reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Ale miałaś przeboje [emoji33] Nic nie pisałaś. Oby Ci się tylko blizna goiła lepiej niż mi... [emoji4]
Ech widzisz duzo stresu i emocji bylo, ogolnie potwierdzilo sie malowodzie, do tego stan przedrzucawkowy ( cisnienie 215), małopłytkowość ( przez nia cc, pelna narkoza, dreny z brzucha i dwa dni wyjęte z życiorysu) i hipotrofia u Leonka plus zagrożenie wylewem ... na szczęście bylam w dobrych rekach profesora ktory pracuje w klinice gdzie mnie przekazano.
I mam pokarm co mnie mega cieszy [emoji4]

reklama
Ech widzisz duzo stresu i emocji bylo, ogolnie potwierdzilo sie malowodzie, do tego stan przedrzucawkowy ( cisnienie 215), małopłytkowość ( przez nia cc, pelna narkoza, dreny z brzucha i dwa dni wyjęte z życiorysu) i hipotrofia u Leonka plus zagrożenie wylewem ... na szczęście bylam w dobrych rekach profesora ktory pracuje w klinice gdzie mnie przekazano.
Najważniejsze że wszystko dobrze się skończyło [emoji4] I masz swój skarbek koło siebie [emoji4] A jesteście już w domku?

U mnie z 6 na 3 cm posypala się w 2 tyg ale pierwszy poród w 23tc był właśnie przez to że szyjki nikt na usg nie ogladal, to w drugiej ciąży była już mega pilnowana. Usg nie miałam tylko już po założeniu szwu ale tu długosc już nie miała znaczenia, ważne było, że szew trzyma. Ty juz masz fjany tydzien wiec nawet gdyby cos to chyba i tak juz tylko .pessar zakładają, bo już dość.pozno :)

dziękuję, u nas dobrze :)
Pelzaja już po całym mieszkaniu, Amelka siada, próbuje stawać, Staś zadowala się pelzaniem, ale ma jezzcze czas na wszystkie cuda które już siostra wyprawia. Amelka dosc wczensie ogarnia bo maja dopiero 8 miesiecy a ona juz w lozeczku stoi... ale stas za to wokalnie sie rozwija .. spiewa po swojemu i gada z kotem i ze sciana [emoji14] dalej się Rehabilitujemy ale póki co wszystko jest w normie bez oznak wczesniactwa więc jesteśmy spokojniejsi. Czekmay na konsultacje w sprawie kraniosynostozy w marcu będziemy wiedzieć czy konieczna będzie operacja... póki co żyjemy chwila ;)
Amelka ma dwa ząbki, Stasiu w trakcie zbakowania więc marudny w ciągu dnia. Mało śpią w dzień więc jest co robić. Tymbardziej że najlepsza zabawa to chodzenie za mama albo wchodzenie na mamę... ;p wieczorami padam. Na szczęście nadal ok 19.30/20 idą spać i wstaja ok 6/7 :)
Czasem mam dość , ale jak tylko się uśmiechna, a trafiły mi się mega pogodne dzieciaki to jakos energia wraca :) A Ty na kiedy masz zaplanowany poród?
Imię wybrane ??

Ochh, dlatego ja też stwierdziłam, że już kombinować nie będę i próbuje od rana do kliniki się dodzwonić czy uda mi się na dzisiaj do profesora wcisnąć na wizytę żeby ocenił szyjke. Tamten lekarz, na IP, po 2 dniach kazał na wizyte kontrolna. A ja zaślepiona nie wiem czym zwlekałam żeby się do profesora zapisać [emoji2356]

Boze, to już faktycznie 8 miesięcy.... :o
Cudnie, że wszystko w normie, to najwazniejsze, a za podejście chwalę :)
Dawaj znać jak sytuacja po konsultacji, koniecznie.

Moze juz przejawiają predyspozycje swoje [emoji16] najważniejsze, żeby zdrówko tylko dopisywało, żeby ta operacja nie była konieczna ;*

U nas termin na 24 kwietnia, ale prawie każdy chodzi z przeczuciem, że urodzę wcześniej. A ja na czele tej grupy... Jakieś źle przeczucia mam.. :( Nawet teściowa wczoraj mi powiedziała że ona czuję że w święta Mała będzie już z nami...
Imię wybrane, Zuzia będzie :)

Miałam dzisiaj obejrzeć oddzial i tak wyszło że na nim zostaje. Bo wspomniałam położnej że czasami brzuch mi twardnieje no i lekarz mnie zbadał mam dostac magnez nospe i zostaje do srody tutaj w szpitalu. Nie podoba mi się to jak nie wiem co. Mam mieć usg tylko czekam aż rodzice mi dowioza rzeczy

O masz Ci los... I jak??? Sprawdzili szyjke?

Melduje, iż 20.01.2020 roku o godzinie 14.55 z wagą 3870g i 55cm długości, przyszła na świat SN, najcudowniejsza istotka w moim życiu- Oliwia [emoji7]
Tym samym mój brzuszek zwolniony [emoji847]
@Takaja123 ŁAP KOCHANA [emoji8]

Zobacz załącznik 1072882

Tak coś czułam po kościach, bo i wywoływanie Cię nie pomagało, a Ty miałaś w planach przyspieszyć ciutke termin porodu...
Gratuluję Kochana [emoji3590]
Oliwka, prześliczna [emoji3590][emoji3590][emoji3590][emoji3590]

Nie mogę się napatrzec na Wasze Maleństwa... I pomyśleć, że nam już mniej niż 3 miesiące zostało.... [emoji15]

Poród nie należał do najłatwiejszych, ale bez komplikacji, rozumiem? Miałaś znieczulenie?? :*

@coco07 strasznie gratuluję! Cudna Malutka [emoji173] poród nie najłatwiejszy ale już jesteś za nim. Teraz tylko zostaje się wam cieszyć i uczyć się na wzajem. ;)

A pytanie z innej beczki. Dzisiaj 25t4d chciałam zrobić obciążenie gluzkowa razem z krzywą jutro rano. I pytanie czy Trezba być na czczo? Też tabletek czy zastrzykow ? Trochę mnie przeraża fakt że miałabym po nocy nie jeść 3 h i jeszcze tabletek nie wziąć...

Na czczo to na pewno :) a z lekami też nie mam pojęcia...

Brzmi to wszystko przerażająco.... A jak Ty dochodzisz do siebie? Wszystko w porządku??

@coco07 ❤️ Cudowności! Gratuluję

Dziewczyny @nnat. nie wiem jakie są teraz standardy. Mija ciąża była prowadzona u lekarza, który pracował w szpitalu klinicznym o najwyższej referencyjności, w takim szpitalu też rodziłam i szyjka 3cm była już według nich za krótk. Pierwszy raz pomiar szyjki miałam zrobiony gdzieś po 25tc. Miała właśnie 3cm. Dostałam wtedy przykaz brania fenoterolu 6 razy dziennie czyli w maksymalnej dawce oraz miałam leżeć plackiem. Skracała się nadal, miała w końcu 2,6mm. Wtedy to w 33tc położyli mnie już w szpitalu aż do rozwiązania i oprócz fenoterolu w tabletkach, przy nieprawidłowych zapisach czynności skurczowej podłączali tokolize w kroplówce na zmianę z magnezem. Żeby było śmiesznie ostatnią kroplówkę dostałam w 35tc i tak mnie wyciszyła, że młody nie chciał się urodzić sn nawet po prowokacji oxytocyną.
Także kochana dużo odpoczywaj, raz w tygodniu kontrola długości szyjki, i w razie nasilonych bóli do szpitala pędem. A leki wdroż na stałe, a nie tylko jak Cię boli. Dziś nie stosuje się już fenoterolu w tabletkach, był strasznie szkodliwy dla kobiety. U mnie np. na stałe została po nim tachykardia. Czyli uszkodził mi serce. Teraz ratują ciąże magnezem, nospą i luteiną. Nieraz niestety to za mało żeby wyciszyć macicę. Dlatego uważaj na siebie.

@nnat. Będę dawać znać. ;)
Czas z dzieciakami mega szybko.leci, aż chciało by się zatrzymać na chwilę. Ani się obejrzę A pójdę do żłobka, przedszkola, szkoły... I beda się wyprowadzać :0 [emoji14]

Śliczne imię :)

@Madlein faktycznie fenoterol wycofany w tabletkach, ale ja trafiam jeszcze na szpital gdzie właśnie dzięki temu, że podłączyli mi kroplowke z fenoterolem wytrzymałam prawie 12tyg... tylko, że w standardzie epodaje się to 24h.. ja miałam podawany chyba z 8 tygodni.. Pamiętam.pocztaki cała się trzeslam, serce waliło... Ale na szczęście przeszło już po tygodniu A teraz żadnych skutków (nawet nadciśnienia już nie mam, a miałam kilka lat przed ciąża już...Ale nie wiem czy to skutek tego leku [emoji14] )
@coco07 [emoji3590] Cudowności! Gratuluję

Dziewczyny @nnat. nie wiem jakie są teraz standardy. Mija ciąża była prowadzona u lekarza, który pracował w szpitalu klinicznym o najwyższej referencyjności, w takim szpitalu też rodziłam i szyjka 3cm była już według nich za krótk. Pierwszy raz pomiar szyjki miałam zrobiony gdzieś po 25tc. Miała właśnie 3cm. Dostałam wtedy przykaz brania fenoterolu 6 razy dziennie czyli w maksymalnej dawce oraz miałam leżeć plackiem. Skracała się nadal, miała w końcu 2,6mm. Wtedy to w 33tc położyli mnie już w szpitalu aż do rozwiązania i oprócz fenoterolu w tabletkach, przy nieprawidłowych zapisach czynności skurczowej podłączali tokolize w kroplówce na zmianę z magnezem. Żeby było śmiesznie ostatnią kroplówkę dostałam w 35tc i tak mnie wyciszyła, że młody nie chciał się urodzić sn nawet po prowokacji oxytocyną.
Także kochana dużo odpoczywaj, raz w tygodniu kontrola długości szyjki, i w razie nasilonych bóli do szpitala pędem. A leki wdroż na stałe, a nie tylko jak Cię boli. Dziś nie stosuje się już fenoterolu w tabletkach, był strasznie szkodliwy dla kobiety. U mnie np. na stałe została po nim tachykardia. Czyli uszkodził mi serce. Teraz ratują ciąże magnezem, nospą i luteiną. Nieraz niestety to za mało żeby wyciszyć macicę. Dlatego uważaj na siebie.

@coco07 ❤️ Cudowności! Gratuluję

Zgadzam się z tym że często te leki nie wyciszaja macicy. Ja od 1.5 tyg biorę spasmoline 3x1, od dłuższego czasu magnez 3x1 i ciągle Duphaston 3x1. Mimo brania i odpoczywania macica i tak się stawia. U mnie na szczęście za każdym razem jak byłam z tym u lekarzy to szyjka się trzyma. Czyli jakby chcieli mnie położyć w szpitalu to pytać o ten lek na f.... w kroplowlach. ? Czy powiedzieć o moich obawach i pytać o skutki uboczne?

W czwartek mam też wizytę po 2 tyg. Aby zobaczyć czy brzuszek Malutkiej urósł (był 2 tygodnie mlodszy) i czy przypadkiem dalej normalnie rośnie. Lekarz mi powiedział że jak będą się powiększać różnicę to położy mnie na oddziale i coś w kroplowlach dadzą. Wiecie może co to może być za lek ?

@coco07 [emoji3590] Cudowności! Gratuluję

Właśnie próbuje dobić się żeby spróbować umówić wizytę u profesora, jak się nie uda będę próbowała już u kogokolwiek.
No to tak jak mówisz, u mnie nospa, magnez, luteina... Odpoczywam, jak wychodzić z domu to tylko z Mężem i wszędzie autem. Oboje mocno się martwimy.
Te bóle, co prawda już znacznie rzadsze i dużo lżejsze, nadal się pojawiają mimo leków, więc tym bardziej jesteśmy zaniepokojeni. Ja już o pewnych rzeczach przestałam nawet Męzowi mówić, bo co to zmieni...

Biedna, nawet nie miałam świadomości, że takie leki mogą na stałe wywołać jakieś negatywne zmiany w organizmie... Opanowałaś tachykardie, tak zbey na co dzień nie była dokuczliwa? Wiem że to czasami trudne :(

@Oczekujaca123, żebyś wiedziała, że czas tak prędko leci...
Planujecie żłobek? :)

Kochana u mnie podobnie to wyglada [emoji85][emoji2960] raz jest „normalnie” a zaraz spojrzę na mała i łzy mi lecą same... ale myśle ze to ze szczęścia po prostu ... [emoji7][emoji173]️ Ty tez widzę miałaś niezle przeboje [emoji29]
No widac roznice u takich maluszków [emoji28] ze mna tez leżała dziewczyna która miała dziewczynkę 3100 i już było widać ogromna roznice i główka dwa razy mniejsza od mojej [emoji85][emoji28] chociaż moja i tak nie miała dużej bo 35 cm... ale roznice widać, i pewnie czuć [emoji86][emoji2960]
Moj glowka 32 cm to nie za duża. Dzis byla położna u nas, mam karmic karmic i karmic (cyckiem) bo wazyla go i dalej 2500 [emoji24] jutro konczy tydzien, a urodzil sie 2690, musze cala energie skupić na nim i na tym zeby przybral w końcu na wadze

reklama
@Dzoana88, trzymam kciuki żeby zaczął przybierać na wadze, mam nadzieję że to chwilowe tylko :*

Umówiłam się do profesora na czwartek, na dziś nie dało rady, ale idziemy dzisiaj na zajęcia do szkoły rodzenia, na takie specjalne warsztaty bezpieczny samochód i może uda mi się złapać nasz a położna, porozmawiam z nią wtedy co robić. ;)

Do góry