reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ciąża Po Poronieniu

@Carry88 @monika1708 dzięki. A jak to jest z tym 100 procent? Jak ktoś zarabiał stała kwotę np. 1000 zł miesięcznie to tyle samo dostanie od ZUS? czy będzie to kwota pomniejszona o składki?
Wynagrodzenie za l4 to średnia wypłata z ostatnich 12 miesięcy. Jeśli miałaś jakiekolwiek premie, nadgodziny itp, wlicza się to do wynagrodzenia chorobowego. Nie masz odliczanych składek na ubezpieczenie, bo z chorobowego się nie odlicza. Czyli powinnaś generalnie dostać mniej więcej tyle samo

Ja niezależnie czy idę na badania czy nie to zawsze biorę tabletkę na czczo i dopiero po min 30 minutach posiłek. Teraz to w ogóle będę się musiała przestawić bo będę sobie nastawiać budzik na 4 rano, wezmę tabletkę a koło 6 po obudzeniu będę przed posiłkiem pić zakwas z buraka na podniesie ferrytyny 🙈

Dla mnie to jest czarna magia, ja na l4 ciążowym dostałam wypłatę o ponad 200 zł wyższą. Zdziwiłam się bardzo pozytywnie 😁
Mogłaś mieć wcześniej w ciągu 12 miesięcy albo premie jakieś albo nadgodziny, to podwyższa stawkę l4 :)

reklama
@Humhum Jeśli zarabiasz 1000zł na rękę bez żadnych dodatków, to mniej więcej tyle samo dostaniesz na chorobowym. Chorobowe jest też uzależnione od liczby dni w miesiącu, bo podstawa do chorobowego jest przeliczana na 1 dzień, ale niezależnie od długości miesiąca dzieli się ją na 30 - zatem podstawą będzie 1000zł/30. I jak miesiąc trwa 31 dni to mnożysz x31, a jak 28 to podstawę mnożysz x28 ;-)

@Humhum jest jeszcze coś o czym dziewczyny nie piszą, a ja miałam taki przypadek.

Jeśli masz premie to nie każda premia wlicza się potem do średniej. U mnie w firmie są 2 rodzaje premii - 1 od wykonanego planu sprzedażowego (jeśli byłam tego msca na L4 to była pomniejszana), a 2 to takie dodatki np 300zł za konwersję odpowiednią i to było wypłacane w całości niezależnie od L4.
Jest to rzadki przypadek ale się zdarza i można się zdziwić [emoji4]

Ja mam wliczana premie uznaniowa 10 procent w swoja pensje, która jest pomniejszana jak jestem na L4. Jest to premia, która jest wliczana w podstawę do obliczenia składek. Czyli mam szanse, że ta kwota z ZUS będzie z tą premią liczona? Generalnie nie zdążyło mi się jak jeszcze pracuje żeby tą premią została odebrana ale miałam sytuację, że byłam na L4 3 dni w dostałam trochę mniejszą wypłatę.

Ja mam wliczana premie uznaniowa 10 procent w swoja pensje, która jest pomniejszana jak jestem na L4. Jest to premia, która jest wliczana w podstawę do obliczenia składek. Czyli mam szanse, że ta kwota z ZUS będzie z tą premią liczona? Generalnie nie zdążyło mi się jak jeszcze pracuje żeby tą premią została odebrana ale miałam sytuację, że byłam na L4 3 dni w dostałam trochę mniejszą wypłatę.
Specjalistą nie jestem, ale myślę że powinna się liczyć, skoro składki z niej są odprowadzane.

@Humhum jest jeszcze coś o czym dziewczyny nie piszą, a ja miałam taki przypadek.

Jeśli masz premie to nie każda premia wlicza się potem do średniej. U mnie w firmie są 2 rodzaje premii - 1 od wykonanego planu sprzedażowego (jeśli byłam tego msca na L4 to była pomniejszana), a 2 to takie dodatki np 300zł za konwersję odpowiednią i to było wypłacane w całości niezależnie od L4.
Jest to rzadki przypadek ale się zdarza i można się zdziwić [emoji4]
Specjalistą nie jestem, ale myślę że powinna się liczyć, skoro składki z niej są odprowadzane.

prawda, Nie każda premia się liczy. Jest to głupota, bo od całości są odprowadzane składki. Przepisy mówi że jeżeli premia nie jest wypłacana to wlicza się do l4. Ale wyjątkiem są właśnie takie premie od sprzedaży, choć też nie w każdej firmie. U mnie się nie wliczalo i mimo iż ZUS mówił że powinno, to potem stwierdzili że jednak nie, bo tak firma ma w regulaminie. Ciekawe jet to, ze gdyby w da się trwania l4 skończyła mi się umowa i płaciłby mi bezpośrednio ZUS, to wtedy premia się liczy. Także oszukują jak się da, choć wiadomo nie wszyscy ;)

Ja niezależnie czy idę na badania czy nie to zawsze biorę tabletkę na czczo i dopiero po min 30 minutach posiłek. Teraz to w ogóle będę się musiała przestawić bo będę sobie nastawiać budzik na 4 rano, wezmę tabletkę a koło 6 po obudzeniu będę przed posiłkiem pić zakwas z buraka na podniesie ferrytyny 🙈

Dla mnie to jest czarna magia, ja na l4 ciążowym dostałam wypłatę o ponad 200 zł wyższą. Zdziwiłam się bardzo pozytywnie 😁

A pół godz po wzięciu tabletki nie można pic zakwasu z buraków? Bo ja ostatnio tak robię, ze tabletka, pół godz później zakwas, potem jadę do pracy i w pracy jem śniadanie

A pół godz po wzięciu tabletki nie można pic zakwasu z buraków? Bo ja ostatnio tak robię, ze tabletka, pół godz później zakwas, potem jadę do pracy i w pracy jem śniadanie
Ja czytałam u Lenartowicz qchenne inspiracje że ten zakwas też powinien być na czczo. Więc tabletkę najlepiej wziąć w nocy żeby żołądek ja trochę przetrawił i znowu na pusty wypić zakwas 🤷‍♀️ ile go wypijasz tak z ciekawości?

Ja czytałam u Lenartowicz qchenne inspiracje że ten zakwas też powinien być na czczo. Więc tabletkę najlepiej wziąć w nocy żeby żołądek ja trochę przetrawił i znowu na pusty wypić zakwas 🤷‍♀️ ile go wypijasz tak z ciekawości?

Ja piję pół szklanki czasem mniej. Więcej nie daje rady 🤢

reklama
@Humhum polecam zgłosić nieobecność. Jeśli pracujesz robisz to w zakładzie pracy. Nie w ZUSie.
A ZUS sprawdza ciężarne, bo coraz więcej l4. Natomiast fakt, że masz chodzące L4 nie znaczy, że wolno ci się przemieszczać bez powodu. Możesz iść do sklepu, do apteki, na spacer. Ale jak cię sprawdza, to każą ci to udokumentować, np. paragon z apteki, czy sklepu. Gorzej ze spacerem. Czasem się bardzo czepiają i coraz częściej sprawdzają. Jak zgłosisz wyjazd, to przynajmniej nie będziesz musiała się ciągle martwić. Chodzi tylko o to, by wiedzieli pod jakim adresem cię szukać. Jak zgłosisz, to mogą się wtedy ciebie nie czepiać (sprawdzać), bo osoba na L4 koniecznym przeważnie tego przestrzega. Ich myślenie jest proste, ale zawsze szukają sposobu by komuś nie wypłacić pieniędzy.

Do góry