reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

@ivvonka super ze się odezwałaś w końcu ;) bardzo bardzo się cieszę że u was coraz lepiej. Małymi kroczkami do celu ;)
A u nas dobrze. Czas pędzi jak szalony, nawet nie wiem kiedy. Zaraz będzie pół roku ;) także szykujemy się powoli do rozszerzania diety.
My też ćwiczymy z fizjo, żeby trochę wspomóc obniżone napięcie mięśniowe które zostało zdiagnozowane na początku, ale wydaje mi się że już nie ma śladu :) wiki ma już dwa ząbki i potrafi czasem mamę nieźle dziabnac :p
Zaglądaj tu czasem do nas, bo brakuje twojego pozytywnego humoru :)

reklama
Trombofilia jest genetyczna, niezależnie od czasu możesz ja zrobić bo geny są te same. Zespół antyfosfolipidowy powinno się zrobić do 6 tygodni żeby sprawdzić czy ciąża spowodowała jakieś anomalie w przeciwciałach
Ale takie było zalecenie lekarza. Bo ze słów mojego wynika inaczej, że żadne badania nie mają wskazania by je robić do 6 tygodnia.

Czesc dziewczyny, mam 28lat.

Opowiem Wam moja historie.

W grudniu 2016 roku zrobiłam test- pozytywny ciąża. W styczniu 2017 dowiaduje się, ze puste jajo płodowe. Lekarz pozwolił starać się o dziecko po pierwszej @.
Zaczęliśmy się starać i w listowadzie 2017 urodziłam zdrowa córkę.
W grudniu 2018 dowiedziałam się, ze znowu jestem w ciąży (ciąża planowana, suplementacja kwasu, duphaston)
W styczniu 2019 dowiaduje się w 10tyg, ze moja córka ma bezczaszkowie. Podjeslismy decyzje usunięcia.
Doktor dał zielone światło po @ o dalsze staranie, mówiąc, ze to przypadek.

W kwietniu 2019 dowiaduje się, ze udało sie i jestem znowu w ciąży. W 9 tyg ciąży poszłam na usg w celu sprawdzęnia czy dziecko ma czaszkę. Kolejny wyrok - serce przestało bić. Zrobiliśmy badanie genetyczne tak jak i we wcześniejszym przypadku - tym raz zespół turnera...

Masakra

W tej chwili czekam na wyniki badań genetycznych, które zalecił nam genetyk... najgorsze czekanie.

Chciałabym mieć jeszcze jedno dziecko, ale czy się uda. Tego nie wiem

Pocieszeniem jest to, ze mam zdrowa córkę, która zaraz kończy 2 latka.

Mam również dwa Aniołki na cmentarzu Zosię i Kaję .

ja tez mysle ze to nie moze byc genetyka .. bo ok raz moze 2 razy cos moze pojsc nie tak no dobra nawet 3 razy z racji mojego wieku ale nie 5 razy pod rzad :( tym bardziej ze mam dzieci ostatnia prawidlowa naprawde lajtowa ciaza tylko 4 lata temu.. mysle ze mi immunologia padla jednak ewentualnie jakies mutacje typu MTHFR czy podobne uaktywnily sie przy ostatniej ciazy ale i tak jestem juz obstawiona lekami na te wszystkie mutacje (metyle i heparyna) ze nie bede ich robic. ewentualnie jeszcze lekarze maja racje i moje jajeczka sa takie slabe z powodu wieku ze nie chca rosnac prawidlowo :( a na to nie ma lekarstwa :( biore q10 , i inne antyoksydanty od 8 miesiecy jakby mialy zadzialac to juz by zadzialaly ...
nie do konca :(
pierwsze (w sumie drugie) poronienie dokladnie rok temu bez lekow zupelnie dlugo nie wiedzialam o ciazy nie oszczedzalam sie , w pracy bywalam po 10-12 godz :( zaczelo sie plamienie na usg tylko pecherzyk - diagnoza poroenienie zatrzymane. lekarz powiedzial zdaza sie ... mocno mi to nie dalo do myslenia bo przed synem mialam tez ciaze biochemiczna i prawie zaraz bylam w ciazy i wszystko bylo ok :) pozniej przebadalam sie zaczelam brac kwas foliowy przygotowujac sie do nastepnej ciazy , luty ciaza biochemiczna sprawdzilaam homocysteine byla 8 wiec ok , wit d3 duzo za malo wiec mocna suplementacja, kwiecien biochemiczna wtedy dostalam sie do immunolog ktora zlecila mi badania
wyszedl antykoagulant tocznia podwyzszony i NK 16% FSH 12 wiec wysokie wskazujace ze konczy mi sie rezerwa jajnikowa IO i hiperinsulinemia - leki Glucophage 1500XR ,
poszlam do P ktory oprocz heparyny nic mi dodatkowego nie zlecil bo to pewnie moj wiek a sterydow nie da bo nie chce zebym w cukrzyce posterydowa chorowala. pozwolil sie starac
w lipcu kolejna biochemiczna szybko zakonczona.
powtorzylam wszystkie badania (bo trzeba po 12 tyg ) i antykoagulant mi nie wyszedl podwyzszony a nk wyszly 9 % wiec idealnie... wychodzi na to ze w ciazy moj organizm tylko wariuje
w nastepnym cyklu zaczelam brac sterydy od owu (powrocilam do swojej lekarki a nie do P) ale heparyna wlaczona dopieor przy pozytywnym tescie. w 6tc poszlam na usg i okazalo sie ze pecherzyk ciazowy byl za maly do wieku. ale to i tak sukces ze po 3 biochemach chociaz pecherzyk sie pojawil. zrobilam badanie kwasu foliowego i b12 i okazalo sie ze kwasu mam nadmiar a b12 tak minimini wiec pprzeszlam na metyle
zaczynam intralipd - ostatnia moja szansa
teraz leki beda wdrozone w wiekszych dawkach i duzo szybciej niz po tescie moze to pomoze..
nigdy nie robilam genetycznych badan bo mam juz dzieci i lekarze wszyscy po kolei mowia ze to bez sensu
Straszne to jest :( przykro mi. Miejmy nadzieje, ze tetaz będzie tylko lepiej.

Powiedz mi jeszcze proszę, metypred bierzesz po posiłku? W ulotce nie jest nic napisane. Nawet nie wiem jaka ilością wody zapijac. Ja tez mam problem, ze w weekend śpię dłużej, wiec dziś wstałam o 8, wzięłam tabletki i poszłam jeszcze do łóżka na 2h.

Dziewczyny znacie może te witaminy? Warte uwagi?
Screenshot_20191012_124220.jpg
Screenshot_20191012_124647.jpg

Załączniki

• Screenshot_20191012_124220.jpg
    Screenshot_20191012_124220.jpg
    207,5 KB · Wyświetleń: 57
ktory dzien cyklu nie ma znaczenia wazne ile po owu ;) ja bym poszla na bete
Straszne to jest :( przykro mi. Miejmy nadzieje, ze tetaz będzie tylko lepiej.

Powiedz mi jeszcze proszę, metypred bierzesz po posiłku? W ulotce nie jest nic napisane. Nawet nie wiem jaka ilością wody zapijac. Ja tez mam problem, ze w weekend śpię dłużej, wiec dziś wstałam o 8, wzięłam tabletki i poszłam jeszcze do łóżka na 2h.
wczesniej bralam 4mg do sniadania (ale to bylo bardziej 8,30-9 ) i 4mg do obiadu o 14 godz
nie wiedziałam ze trzeba tej 8 rano pilnować
teraz bede miala od 1dc 8mg tylko do śniadania (najczęściej tuz przed czyli łykam zapijam pol szklanki woda bo ohydne w smaku i potem śniadanie jem) a po owu 16mg do sniadania w jednej dawce
ja nie mam problemu z ta 8 bo i tak dzieciaki wstaja :) jak nie do szkoły to najmłodsza sie budzi przed 8
tylko ja śniadań tak wcześnie nie jadam bo nie jestem głodna
najbardziej licze na ten intralipid ... oby sie udalo ....
Tobie tez zycze szczesliwego zakonczenia :)
zaczyancie staranka od razu ?

ktory dzien cyklu nie ma znaczenia wazne ile po owu ;) ja bym poszla na bete

wczesniej bralam 4mg do sniadania (ale to bylo bardziej 8,30-9 ) i 4mg do obiadu o 14 godz
nie wiedziałam ze trzeba tej 8 rano pilnować
teraz bede miala od 1dc 8mg tylko do śniadania (najczęściej tuz przed czyli łykam zapijam pol szklanki woda bo ohydne w smaku i potem śniadanie jem) a po owu 16mg do sniadania w jednej dawce
ja nie mam problemu z ta 8 bo i tak dzieciaki wstaja :) jak nie do szkoły to najmłodsza sie budzi przed 8
tylko ja śniadań tak wcześnie nie jadam bo nie jestem głodna
najbardziej licze na ten intralipid ... oby sie udalo ....
Tobie tez zycze szczesliwego zakonczenia :)
zaczyancie staranka od razu ?
Ja mam brać codziennie przez 4 tyg, bo to tak testowo. Po 4 tyg ponownie mam zrobić badanie na komórki nk żeby zobaczyć czy spadły i wtedy w razie ciąży będzie wiadomo czy te sterydy maja sens.
U mnie 2 tabletki po 4mg rano i 1 tabletka w południe. Kazał mi pilnować tej południowej. Później ponoć już nie ma sensu. Faktycznie ohydne te tabletki :D
Starania zaczęliśmy w sumie już, bo od 16dc (wcześniej nie mieliśmy możliwości). Nie nastawiam się żeby się udało, bo mogło być za późno.

reklama
@mikini26 współczuję serdecznie przejść. Te badania genetyczne są bardzo ważne. Nawet jeśli wyjdą dobrze to warto sprawdzić, wykluczyć. A w ogóle u nas też były badania genetyczne. Wyszły dobrze, u córeczki również prawidłowe, ale lekarze i tak upierają się, że dziecko ma zespół wad wrodzonych, spowodowanych przez nieprawidłowości w genach, jednak potrzebne są dokładniejsze badania. Tylko, jak to wyjaśnili mało delikatnie: trzeba poczekać i obejrzeć dziecko jak urośnie czy coś po nim widać, bo na razie nie widać.

@roki_1991 takie małe problemy w porę zauważone można szybko wyprostować. I bardzo dobrze. Niech Wikusia rozwija się zdrowo i daje Wam mnóstwo radości. Chociaż ja myślę, że jesteście bardzo szczęśliwi, że macie taką Gwiazdeczkę. Ja zresztą też bardzo się cieszę, że nam się w końcu udało i uwielbiam Alusię. Mam nadzieję, że pod choinką już sama usiądzie i będzie szarpać świecidełka, bo to sroczka straszna.
'Ciekawe jak Wiktoria będzie jadła? W sensie czy: daaaaaaj mamaaaa duuuużo, czy tak jak Ala: no w zasadzie zjem, ale czy to nie wystarczy raz dziennie. ;)

A w ogóle pozdrawiam wszystkie stare i nowe starające się dziewczyny i te, które już mają swoje małe szczęścia też ściskam.:-) :)

Do góry