reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

reklama
@nnat. Tylko u mnie nie było sensu pobierać, bo w szpitalu byłam o 3, a o 7.20 urodziłam. Więc antybiotyk i tak musieli podać, bo nie wiadomo było jak szybko urodzę. Pewnie gdyby nie przyjęli mnie od razu na porodówkę, a na patologię ciąży, to wymaz by mi zrobili.

@josiaaa To mój lekarz był z tych co po pierwszej @ po zabiegu dał zielone światło. Zaszłam po drugiej @- i szczęśliwie donosiłam ciążę do końca. Nie zwlekanie tłumaczył tym, że organizm już niejako pamięta stan ciąży i nie odrzuca zarodka, co ułatwia jego implantację itp.
Ja też poszłam od razu na porodówkę, wymaz przed 4 pobrali a o 9 mała była na świecie :)
Szpital tak się zabezpiecza.

Ja mam hollanda, jest ekstra, składa się ekspresowo, dość duża gondola, zobaczymy co ze spacerówka :)

Czemu zmienialyscie mleczko? Jakieś problemy brzuszkowe były?

Przypomnij mi się na priv wyślę Ci notatki ze szkoły rodzenia co w przypadku gbs +, tylko muszę ich poszukać... [emoji849]

Robią też w szpitalu posiewy przy przyjęciu, u mnie tak było - mimo że miałam gbs ujemny, i wynik ze sobą, to pobierali swoją próbkę do wymazu.
Mam nadzieję że w weekend wyrwiemy się na sklepy to może wkoncu na żywo zobaczę obydwa [emoji846]

Ja jestem po zabiegu w maju. Na kontroli przed pierwszą miesiączką gin nie powiedziała ani że trzeba czekać ani że nie trzeba czekać. Po pierwszym okresie w środę na usg w 15 dc mówi żeby lepiej nie działać jeszcze ale tylko ze względu na to że muszę zrobić jedno dodatkowe badanie po poronieniu a wczoraj na usg w 20 dc (robiłam monitoring) powiedziała żeby jednak działać i w razie czego obstawi mnie lekami także co lekarz to opinia.
Dziewczyny! Jak to jest z tymi teoriami, iż po poronieniu trzeba odczekać minimum 3 miesiące, aby kontynuować starania. Jedna z Was wyżej pisała, ze dostała zielone światło po pierwszej @. Myślicie, ze jest to mocno wydumana teoria, czy jednak ma swoje uzasadnienie medyczne? Sama w pewnym okołoporodowym poradniku czytałam, autorką była położna i wieloletni amerykański praktyk, iż właśnie po poronieniu nie powinno się długo zwlekać, bo naukowo udowodnili, iż ciąża zaraz po poronieniu ma większe szanse zakończenia się pomyślnie. Co o tym sadzicie? Temat podjęłam całkiem luźno. :)

@nnat. To pewnie co szpital to obyczaj. U mnie ani w szpitalu państwowym, gdzie urodziłam naturalnie, ani w prywatnej klinice (gdzie miałam cc) nikt wymazu już nie pobierał.

Ja wyszłam z założenia, że warto spróbować jeszcze raz, a jeżeli się nie uda, to wówczas należy pogłębić diagnostykę. Ale wiem że nie każda kobieta jest w stanie, w razie czego, znieść kolejne poronienie nie obwiniając się za to. Nie ma chyba jednej słusznej drogi. Trzeba przeanalizować za i przeciw zgodnie z własnym sumieniem.
Wiele wskazuje na to, że kolejna ciąża po poronieniu jednak kończy się szczęśliwie. Ale trzeba mieć na uwadze, że niestety nie zawsze tak jest.

reklama
@Carry88 Lekarka zaleciła odczekanie 3 msc, ale nie byłam podczas wizyty nawet badana, bo pechowo miałam wtedy miesiączkę. Czyli zalecenie czysto teoretyczne. W czerwcu było moje drugie poronienie, zrobiłam kilka badań, ale teraz o dziwo fizycznie zniosłam je o wiele lepiej (mialam zabieg), niż po pierwszym, gdy organizm się sam oczyścił i obyło się bez łyżeczkowania.

Do góry