reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

reklama
@M@lly Ja kupuje od kilku lat tę samą witaminę C Swansona, w tej samej aptece internetowej i wg mnie to jest zmiana szaty graficznej.

@MalyGosc Ja mam te 2 mutacje homozygotyczne. Urodziłam 3 dzieci. Pierwsza ciąża to poronienie (zatrzymane ok. 4-5 tc) i trzecia to biochemiczna. Nigdy nie brałam acardu ani heparyny. Pierwsze dziecko odnosiłam na zwykłym kwasie foliowym, pozostałe na Femibionie. Homocysteine mam dobrą. W ostatniej ciąży pierwszy raz badałam białko S i było obniżone. Pół roku po porodzie ten sam za niski wynik. Ale 10 miesięcy po porodzie wskoczyło w normy. Czytałam w internecie na stronie Medycyny praktycznej, że ciąża może obniżać białko S. Ty byłaś w ciążach krótko, ale druga dość szybko po pierwszej, więc może u Ciebie ten wynik też jest związany z ciążą. I w tej sytuacji na dwoje babka wrozyla, czy niedobór białka S świadczy o ryzyku zakrzepicy czy jest fizjologiczny i akceptowalny. Ja byłam u 2 hematologów i mieli mieszane uczucia, choć raczej opowiadali się za ciąża na heparynie. Mam też ANA (badałam 3 razy w ciągu 4 lat i za każdym razem miałam inne miano) i antykoagulant tocznia dodatnie. Dwoje dzieci na pewno urodziłam z dodatnim ANA, bez żadnego sterydu w ciąży. Podejrzewam, że przy pierwszym dziecku też już miałam ANA+. Natomiast mnie w ANA3 nic swoistego nie wychodzi i może dlatego to raczej nie ma wpływu na płodność. Z ANA i antykoagulantem tocznia chodzę do poradni reumatologicznej. Szczerze mówiąc, myślę, że bede jeszcze w ciąży i raczej nie zdecyduje się na profilaktyczna heparynę ani steryd. Ale to są moje wybory, podyktowane moja kondycja zdrowotna (w tym psychiczną). Dwie osoby z takimi samymi wynikami na papierze mogą być w całkiem innym stanie faktycznym. Jedna może potrzebować całego zestawu leków, a druga moze być zdrowa jak koń.

Dziewczyny po pytaniach @MalyGosc popatrzyłam na swoje badania i uświadomiłam sobie że zrobiłam ANA2 a zwykłe ANA nie powinnam powtórzyć?

Czy teraz będzie to miarodajne?

1580502938341.png

1580502950392.png

W trakcie starań i potem w ciąży też?
W ciąży nie brałam tylko witaminy b6 i ashwagady. I ten sam zestaw, nie brałam żadnych kompleksów bo u mnie homocysteina nie do opanowania po kompleksie. Potem znalazłam takie tabsy ladeevit optima i je brałam. A reszta co brakowało to osobno

reklama
Do góry