reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ciąża Po Poronieniu

jak to jest z tym L4 w ciaży. Jak chciałabym opuścić miejsce pobytu na weekend/kilka dni to muszę to zgłosić? Czy któraś z Was miała jakąś kontrolę?

reklama
jak to jest z tym L4 w ciaży. Jak chciałabym opuścić miejsce pobytu na weekend/kilka dni to muszę to zgłosić? Czy któraś z Was miała jakąś kontrolę?

Nie musisz jeśli na zwolnieniu nie masz napisane, że musisz leżeć a zapewne tak nie jest ;) Swoją drogą z mojego doświadczenia zawodowego ZUS za często nie kontroluje ciężarnych chyba, że chce podważyć jakieś fikcyjne zatrudnienie albo za wysokie składki ;)

@Carry88 @monika1708 dzięki. A jak to jest z tym 100 procent? Jak ktoś zarabiał stała kwotę np. 1000 zł miesięcznie to tyle samo dostanie od ZUS? czy będzie to kwota pomniejszona o składki?

Zasiłek chorobowy masz średnią z 12 miesięcy poprzedzających miesiąc, w którym masz zwolnienie. Zwolnienie ciążowe powinno być kwotą zbliżone do pensji jakąs zarabiałaś a nawet ciut wyższe, od zasiłku chorobowego nie ma składek, chyba, że masz jakieś składniki oskładkowane np. karty medyczne czy coś takiego.

Osobiście nie miałam kontroli, ale miała ją moja koleżanka. Więc bywają. Nigdy nie zgłaszałam że mnie nie będzie, w 1 ciąży byłam w Paryżu [emoji85] a w 2 na Kaszubach cały tydzień. Babcia sprawdzała nam skrzynkę czy nikogo nie było [emoji23]

Tak na szybko, bo z telefonu. Na macierzyńskim podlegasz pod ubezpieczenie rentowe i emerytalne. Nie są brane pod uwagę koszty uzyskania przychodu.

Bez tabletki i bez śniadania. Dopiero po pobraniu krwi jesz i potem tabletka
Ja niezależnie czy idę na badania czy nie to zawsze biorę tabletkę na czczo i dopiero po min 30 minutach posiłek. Teraz to w ogóle będę się musiała przestawić bo będę sobie nastawiać budzik na 4 rano, wezmę tabletkę a koło 6 po obudzeniu będę przed posiłkiem pić zakwas z buraka na podniesie ferrytyny 🙈
Zasiłek chorobowy masz średnią z 12 miesięcy poprzedzających miesiąc, w którym masz zwolnienie. Zwolnienie ciążowe powinno być kwotą zbliżone do pensji jakąs zarabiałaś a nawet ciut wyższe, od zasiłku chorobowego nie ma składek, chyba, że masz jakieś składniki oskładkowane np. karty medyczne czy coś takiego.
Dla mnie to jest czarna magia, ja na l4 ciążowym dostałam wypłatę o ponad 200 zł wyższą. Zdziwiłam się bardzo pozytywnie 😁

reklama
Ja niezależnie czy idę na badania czy nie to zawsze biorę tabletkę na czczo i dopiero po min 30 minutach posiłek. Teraz to w ogóle będę się musiała przestawić bo będę sobie nastawiać budzik na 4 rano, wezmę tabletkę a koło 6 po obudzeniu będę przed posiłkiem pić zakwas z buraka na podniesie ferrytyny 🙈

Dla mnie to jest czarna magia, ja na l4 ciążowym dostałam wypłatę o ponad 200 zł wyższą. Zdziwiłam się bardzo pozytywnie 😁

Bo na pewno w ciągu tych ostatnich 12 mscy właśnie miałaś jakieś inne składniki nagtidy itp. Ja za 3 tyg zwolnienia z kodem B ponad 400 zł więcej, ale wcześniej miałam do średniej dużo nadgodzin, nagrody itp.

Do góry