reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

@mloda1994 Nie wiem skąd masz informacje, ale z tego co ja słyszałam to zanieczyszczenie pochodzi z chińskich fabryk, które zaopatrują Europę. A NDMA wykryto m.in. w tabletkach w Niemczech.
Napisałam skąd mam informacje [emoji6] co do Niemczech to nie biorę metforminy z Niemczech tylko z Pl ale to jest mało ważne. Ważne jest teraz to że już można zażywać te tabletki bez żadnych obaw.

reklama
Widzę, że nikt nie zwrócił uwagi, więc na wszelki wypadek zacytuję. Jakby któraś brała metformax czy też glucophage to należy je odstawić i udać się do lekarza. Okazało się, że jest zanieczyszczona nitrozoaminami, które są rakotwórcze.

Ja się nie wypowiedziała, bo nie wiedziałam, ale właśnie dzisiaj w faktach coś słyszałam.... Jak to w końcu jest z tą metformina?
Mam kilka osób w rodzinie i wśród znajomych które biorą...

Wie ktoś może czy badajac progesteron i wit D trzeba być na czczo?

Kochana, z tego co mi wiadomo, hormony nie muszą być na czczo, czyli progesteron na spokojnie ale nie wiem jak z witamina D, poszperaj może gdzieś na stronach laboratorium info znajdziesz? :*

Czesc dziewczyny, nie wiem czy to odpowiedni wątek ale może któraś z Was jest w stanie mi pomóc. Dzisiaj poroniłam, 3 godziny temu miałam zabieg łyżeczkowania... Był to 14 tydzień ciąży. Staraliśmy się z mężem o dziecko 9 miesiec. Wiem, że macie różne doświadczenia dlatego mam do Was 2 sprawy.
Po pierwsze chodzi o pogrzeb takiego dziecka, czy któraś z was się na to zdecydowała? Lekarz powiedział że może się tym zająć gmina albo mozemy sami się tym zająć. Jak to wygląda? Czy dostaje się jakiś zasiłek? Jaki jest koszt takiego pogrzebu razem z miejscem na cmentarzu? Napisałam oświadczenie, że sami zrobimy pochówek ale nie wiem czy nas to nie przerośnie. Nie wiem jak ja bym przeżyła ten pogrzeb, czy byłabym w stanie chodzić na cmentarz.
Po 2. wiemy że będziemy się starać o kolejne dziecko tak szybko jak to będzie możliwe. Wiem, że każdy przypadek jest rozpatrywany indywidualnie ale ile to trwało u was?

Kochana, bardzo mi przykro z powodu Twojej straty i to na takim etapie...
My straciliśmy nasze maleństwo na etapie 7tc i nie zdecydowaliśmy się na podjęcie żadnych kroków formalnych.
Pozwolenie na starania dostaliśmy po 3 cyklach od straty.

Dziewczyny ja mam znów pytanie o testy owu. Wczoraj miałam 15dc i zaczęłam testować. Dzisiaj kreska bledsza niż wczoraj. Czy to może znaczyć, że owulacja już była? W sumie dzisiaj dość mocno bolało mnie podbrzusze.

Wydaje mi się że owulacja już była :)

Witam wszyskie Forumowiczki! W poniedzialek, po rownych 2 latach od poronienia odkrylam, ze jestem w ciazy. Ciesze sie, boje, mam leki, wszystko na raz. Dzis umowilam sie na pierwsza wizyte, szkoda, ze dopiero na 2 stycznia, ale w US na pierwsza wizyte nie chca umawiac przed 8 tygodniem. Bardzo sie boje, ze nie dotrwam! Prosze trzymajcie kciuki

Witaj :)
Trzymam mocno kciuki [emoji3590][emoji3590] to dobry czas na wizytę.... Ja się pospieszylam, maluszek młodszy o kilka dni i na pierwszej wizycie był sam pęcherzyk i już kupa niepotrzebnego stresu. :)

Dziękuję za odpowiedź. Przyjechałam na izbę przyjęć we wtorek z mocnym krwawieniem, położyli mnie na patologii ciąży. Zrobili usg, lekarz powiedział że z ciąża wszystko ok, krwawienie ustało ale ponownie rozpoczęło się w środę około 15. Zrobiono mi usg, lekarz powiedział że mam rozwarcie i praktycznie nie mam szyjki macicy, że poronienie jest w toku i nie są w stanie nic zrobić. Później j zaczęło odklejać się łożysko i natychmiast rozpoczęto zabieg łyzeczkowania. Nie wiem co bo przyczyną tego że tak się stało. Lekarz jeszcze nic na ten temat nie mówił. W 12 tygodniu ciąży robiłam usg genetyczne. Lekarz powiedział że przezierność karkowa jest za duża i nie widzi też kości nosowej. Zrobiłam test pappa i zostałam skierowana do genetyka. Wynikow testu nie znam, wizyta u genetyka przepadała mi bo trafiłam w tym czasie do szpitala. Zastanawia mnie to czy przyczyną poronienia mogło być to że dziecko miało jakąś wadę? Muszę odebrać te wyniki. Płeć dziecka została określona po poronieniu, był to chłopiec. Mąż i ja mamy wykupione ubezpieczenie grupowe PZU w moim zakładzie pracy. Jeśli mnie wypuszcza dzisiaj ze szpitala będę tam dzwonić i wszystkiego się dowiadywać.

Sprawdźcie dobrze OWU. U nas w ubezpieczeniach był zapis, że martwe urodzenie dziecka powyżej chyba 18 albo 20tc obejmuje ubezpieczenie, a poronienie na wczesniejszym etapie nie jest brane pod uwagę...
Odbierz wyniki, dadzą odpowiedź na wszystkie pytania. Myślę że jednak mogło być coś nie w porządku.... :(

A ja mam pytanie tak z innej beczki. Chcę zrobić "przegląd okresowy" u Męża. Zauważyłam że często po obiedzie, jakimś sensownym posiłku, w moment go scina z nóg. Myślałam zrobić mu chociaż podstawowe badania morfologie, tsh i glukoze.
Co byście jeszcze dorzucily, ale tak żeby chłopa nie przestraszyć.... I tak dużo zrobił, bo obiecał ze pójdzie że mną jak będę krzywa cukrowa robić, a krzywil się na myśl o iglach.... :D chce okazje dobrze wykorzystać, bo zagonic go na badania udaje mi się raz na 2-3 lata. ;)

Gratuluje!!! U mnie tez wszystko ok, wrocilam do stanow, wzielam slub, mamy nowe mieszkanie:) adoptowalam kolejnego kota... czekam teraz na zielona karte zebym mogla juz na spokojnie podrozowac poza granice usa.
Nie ma opcji, zebym nadrobila tyle czasu nieobecnosci, ale z tego co widzialam, to chyba wiekszosc dziewczyn ma juz dzieci! Bardzo sie ciesze, Wasze sukcesy daja nadzieje innym.

Super ze się udało :) pamiętam jak ci było ciężko jak musiałaś wrócić. Teraz trzymam kciuki za ciążę ;) który to tc?
Chyba nie ma już tu na forum nikogo z tamtych czasów kiedy pisałaś, poza mną i witch84 ;) ale dużo dziewczyn doczekało się dzieciaczków :)

@nnat. Ja bym jeszcze dorzuciła enzymy wątrobowe (ASPAT, ALAT), elektrolity (sód, potas, magnez, wapń) i lipidogram. I jak nie robił, to PSA.
A co do metforminy - ja bym była przerażona, bo taka informacja nie wzięła się znikąd. A tłumaczenie MZ, że to zanieczyszczenie w lekach znajduje się w nich od zawsze jakoś do mnie nie przemawia.

Nie musisz dzwonić. Jeśli dla Ciebie to trudne. Możesz sama uzupełnić wniosek online. Decyzje ogólnie jak dołączysz dokumentacje są w ciągu 48h. Przeważnie pod koniec uzupełniania wniosku wyskakuje kwota jaką Ci proponują jeśli się zgadzasz to Ci wypłacają w ciągu max 48h. Jeśli nie to muszą rozpatrzyć dokładnie sprawę.
Nie robiłam w kwestii poronienia bo poroniłam na przełomie 6/7 tc i nie chciałam.
Ale robiłam inne i zawsze online

Czemu masakra? :)
Dawaj znać koniecznie po wizycie [emoji3590]Ja dopiero wczoraj zobaczyłam po raz pierwszy ruchy, a czuje od niecałych 2 tygodni :) i miałaś rację, bardzo niziutko czuć je na początku :)

Maleńka piękna, widze że starsza siostra też pomaga [emoji3590] cieszę się że i z Tobą już wszystko ok :* to jakieś powikłania po cesarce były??
Masakra że tak szybko ten czas leci [emoji4] grudzień z racji świąt przeleci jak petarda A później to już tylko czekać na rozwiązanie [emoji2957] hehe no boję się porodu co tu ukrywać [emoji51][emoji16][emoji24]

Witaj. Bardzo mi przykro z powodu Twojej straty [emoji17] Niestety nie pomogę w kwestii pochówku, może dziewczyny przechodziły podobna tragedie i podpowiedzą co dalej. Trzymaj się, oby jak najszybciej udało się zajść w kolejną ciążę [emoji11]
Czesc dziewczyny, nie wiem czy to odpowiedni wątek ale może któraś z Was jest w stanie mi pomóc. Dzisiaj poroniłam, 3 godziny temu miałam zabieg łyżeczkowania... Był to 14 tydzień ciąży. Staraliśmy się z mężem o dziecko 9 miesiec. Wiem, że macie różne doświadczenia dlatego mam do Was 2 sprawy.
Po pierwsze chodzi o pogrzeb takiego dziecka, czy któraś z was się na to zdecydowała? Lekarz powiedział że może się tym zająć gmina albo mozemy sami się tym zająć. Jak to wygląda? Czy dostaje się jakiś zasiłek? Jaki jest koszt takiego pogrzebu razem z miejscem na cmentarzu? Napisałam oświadczenie, że sami zrobimy pochówek ale nie wiem czy nas to nie przerośnie. Nie wiem jak ja bym przeżyła ten pogrzeb, czy byłabym w stanie chodzić na cmentarz.
Po 2. wiemy że będziemy się starać o kolejne dziecko tak szybko jak to będzie możliwe. Wiem, że każdy przypadek jest rozpatrywany indywidualnie ale ile to trwało u was?

Raczej tak, owulacja już była. Ja dodatkowo mierze temperaturę co na prawdę ułatwia określenie dnia owulacji, polecam [emoji57]
Dziewczyny ja mam znów pytanie o testy owu. Wczoraj miałam 15dc i zaczęłam testować. Dzisiaj kreska bledsza niż wczoraj. Czy to może znaczyć, że owulacja już była? W sumie dzisiaj dość mocno bolało mnie podbrzusze.

Cześć. Gratulacje! Jeżeli jesteś niespokojna idź na wizyte prywatnie, ale chyba najwcześniej w 6 tygodniu warto iść, powinno już być serduszko.
Witam wszyskie Forumowiczki! W poniedzialek, po rownych 2 latach od poronienia odkrylam, ze jestem w ciazy. Ciesze sie, boje, mam leki, wszystko na raz. Dzis umowilam sie na pierwsza wizyte, szkoda, ze dopiero na 2 stycznia, ale w US na pierwsza wizyte nie chca umawiac przed 8 tygodniem. Bardzo sie boje, ze nie dotrwam! Prosze trzymajcie kciuki

reklama
Dziś po zastrzyku fraxy odrazu po wyciągnięciu igły pięknie cały lek wystrzelił jak z fontanny. Wątpię że coś go tam zostało, czy robilybyscie drugi na moim miejscu ? Chyba sobie odpuszcze, ale ciekawe czemu tak, może za szybko wsztrzyknelam hmm [emoji2368][emoji2368]

Do góry