reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

Komórki NK też badałaś?

@młoda1994 i luteina i Duphaston to progesteron. Działają chyba tak samo. Poprosiłam o Duphaston, bo nie chciałam luteiny pod język ani w globulkach.
A czy biorąc Duphaston zatrzymywała Wam się woda w organizmie lub przytyłyście? Ostatnio spadło mi 4kg okupione ciężkimi wysiłkami, boję się że przy braniu dupka wszystko wróci 😢

Nie komórek NK nie badałam.

A ile było tych poronień że mówi przypadki?
2 w przeciągu roku.

reklama
@Mag1503 Pamiętaj by brać duphaston po owulacji. @ powinna przyjść dopiero po odstawieniu (w przypadku luteiny może przyjść mimo jej przyjmowania, a w przypadku duphastonu - nie powinna),

@Mag1503 Pamiętaj by brać duphaston po owulacji. @ powinna przyjść dopiero po odstawieniu (w przypadku luteiny może przyjść mimo jej przyjmowania, a w przypadku duphastonu - nie powinna),
Jestem po owulacji w 14dc, dziś 22 dc, mam wysoki progesteron co według lekarza może świadczyć o ciąży i kazał brać duph do 30 dc. I teraz zastanawiam się, czy jeśli okaże się ze jednak to nie ciaza to czy nie zaburze swojego cyklu i jak to będzie z miesiączka...

To i ja Wam pokaże mojego siniaczka po zastrzyku z heparyny. A zupełnie się go nie spodziewałam bo igła weszła gładko :p po kilku godzinach coś czułam ze mnie boli i jest zgrubienie ale nje mialam jak sprawdzić będąc na mieście a po powrocie do domu szok ;p pocieszam się że już mi zostało kilka tygodni z zastrzykami bo dały mi w kośc...
Wow, no pokazny okaz, nie ma co :p

Hej dziewczyny czy ktoras z was brala acard i heparyne ? Mi wyszla trombofilia 2 ciaze 1 - poronienia. W 3 bralam ten zestaw lekow i bylo ok . Treaz jestem w 4 i zaczelam brac to samo- z tym ze odstawilam heparyne bo mam uczulenie jakies, i sam acard biore. Miala ktoras z was podobny przypadek ? moze sam acard wystarczy ;/
Ja brałam i acard i heparynę, ale to acard odtawilma bardzo szybko.

No i jestem po teleporadzie z genetykiem. Nasze kariotypy są dobre, lekarz powiedział, że nie ma się do czego przyczepić. Ryzyko urodzenia chorego dziecka jest minimalne, już bardziej że względu na wiek- ja w tym roku 34 a mąż 37.
Tylko skąd te poronienia...🤔🤔🤔. Z moich wyników nie ma się do czego przyczepić. Mam mutacje jedynie takie, że powinnam brać kwas foliowy metylowany. Jedne przeciwciała z zespołu antyfosfolipidowego lekko podwyższone, ale gin i genetyk powiedzieli, że to raczej nie to... Druga poroniona ciąża była na acardzie, ja już sama nie wiem co myśleć o tym wszystkim.
Mamy już synka, ma 9 lat. Ciąża była bezproblemowa. Totalnie nic się nie działo, żadnych praktycznie objawów. Jedynie ja mam PCO i u nas problem z zajściem, udało się po 3 latach. Kolejne 2 ciąże po dłuższym staraniu, ale praktycznie udało się bez żadnego leczenia.
Dam chyba sobie ostatnią szansę. Jeżeli się uda w ogóle zajść i się uda to będzie to ogromne szczęście, a jeżeli znów poronienie, to odpuszczę.
Teraz jestem w połowie 5 cyklu po poronieniu. Po pierwszym poronieniu udało się w 7 cyklu. A czy teraz się uda...🤔.
Przyczyn moze być mnóstwo. Jest tak na prawdę jeszcze cała immunologia do zbadania. Wspomniane przez dziewczyny komórki NK to jedno, ale są też różne przeciwciala - przeciwko antygenom jajnika, przeciwlozyskowe, przeciwplemnikowe, przeciwpożarowe ANA ( może być jakaś choroba z którą układ immunologiczny walczy A nawet nie wiesz ). No i może być też wada genetyczna zarodka - badalas zarodki po poronieniu? Może gg wada przypadkowa, może być coś ze względu na wiek, jak jest wada to nie pomogą żadna leki tak na prawdę

Tak to to samo ale na mnie działał inaczej. Dupka musiałam odstawić żeby okres przyszedł a luteina wywołała okres nawet w trakcie zażywania jej. Ja łykałam luteine (pod język fuuujjj raz spróbowałam i nigdy więcej).
Bo dupkę to szryczy progesteron i jeśli działa, to wówczas @ nie ma szans przyjść w trakcie jego brania. A luteine jest naturalnym progesteronem i przy niej @ może normalnie wystąpi :)

Ktoś tu pytał czy biorąc duphaston do 30 dc nie zaburzy sobie cyklu, A lekarz podejrzewa że może być ciąża. Na to jest najprostszy sposób. Zrobić test ciążowy w 27-28 dc i jak pozytyw to brać dalej A jak negatywny to odstawić ;)

Ostatnia edycja:
Wow, no pokazny okaz, nie ma co :p

Ja brałam i acard i heparynę, ale to acard odtawilma bardzo szybko.

Przyczyn moze być mnóstwo. Jest tak na prawdę jeszcze cała immunologia do zbadania. Wspomniane przez dziewczyny komórki NK to jedno, ale są też różne przeciwciala - przeciwko antygenom jajnika, przeciwlozyskowe, przeciwplemnikowe, przeciwpożarowe ANA ( może być jakaś choroba z którą układ immunologiczny walczy A nawet nie wiesz ). No i może być też wada genetyczna zarodka - badalas zarodki po poronieniu? Może gg wada przypadkowa, może być coś ze względu na wiek, jak jest wada to nie pomogą żadna leki tak na prawdę

Bo dupkę to szryczy progesteron i jeśli działa, to wówczas @ nie ma szans przyjść w trakcie jego brania. A luteine jest naturalnym progesteronem i przy niej @ może normalnie wystąpi :)

Ktoś tu pytał czy biorąc acard do 30 dc nie zaburzy sobie cyklu, A lekarz podejrzewa że może być ciąża. Na to jest najprostszy sposób. Zrobić test ciążowy w 27-28 dc i jak pozytyw to brać dalej A jak negatywny to odstawić ;)
ANA też robiłam i wyszły ok, robiłam jeszcze te przecielozyskowe, jak dobrze pamiętam i też wyszły ok.
Wiem, że mogły być wady zarodka. Nie badałam zarodka.

reklama
Do góry