reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

A dlaczego nie podawać? Acard ma poprawić przepływy krwi i zapobiec robieniu się zatorów co może uchronić Cię przed kolejnym poronieniem. Sama jestem po poronieniu, zaczęłam nowy cykl i będę brać acard. Trzeba zaufać lekarzowi a nie czytać internetów :)
Cześć Dziewczyny, jestem po 1 poronieniu i lekarz dał mi profilaktycznie acard 75 na czas starań i ciazy. A ponieważ ciężko mi zaufać to oczywiście sprawdziłam internet, a tam pełno zapisów żeby nie podawać w 1 trymestrze ciazy. I mam już mętlik w głowie czy brac czy nie, żeby nie zaszkodzić maleństwu jak się tylko pojawi. Jak było z Wami? Braliście acard od początku?

reklama
Cześć Dziewczyny, jestem po 1 poronieniu i lekarz dał mi profilaktycznie acard 75 na czas starań i ciazy. A ponieważ ciężko mi zaufać to oczywiście sprawdziłam internet, a tam pełno zapisów żeby nie podawać w 1 trymestrze ciazy. I mam już mętlik w głowie czy brac czy nie, żeby nie zaszkodzić maleństwu jak się tylko pojawi. Jak było z Wami? Braliście acard od początku?

Ja jestem po poronieniu i też biorę acard 75.

A dlaczego nie podawać? Acard ma poprawić przepływy krwi i zapobiec robieniu się zatorów co może uchronić Cię przed kolejnym poronieniem. Sama jestem po poronieniu, zaczęłam nowy cykl i będę brać acard. Trzeba zaufać lekarzowi a nie czytać internetów :)
Ciężko zaufać jak boisz się kolejnej straty, walczę sama ze sobą ale to niełatwe😞Natomiast są informacje ze kwas asa może powodować wady płodu. Będę wdzięczna za odpowiedz od Mam Dzieciaczków, które są już szczęśliwie zdrowe na świecie 🙂

Ciężko zaufać jak boisz się kolejnej straty, walczę sama ze sobą ale to niełatwe[emoji20]Natomiast są informacje ze kwas asa może powodować wady płodu. Będę wdzięczna za odpowiedz od Mam Dzieciaczków, które są już szczęśliwie zdrowe na świecie [emoji846]
Ja brałam od starań 75 a w ciąży 150 do 34 tygodnia ciąży i urodziłam zdrowe dziecko. Żadna z nas nie bierze tego na własną rękę, tylko ma takie zalecenia od lekarza. U mamy ginekolog jest artykuł na temat stosowania asa w ciąży, warto przeczytać.

Ostatnia edycja:
Ja brałam od staran i jakoś do 36 tc, mam zdrowego 5 miesięcznego synka

Dziewczyny, pojawił się temat leków, które blokują owu. A co z heparyną? Lekarka zaleciła mi neoparin od owu (plus, minus). Podejrzewam, że to nie ma wpływu, ale wolę jeszcze Was dopytać.

Duphaston to progesteron który ma podtrzymać ewentualną ciążę, jeśli ciąży nie ma to nie ma sensu go brać i też nie jest potrzebny w pierwszej połowie cyklu. Z tego co mówią to dupek nie wpływa na okres i dostaniesz go nawet jak będziesz brała ale ogólnie to kilka dni po ustawieniu dupka dostaje się okres dlatego pewnie kazał Ci obstawiać w 30 dc
Po pierwsze to na pewno nie do mnie chciałaś napisać ;) po drugie dupkę wpływa na okres. To sztuczny progesteron, którego nie zobaczysz np w badaniu progesteron krwo, a który mimo tego działa. A jeśli poziom progesteronu jet wysoki, @ nie przyjdzie. Dlaczego? Dlatego że natura wymyśliła to tak, że @ przychodzi jak progesteron spadnie. I tak, nie ma sensu go brać bez ciąży i nie wolno w pierwszej fazie cyklu bo nie wystąpi owu. Tyle że ja to wszystko wiem i to na pewno nie było do mnie ;)

Spokojnie, acard nie zaszkodzi. Sama też brałam, córka ma 14 miesięcy i jest wszystko okej :)

Dziewczyny, pojawił się temat leków, które blokują owu. A co z heparyną? Lekarka zaleciła mi neoparin od owu (plus, minus). Podejrzewam, że to nie ma wpływu, ale wolę jeszcze Was dopytać.
Heparyna w żadna sposób nie wpływa na owu :)

@maeria tak jak @roki_1991 pisze heparyna nie wpływa na owulację. Sprawia, że nie tworzą się skrzepy. Podana od owulacji przygotowuje macicę, jej lepsze ukrwienie na przyjęcie płodu. Czasem tworzą się mikroskrzepy i dzieciaczki obumiera. Aby tego uniknąć podaje się heparynę nie od testu, bo czasem to już jest za późno, a od owulacji właśnie.

Ciężko zaufać jak boisz się kolejnej straty, walczę sama ze sobą ale to niełatwe[emoji20]Natomiast są informacje ze kwas asa może powodować wady płodu. Będę wdzięczna za odpowiedz od Mam Dzieciaczków, które są już szczęśliwie zdrowe na świecie [emoji846]
Twoje Obawy nie są nieuzasadnione. Faktycznie twierdzono, że acard w ciąży może powodować wady płodu.
Jednakże powstawaly coraz to nowe badania, które udowodniły, że małe dawki kwasu acetylosalicylowego wręcz pomagają utrzymać ciążę. 150 mg jest dawka bezpieczna. Bardzo wiele kobiet bierze nawet profilaktycznie w trakcie starań, ponieważ miały w swojej historii straty ciąży...

reklama
Mi ginekolog zalecał brać jeszcze przed pierwszą ciążą po owulacji na poprawę endometrium :)
Twoje Obawy nie są nieuzasadnione. Faktycznie twierdzono, że acard w ciąży może powodować wady płodu.
Jednakże powstawaly coraz to nowe badania, które udowodniły, że małe dawki kwasu acetylosalicylowego wręcz pomagają utrzymać ciążę. 150 mg jest dawka bezpieczna. Bardzo wiele kobiet bierze nawet profilaktycznie w trakcie starań, ponieważ miały w swojej historii straty ciąży...

Do góry