali dzidcku podawac d3. I mam takie zwykłe krople z Doz. I tak jedna kropla to 20p, więc zalecane byky 2 krople. Tak dawalam...
Co sądzicie?
Dzisiaj oediatra na 18.00
Oczywiście, że w Prenatalu Duo jest D3, 2000 jednostek. Ale podobno ona nie przechodzi do mleka i dlatego dziecko musi miec suplementację. Wątpię, żebym 400 jednostek dało taki efekt. Podlinkuj ten preparat, który Twoja córka dostaje. Czy u Was tylko pierś? A probiotyk podajesz, podawałas?

Do góry