reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

@młoda1994 kiedyś tu @roki_1991 fajnie wyjaśniała, że acard "uposledza" komórki krwi żeby się nie zlepialy i nie tworzyły się skrzepy. Heparyna wstrzypuhe krzepnięcia krwi.

Moj gin zaleca przy staraniach acard ale w ciąży każe odstawić i sama heparyna dopiero po12tc zaleca ponieważ to jest aspiryna i on uważa, że to nie jest dobre dla płodu w początkowej fazie ale co lekarz to teoria. Dziewczyny brały i to i to od początku lub sam acard. Ja do swojego giną mam zaufanie więc stosuje się do jego zaleceń tym bardziej, że w wielu kwestiach mi pomógł i wiem, że zna się na rzeczy

reklama
@młoda1994 kiedyś tu @roki_1991 fajnie wyjaśniała, że acard "uposledza" komórki krwi żeby się nie zlepialy i nie tworzyły się skrzepy. Heparyna wstrzypuhe krzepnięcia krwi.

Moj gin zaleca przy staraniach acard ale w ciąży każe odstawić i sama heparyna dopiero po12tc zaleca ponieważ to jest aspiryna i on uważa, że to nie jest dobre dla płodu w początkowej fazie ale co lekarz to teoria. Dziewczyny brały i to i to od początku lub sam acard. Ja do swojego giną mam zaufanie więc stosuje się do jego zaleceń tym bardziej, że w wielu kwestiach mi pomógł i wiem, że zna się na rzeczy
Dziękuję bardzo za wyjaśnienia. One mi się przydadzą gdyby jednak trafił mi się znowu jakiś lekarz buc.

Dziękuję bardzo za wyjaśnienia. One mi się przydadzą gdyby jednak trafił mi się znowu jakiś lekarz buc.

Myślę, że lekarz wie lepiej co jakie ma działanie 😉 wydaje mi się, że bez badań nic nie zaleci raczej chociaż po tylu stratach niektórzy lekarze zalecają ale pewnie podstawowe badania muszą być zrobione. Gin mi tłumaczył, że jeśli bierze się heparyne, a nie ma zaleceń zdrowotnych to u dziecka może przez to być wada serca/ problemy z sercem.

Myślę, że lekarz wie lepiej co jakie ma działanie [emoji6] wydaje mi się, że bez badań nic nie zaleci raczej chociaż po tylu stratach niektórzy lekarze zalecają ale pewnie podstawowe badania muszą być zrobione. Gin mi tłumaczył, że jeśli bierze się heparyne, a nie ma zaleceń zdrowotnych to u dziecka może przez to być wada serca/ problemy z sercem.
Dlatego będę dążyć do tego żeby te badania zrobić i jak będzie trzeba to receptę będę realizowała w Pl i przywoziła do De albo ktoś z rodziny choć z zastrzykami będzie problem żeby wysłać tyle km poczta lub kurierem.

Myślę, że lekarz wie lepiej co jakie ma działanie 😉 wydaje mi się, że bez badań nic nie zaleci raczej chociaż po tylu stratach niektórzy lekarze zalecają ale pewnie podstawowe badania muszą być zrobione. Gin mi tłumaczył, że jeśli bierze się heparyne, a nie ma zaleceń zdrowotnych to u dziecka może przez to być wada serca/ problemy z sercem.
Akurat nie słyszałam o tym aby heparyna dawała skutki uboczne. Jak pytałam moje dr Janosz której bardzo ufam, czy heparyna może zaszkodzić. Odpwowedziala bardzo pewnie że nie, ale koze pomoc. ;) jabtypowo trombofili nie mam, białek też nie robiłam. Brałam i acard 150 i heparyne do dnia dzisiejszego. Na każdym prenatalbym wykoyczali wadę serca 🙂 ale to wiadomo. Czasem może być to przypadek, czasem nie. Ja się tylko modle aby wszystko było z Malutka ok. Bo zdaje sobie sprawę że branie tyłu leków nie było też może i dobre....🙂
Dobrze też mieć opinie innych lekarzy którzy przypisują inaczej lub dostosowują to indywidualnie. Bo ja woedzialam że heparyna mi da też wsparcie psychiczne. ;)

Coś już Ci lekarz na to powiedział? Bo nawet nie wiem jak to się leczy itd
Póki co jestem miesiąc po zabiegu. Aktualnie pierwszy okres po stracie (W 11tyg, serce przestało bić, miałam też krwawienia, ale na tym etapie było jeszcze wszystko ok z maluchem). Badania robiłam tydzień temu. Lekarz kazał przyjść z wynikami w sierpniu i wtedy ma dać zielone światło do starań. Wcześniej się nie staramy. Nie mam sił... cały czas choć nie roztkliwiam się i staram się trzymać, bardzo mi ciężko i dopiero po pochówku może poczuje ulgę. Sama nie wiem...

Moja siostra w drugiej ciąży dowiedziała się, że jej córeczka umarła (20tydz) i miała podejrzenie zespołu antyfosfo. Mój lekarz na tej podstawie wystawił badania, poza tym powiedziałam, że chcę je zrobić. Nie wszystkie wyniki splynely i czekam. Pójdę w sierpniu do dwóch lekarzy na pewno. Niestety nie mam zaufanego... ciągle zmieniam... A komuś trzeba zaufać.

Dziewczyny mam takie nie typowe pytanie, jak to jest ze współżycie po poronieniu a dokładnie po zabiegu łyżeczkowania ?
Nie miałam okazji sie za pytać mojego Dr bo kontrolę mam za dwa tyg dopiero a czytając o tym w necie są przeróżne opinie.
Jak to wyglądało u Was, byłabym wdzięczna za jakieś odp.
Pozdrawiam

@Charlotte21 może to jest mały procent skutków ubocznych heparyny i się o tym nie mówi lub nie bierze pod uwagę. Tego nie wiem 😉 powtarzam jedynie co powiedział mój lekarz gdy zapytałam o heparyne nie mając jeszcze badań i tak mi odpowiedział 😉 ogólnie patrząc na inne dziewczyny mój gin ma zupełnie inne podejście do tego patrząc nawet na przyjmowanie acardu po 12tc.

@Waleczna36 lepiej się wstrzymać do wizyty kontrolnej dla własnego spokoju. Każdy organizm inaczej reaguje i z gojeniem też różnie. U mnie na wizycie kontrolnej nie było żadnego śladu wszystko było ładnie zagojone. Ja długo nie chciałam współżyć po poronieniu miałam blokadę.

reklama
Dziewczyny mam takie nie typowe pytanie, jak to jest ze współżycie po poronieniu a dokładnie po zabiegu łyżeczkowania ?
Nie miałam okazji sie za pytać mojego Dr bo kontrolę mam za dwa tyg dopiero a czytając o tym w necie są przeróżne opinie.
Jak to wyglądało u Was, byłabym wdzięczna za jakieś odp.
Pozdrawiam
Mi w szpitalu mówili, że jeśli wszystko ok to odczekać 3 tygodnie. Tak zrobiliśmy (prawie 4 tygodnie) i następnego wieczoru dostałam okres. Wszystko ok. W czesniej w międzyczasie byłam na kontroli i dostałam zielone światło do zblizen.

Do góry