reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

reklama
@M@lly Ja kupuje od kilku lat tę samą witaminę C Swansona, w tej samej aptece internetowej i wg mnie to jest zmiana szaty graficznej.

@MalyGosc Ja mam te 2 mutacje homozygotyczne. Urodziłam 3 dzieci. Pierwsza ciąża to poronienie (zatrzymane ok. 4-5 tc) i trzecia to biochemiczna. Nigdy nie brałam acardu ani heparyny. Pierwsze dziecko odnosiłam na zwykłym kwasie foliowym, pozostałe na Femibionie. Homocysteine mam dobrą. W ostatniej ciąży pierwszy raz badałam białko S i było obniżone. Pół roku po porodzie ten sam za niski wynik. Ale 10 miesięcy po porodzie wskoczyło w normy. Czytałam w internecie na stronie Medycyny praktycznej, że ciąża może obniżać białko S. Ty byłaś w ciążach krótko, ale druga dość szybko po pierwszej, więc może u Ciebie ten wynik też jest związany z ciążą. I w tej sytuacji na dwoje babka wrozyla, czy niedobór białka S świadczy o ryzyku zakrzepicy czy jest fizjologiczny i akceptowalny. Ja byłam u 2 hematologów i mieli mieszane uczucia, choć raczej opowiadali się za ciąża na heparynie. Mam też ANA (badałam 3 razy w ciągu 4 lat i za każdym razem miałam inne miano) i antykoagulant tocznia dodatnie. Dwoje dzieci na pewno urodziłam z dodatnim ANA, bez żadnego sterydu w ciąży. Podejrzewam, że przy pierwszym dziecku też już miałam ANA+. Natomiast mnie w ANA3 nic swoistego nie wychodzi i może dlatego to raczej nie ma wpływu na płodność. Z ANA i antykoagulantem tocznia chodzę do poradni reumatologicznej. Szczerze mówiąc, myślę, że bede jeszcze w ciąży i raczej nie zdecyduje się na profilaktyczna heparynę ani steryd. Ale to są moje wybory, podyktowane moja kondycja zdrowotna (w tym psychiczną). Dwie osoby z takimi samymi wynikami na papierze mogą być w całkiem innym stanie faktycznym. Jedna może potrzebować całego zestawu leków, a druga moze być zdrowa jak koń.

Dziewczyny po pytaniach @MalyGosc popatrzyłam na swoje badania i uświadomiłam sobie że zrobiłam ANA2 a zwykłe ANA nie powinnam powtórzyć?

Czy teraz będzie to miarodajne?

1580502938341.png

1580502950392.png

W trakcie starań i potem w ciąży też?
W ciąży nie brałam tylko witaminy b6 i ashwagady. I ten sam zestaw, nie brałam żadnych kompleksów bo u mnie homocysteina nie do opanowania po kompleksie. Potem znalazłam takie tabsy ladeevit optima i je brałam. A reszta co brakowało to osobno

reklama
Do góry