reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ciąża Po Poronieniu

reklama
Cześć dziewczyny , wkoncu dzisiaj miałam genetyczne i odbiór kariotypow mojego i męża . I co ? I wszystko ok . Wiec dalej nie znamy przyczyn . Jestem 10 dni po inseminacji , od poniedziałku czyli od 17 dc mam bóle okresowe . Czuje lada moment ze okres przyjdzie . A to dopiero 22 dc ;(
a jakie robiłaś genetyczne? wiesz nawet te najdokładniejsze za badaniem wszystkich abberacji chromosomowych wykrywają tak 75-80% wad.
Miałaś na wynikach tych genetycznych informacje o kariotypie ? Ja mam taką, że "nie stwierdzono niezrównoważenia genomu w regionach znanych zespołów mikrodelacji/mikroduplikacji"
Lekarz omawiając ze mną wyniki mówił, że nie ma sensu w takim razie robić już badań na nasze kariotypy, bo te wyniki są dobre. Po czym rozpisując mi badania wskazał tez "pakiet testDNA poronienie nawykowe", gdzie okazuje się, że w pakiecie są te kariotypy i szczerze mówiąc już jestem głupia i nie wiem, czy je robić czy nie. Bo mogę kupić każde z tych badań osobno i chyba wyjdzie taniej.

Cześć dziewczyny , wkoncu dzisiaj miałam genetyczne i odbiór kariotypow mojego i męża . I co ? I wszystko ok . Wiec dalej nie znamy przyczyn . Jestem 10 dni po inseminacji , od poniedziałku czyli od 17 dc mam bóle okresowe . Czuje lada moment ze okres przyjdzie . A to dopiero 22 dc ;(
ja tak @witch84 miałam wszelkie objawy okresowe przy ciąży i byłam przekonana, że miesiączka już jest - sprawdzałam co chwilę.

a jakie robiłaś genetyczne? wiesz nawet te najdokładniejsze za badaniem wszystkich abberacji chromosomowych wykrywają tak 75-80% wad.
Miałaś na wynikach tych genetycznych informacje o kariotypie ? Ja mam taką, że "nie stwierdzono niezrównoważenia genomu w regionach znanych zespołów mikrodelacji/mikroduplikacji"
Lekarz omawiając ze mną wyniki mówił, że nie ma sensu w takim razie robić już badań na nasze kariotypy, bo te wyniki są dobre. Po czym rozpisując mi badania wskazał tez "pakiet testDNA poronienie nawykowe", gdzie okazuje się, że w pakiecie są te kariotypy i szczerze mówiąc już jestem głupia i nie wiem, czy je robić czy nie. Bo mogę kupić każde z tych badań osobno i chyba wyjdzie taniej.

Wszystkie genetyczne robiłam a teraz kariotypy . Już leżę wiec nie wstawię opisu . Ale wyniki są ok , powiedziała ze już niema co mi zlecić .

Robiłam w zeszłym roku V leiden, Pai, itd

ja tak @witch84 miałam wszelkie objawy okresowe przy ciąży i byłam przekonana, że miesiączka już jest - sprawdzałam co chwilę.

Ostatnie cykle od ok dwóch lat mam takie ze brzuch zaczyna bolec 2 dni przed okresem . Piersi bolały dłużej . Brałam 3 mc castagnus i wogole nie miałam objawow na okres . Piersi dzień przed bolały ale nie mocno . A teraz już 5 dzień brzuch boli , gin napisał mi żebym wzięła no spe i paracetamol jeśli boli . Wiec wzięłam i idę powoli spać

Ostatnie cykle od ok dwóch lat mam takie ze brzuch zaczyna bolec 2 dni przed okresem . Piersi bolały dłużej . Brałam 3 mc castagnus i wogole nie miałam objawow na okres . Piersi dzień przed bolały ale nie mocno . A teraz już 5 dzień brzuch boli , gin napisał mi żebym wzięła no spe i paracetamol jeśli boli . Wiec wzięłam i idę powoli spać
To śpij dobrze i z pozytywnymi myślami.

@gigi_ gratuluję ❤ który to tc? :)

@szkala może warto zrobić Antykoagulant toczniowy LA, wskaźniki krzepnięcia krwi czyli czas potrombinowy PT czas PT wskaźnik PT INR czas kaolinowo-kefalinowy APTT dodatkowo wirusowe toksoplazmoza, cytomegalia ja robiłam jeszcze listerioze. Jeśli nie minęło jeszcze 6 tygodni od poronienia możesz zrobić zespół antyfosfolipidowy czyli przeciwciała antykardiolipinowe IgG i IgM, beta 2-glikoproteinie IgG i IgM. Ja po poronieniu dostałam taki zestaw badań od gina. Później na własną rękę robiłam badania na trombofilie.

Wrzuciłam posta na starania po poronieniu. Głupia już jestem. Lakarz mi powiedział, że nie ma badań do 6 tygodni, tylko są takie co się robi po 6 tygodniach, bo wynik inaczej może być zły. Zlecił mi też badania m.in. przeciwciała antykardiolipinowe i powiedział, że część badań mogę robić teraz (bo poronienie niewypaczy wyniku), a część po 6 tygodniach - tylko nie wiem, które są które przy czym raczej mówił, że pakiet poronienia nawykowe mogę robić teraz. Powiem Ci, że już nie wiem co mogę robić teraz - wg. niego nic teraz nie muszę, wszytko mogę po 6 tygodniach.

Wrzuciłam posta na starania po poronieniu. Głupia już jestem. Lakarz mi powiedział, że nie ma badań do 6 tygodni, tylko są takie co się robi po 6 tygodniach, bo wynik inaczej może być zły. Zlecił mi też badania m.in. przeciwciała antykardiolipinowe i powiedział, że część badań mogę robić teraz (bo poronienie niewypaczy wyniku), a część po 6 tygodniach - tylko nie wiem, które są które przy czym raczej mówił, że pakiet poronienia nawykowe mogę robić teraz. Powiem Ci, że już nie wiem co mogę robić teraz - wg. niego nic teraz nie muszę, wszytko mogę po 6 tygodniach.
Acha dodam jeszcze, że na stronie babyboom w tym artykule: Link do: Badania po poronieniu na 100% immunologia jest zalecana do 6 tygodni. Natomiast trombofilia, do końca nie mogę wywnioskować, szczególnie, że w teście DNA jest ona razem np. z NK, gdzie w tym artykule polecają robić te badania w dłuższym czasie po poronieniu. I bądź tu mądry.

Acha dodam jeszcze, że na stronie babyboom w tym artykule: Link do: Badania po poronieniu na 100% immunologia jest zalecana do 6 tygodni. Natomiast trombofilia, do końca nie mogę wywnioskować, szczególnie, że w teście DNA jest ona razem np. z NK, gdzie w tym artykule polecają robić te badania w dłuższym czasie po poronieniu. I bądź tu mądry.
Trombofilia jest genetyczna, niezależnie od czasu możesz ja zrobić bo geny są te same. Zespół antyfosfolipidowy powinno się zrobić do 6 tygodni żeby sprawdzić czy ciąża spowodowała jakieś anomalie w przeciwciałach

reklama
@roki_1991 dzięki za wywołanie. Zbierałam się żeby zajrzeć co tu słychać i tak się zebrałam, że się nie zebrałam.
U nas ok. W poradniach na wizytach kontrolnych wszystko coraz lepiej. Rehabilitacja dalej. Trzeba jeszcze pracować nad usprawnianiem mięśni. Także dwa dni w tygodniu działa fizjoterapeutka instruując mnie przy okazji jak ćwiczyć Alę w domu.
Powoli to idzie, ale są efekty.
A jak Wikusia?

Do góry