reklama
monika1708
Fanka BB :)
Niby powinno się zgłaszać. Ja nie zgłaszałam.jak to jest z tym L4 w ciaży. Jak chciałabym opuścić miejsce pobytu na weekend/kilka dni to muszę to zgłosić? Czy któraś z Was miała jakąś kontrolę?
Kontroli nie miałam.
Carry88
Moderator
jak to jest z tym L4 w ciaży. Jak chciałabym opuścić miejsce pobytu na weekend/kilka dni to muszę to zgłosić? Czy któraś z Was miała jakąś kontrolę?
Nie musisz jeśli na zwolnieniu nie masz napisane, że musisz leżeć a zapewne tak nie jest Swoją drogą z mojego doświadczenia zawodowego ZUS za często nie kontroluje ciężarnych chyba, że chce podważyć jakieś fikcyjne zatrudnienie albo za wysokie składki
@Carry88 @monika1708 dzięki. A jak to jest z tym 100 procent? Jak ktoś zarabiał stała kwotę np. 1000 zł miesięcznie to tyle samo dostanie od ZUS? czy będzie to kwota pomniejszona o składki?
monika1708
Mi się wydaje że tak.@Carry88 @monika1708 dzięki. A jak to jest z tym 100 procent? Jak ktoś zarabiał stała kwotę np. 1000 zł miesięcznie to tyle samo dostanie od ZUS? czy będzie to kwota pomniejszona o składki?
Ja mam niby wyliczana średnia wypłatę i dostaje taka jakbym pracowała dalej na etacie [emoji16]
Carry88
Moderator
@Carry88 @monika1708 dzięki. A jak to jest z tym 100 procent? Jak ktoś zarabiał stała kwotę np. 1000 zł miesięcznie to tyle samo dostanie od ZUS? czy będzie to kwota pomniejszona o składki?
Zasiłek chorobowy masz średnią z 12 miesięcy poprzedzających miesiąc, w którym masz zwolnienie. Zwolnienie ciążowe powinno być kwotą zbliżone do pensji jakąs zarabiałaś a nawet ciut wyższe, od zasiłku chorobowego nie ma składek, chyba, że masz jakieś składniki oskładkowane np. karty medyczne czy coś takiego.
Jivka
Moderator
Osobiście nie miałam kontroli, ale miała ją moja koleżanka. Więc bywają. Nigdy nie zgłaszałam że mnie nie będzie, w 1 ciąży byłam w Paryżu [emoji85] a w 2 na Kaszubach cały tydzień. Babcia sprawdzała nam skrzynkę czy nikogo nie było [emoji23]jak to jest z tym L4 w ciaży. Jak chciałabym opuścić miejsce pobytu na weekend/kilka dni to muszę to zgłosić? Czy któraś z Was miała jakąś kontrolę?
Stelle
Ja niezależnie czy idę na badania czy nie to zawsze biorę tabletkę na czczo i dopiero po min 30 minutach posiłek. Teraz to w ogóle będę się musiała przestawić bo będę sobie nastawiać budzik na 4 rano, wezmę tabletkę a koło 6 po obudzeniu będę przed posiłkiem pić zakwas z buraka na podniesie ferrytynyBez tabletki i bez śniadania. Dopiero po pobraniu krwi jesz i potem tabletka
Dla mnie to jest czarna magia, ja na l4 ciążowym dostałam wypłatę o ponad 200 zł wyższą. Zdziwiłam się bardzo pozytywnieZasiłek chorobowy masz średnią z 12 miesięcy poprzedzających miesiąc, w którym masz zwolnienie. Zwolnienie ciążowe powinno być kwotą zbliżone do pensji jakąs zarabiałaś a nawet ciut wyższe, od zasiłku chorobowego nie ma składek, chyba, że masz jakieś składniki oskładkowane np. karty medyczne czy coś takiego.
reklama
Carry88
Moderator
Ja niezależnie czy idę na badania czy nie to zawsze biorę tabletkę na czczo i dopiero po min 30 minutach posiłek. Teraz to w ogóle będę się musiała przestawić bo będę sobie nastawiać budzik na 4 rano, wezmę tabletkę a koło 6 po obudzeniu będę przed posiłkiem pić zakwas z buraka na podniesie ferrytyny
Dla mnie to jest czarna magia, ja na l4 ciążowym dostałam wypłatę o ponad 200 zł wyższą. Zdziwiłam się bardzo pozytywnie
Bo na pewno w ciągu tych ostatnich 12 mscy właśnie miałaś jakieś inne składniki nagtidy itp. Ja za 3 tyg zwolnienia z kodem B ponad 400 zł więcej, ale wcześniej miałam do średniej dużo nadgodzin, nagrody itp.