reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

A ja mam jeszcze jedno pytanie. O to badanie na krzepliwść. Bo ginka mi go nie zleciła. I tak się zastanawiam czy jeśli ciążę z synem donosiłam i nie było tego typu problemu, to znaczy że on mnie nie dotyczy? Czy może jednak powinnam zrobić te badania? Po poronieniu dostałam tylko skierowanie na estrogeny, prolaktynę LH i FSH. Wszystko wyszło prawidłowo.
U mnie wystarczyło, że zrobiłam wolne białko s , które było zaniżone i już na podstawie tego jednego badania hematolog zalecił mi stosowanie heparyny w ciąży. Ale tak jak niżej koleżanka napisała warto zrobić cały pakiet 6genow który już da Ci jakaś odpowiedź.

reklama
@Jivka trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze !
@Takaja123 u mnie było tak że wszystkie testy odrzucilismy i wybraliśmy metodę co 2 dni i podzialalo. Nawet nie wiem kiedy miałam owulacje i to u nas pomogło.

Mój mąż zaraz po badaniu trombofili miał zrobić badanie nasienia. Ani on nie zdążył zrobić ani ja trombofili i nie daje mi to spokoju. Tak ja odwlekalam bo zawsze coś a teraz jestem w ciąży i sie boję że mam jakaś mutacje... Siedzę w domu i dostaję świra. Mam nadzieje ze przejdzie mi przeziebienie w przyszłym tygodniu i w końcu dotrę do laboratorium.

A moje drogie powiedzcie co wiecie ba temat temperatury w ciazy? Bo moja ( daj Boże przez infekcje ) strasznie sie waha. Dwa dni temu miałam grubo ponad 37 a od wczoraj nie przekracza 37 i znowu się martwię

Popieram to co napisały dziewczyny. Ten pakiet na trombofilie możesz spokojnie zrobić w ciąży bo to geny, a to się nie zmienia :)
A ja mam jeszcze jedno pytanie. O to badanie na krzepliwść. Bo ginka mi go nie zleciła. I tak się zastanawiam czy jeśli ciążę z synem donosiłam i nie było tego typu problemu, to znaczy że on mnie nie dotyczy? Czy może jednak powinnam zrobić te badania? Po poronieniu dostałam tylko skierowanie na estrogeny, prolaktynę LH i FSH. Wszystko wyszło prawidłowo.

Szczerze? Mało który gin zleca takie badania. Ale dla własnego spokoju polecam zrobić. Zawsze to będzie jakaś wiedza. I to że udało się w pierwszej ciąży bez problemu, niestety nie wyklucza że coś wyjdzie. A jak się zna wroga, to można z nim walczyć ;)

@Takaja123 @witch84 @Lu_cy Dziękuje [emoji173] jaki posiew? Ja tez chciałam z nim jechać, ale niestety później kończę prace :(
@Jivka Trzymam kciuki [emoji110][emoji110] daj znać po wizycie [emoji5]
Posiew na bakterie w nasieniu, mój robił od razu badanie rozszerzone+ posiew(Ok.30zl). Czasem wychodzą jakieś leukocyty i trzeba ponownie oddać próbkę żeby zrobili sam posiew. Bez sensu jest stresować męża dwa razy :-)

Posiew na bakterie w nasieniu, mój robił od razu badanie rozszerzone+ posiew(Ok.30zl). Czasem wychodzą jakieś leukocyty i trzeba ponownie oddać próbkę żeby zrobili sam posiew. Bez sensu jest stresować męża dwa razy :-)

Ok dziękuje za informacje ☺️ Zaraz napisze do niego żeby tez to zrobił ;)

@coco07 Nie dziwię się, że miał chłopak stresa. Trzymam kciuki za dobre wyniki!

@ivvonka Nagraj koniecznie! I zrób chociaż jakąś fotkę z jej miną, bo chyba filmików nie da się tutaj wrzucić? Podziwiam za pozytywne nastawienie, bo tylko mogę podejrzewać jak Wam jest ciężko. Także nie może być inaczej niż lekarz mówi i niedługo Ala usłyszy świat :)

@młoda1994 Poczekaj zatem na wyniki badań, które masz obecnie zlecone. A potem będziemy kombinować, bo teraz można tylko gdybać. Jak wszystko będzie ok, to można szukać przyczyny w układzie immunologicznym, a wówczas wskazane będzie wykonanie badań immunofenotypu limfocytów - a to już tanie nie jest i zupełnie nie wiem jak to wygląda w Niemczech.

@Jivka AA to koniecznie daj znać po wizycie!
Jak będzie trzeba będę się dowiadywać o te badania. Dzisiaj jestem już po badaniach cukru insuliny i glukozy na czczo i po obciążeniu dwie godziny. Wyniki będą nie bawem.

cześć, być może mnie nie kojarzysz ale część z dziewczyn pewnie tak.
Jakiś czas temu administracja tego forum poprosiła mnie o czuwanie nad działem "staramy się" w którym to jest ten wątek.
Po pierwsze bardzo proszę aby nie pisać post pod postem. Jeśli jest to konieczne należy edytować post i dopisać "nowe myśli". Oczywiście nikt tego aż tak nie rozlicza pod warunkiem, że nie jest to nagminne. Więc bardzo Cie o to proszę. Jak również o zachowanie umiarkowanego spokoju w pisaniu postów. To tylko słowo pisane, nie przekazuje pełni emocji. Każdy je może przeczytać tak "jak mu siądzie", a umiar jest wskazany z każdej dziedzinie życia.
Pozdrawiam was mocno
A.
To nie ja kontynuuje tylko one więc nie mój interes.

Ja Ci powiem tak. Zrobiłam i nie żałuje. Nie wiem czy lekarz może zlecić to zabranie np po 3 poronieniu, ale po jednym na pewno nie da ci skierowania. Ja robiłam ze strony testdna zamówiłam do domu i robi się wymaz z policzka. Płaciłam 330 zł. Byłam z tymi wynikami y genetyka i dała mi zaświadczenie ze mam trombofilie wrodzona (bo tak mi wyszło) i dzięki temu mam 100% refundację na heparynę. Nie wiem jak to wyglada jak lekarz przepisuje na zwykła receptę ... Pani genetyk powiedziała mi, ze przejęłam ten gen od któregoś z rodziców (myśle ze od mamy, bo miała problemy z żylakami nóg, jej mama tez itd, ale mało istotne)
Jak poszłam z tym do gina to ppwiedzial to samo ze najprawdopodobniej od mamy mogę go mieć i ona tez może mieć ta mutacje i nie wiedziała nawet o tym bo po prostu nigdy takich badań nie robiła. A urodziła 4 zdrowych dzieci. Mało tego moja siostra tez może mieć ta mutacje a ma 2 zdrowych dzieci i żadnych problemów z ciążami. I wytłumaczył mi to tak ze akurat u mnie mogło w tym momencie się to uaktywnić ale nie koniecznie uaktywniło się to u mamy czy siostry. I ze nawet jak zrobiłam te badania to nie jest to 100% pewność ze to jest przyczyna poronienia. I nawet jak będę teraz na heparynie, to nikt mi się da 100% gwarancji, ze zajdę w ciąże, donoszę ja i urodzę zdrowego bobaska. Chociaż o niczym innym nie marze. Także decyzja należy do ciebie, a ja mimo to nie żałuje ze je zrobiłam ☺️

Moim zdaniem warto. U mnie problemem była szyjka A mimo to po zrobieniu badania okazało się że muszę przyjmować heparyne gdyby nie heparyna oprócz szyjki mogło by dojść też do zakrzepu e późniejszej ciąży lub w połogu. Cieszę się że zrobiłam też badanie

reklama
@Madlein niekoniecznie tu musi być problem, ale warto sprawdzić, bo nieprawidłowości mogą nie wyjść w pierwszej ciąży. Wraz z upływem czasu jednak mogą dać znać o sobie i mieć wpływ na donoszenie kolejnej ciąży. Z tym, że właśnie większość lekarzy to patrzy czy już było dziecko i jak było to załatwione. Trombofilia może być na przykład wrodzona lub nabyta właśnie wraz z wiekiem a potrafi dużo namieszać u przyszłych mam.

Do góry