reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

reklama
Dziewczyny kiedy są przesłanki do tego żeby sprawdzić czy nie ma się hashimoto? Moja przyjaciółka ostatnio dowiedziała się, ze ma i strasznie mnie to zestresowalo
Moja koleżanka dowiedziała się dopiero w ciąży tsh wyszło 2,6 lekarz kazał zrobić ft3i4 oraz anty tpo i się okazało hasimoto

Moja koleżanka dowiedziała się dopiero w ciąży tsh wyszło 2,6 lekarz kazał zrobić ft3i4 oraz anty tpo i się okazało hasimoto
Dokładnie, przeważnie pierwsze badanie to TSH.Jesli wychodzi za wysokie to wtedy dają na resztę.Tak nas badają i "leczą " na raty.Porazka z tymi badaniami w ośrodkach zdrowia.

@nnat. 20 dzień. Jeszcze 8 dni... Ja staram się pić okolo 2l, ale raczej takie sikanie że ledwo do kibelka zdążę dobiec, nie jest nawet przy tej ilości wody normalne :D czekamy...

To jest straszne. Ja też dostałam skierowanie tylko na TSH, a za resztę zapłaciłam.
No to naprawdę jest straszne.Człowiek jest zdany sam na siebie :( A kolejki do specjalistów też masakryczne.Tylko nie każdego jest stać pójść prywatnie.Ja teraz zamierzam się wybrać do ginekologa-endokrynologa.Dostalam w szpitalu od lekarza namiar na podobno świetną lekarkę .Zobaczymy co powie.

Będę czekać jak na szpilkach [emoji16] no to niemal dzień po dniu będziemy testować. [emoji16]Nie pójdziesz w ogóle na betę??
Ja pójdę i sprawdzić przyrost i progesteron pryz okazji, żeby mieć już coś do porzucenia lekarzowi w razie "w".
Boże, to wręcz jak trauma...
Chociaż powiem Wam co ja miałam z beta... Pierwsze badanie zrobiłam dla potwierdzenia bo niedowierzalam testom domowym. Rosła pięknie, kontrolowana dalej tylko na życzenie lekarza. Kiedy powiedziałam się że dziecko się nie rozwija, nie ma serduszka, miałam wpis w kartę ciąży, że poronienie zatrzymane poleciałam w pierwszej kolejności na betę. Ciągle rosła. Tego samego dnia pojechałam na konsultacje do innego lekarza, potwierdził to, co usłyszałam, a wyniki przy wpisie jakie dostałam z betą zanotowały spadek bety chyba po lekach indukujacych poronienie.
Lekarz powiedział mi że beta rośnie bo tak jakby organizm jeszcze nie załapał że to już jest koniec. Dziecko się nie rozwija a tofoblast nadal rośnie. I to tofoblast odpowiada za rosnące wyniki beta hcg (oczywiście mowa o moim przypadku gdzie koło 7 tygodnia nie zabiło serduszko). TSH mógłby być ciut niższe ale są różne szkoły. Jedni piszą o max 1,5. Inni o 2,0. A jeszcze inni 2,6.
@Madleine chyba Ty mówiłaś że Tobie lekarz wspominał że do 2,6 jest ok przy staraniach, tak??
J8
Wynik na czczo w krzywej chyba ciut na wysoki jednak.
Tak, endokrynolog powiedziała mi że 2,5-2,6 to takie maksimum. Sama wyczytałam natomiast, że 2,1 przekroczyć nie powinno.

reklama
@mohaaa jeśli TSH masz nieprawidłowe to robisz dodatkowo ft3 i ft4. Jeśli one również są nieprawidłowe to kolejne badania to antyTPO i antyTG. Te dwa ostatnie wykluczają lub potwierdzają hasimoto.

@Wiatraki nie rób sobie takich wkrętów bo zwariujesz. Skoro do @ masz 10dni to teoretycznie jesteś 4dni po owu. Nie ma szans, żeby wystąpiły tak wcześnie, tego typu objawy ciążowe. Najwcześniej po zagnieżdżeniu.

Do góry