reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

A to nie jest minimalny poziom?
Myślę, że z taka dawka jak przestaniesz brać w lato to znów spadniesz. A Wit D również w ciazy jest mega ważna i taki optymalny poziom to podobno od 50 w górę.
Wynik witaminy D3 może być minimalny 30 a max 100 nie może przekroczyć 100 i nie może być poniżej 30
Myśle że witamina D3 jest ważna przed ciążą i w ciąży ale szczególnie musi być wyregulowany wynik TSH oraz prolaktyna, Prolaktyne miaam 39 potem24,5 a potem 2,0 brałam bromergon pół tabletki wieczorem na dobę po dwóch tygodniach kazała mi brać jedną całą tabletkę na dobę na noc a gdy zobaczyła wynik 2,0 kazała brać spowrotem pół tabletki na dobę wieczorem i po miesiącu czasu odłożyć zażywanie tych tabletek. Nie wiem jaki na dzień dzisiejszy jest wynik prolaktyny u mnie. Leków nie biorę, choć wiem że po przestaniu zażywania leków na prolaktynę ten hormon mógł spowrotem wzrosnąć. Ale nie mogę brać leków bez zgody specjalisty i tego leku nigdzie nie wykupie bez recepty.

reklama
@młoda1994 to że w laboratorium są normy dla d3 od 30 do 100 to wcale nie oznacza że 30 jest dobrym wynikiem. Tu się zgadzam z @Oczekujaca123 że minimum 50, a jeszcze lepiej 60. Ja zaczynałam od 18.5 chyba to brałam dużo większe dawki niż 1500 żeby faktycznie coś podnieść ten poziom. Teraz biorę 2000 dziennie bez względu na porę roku.

@młoda1994 to że w laboratorium są normy dla d3 od 30 do 100 to wcale nie oznacza że 30 jest dobrym wynikiem. Tu się zgadzam z @Oczekujaca123 że minimum 50, a jeszcze lepiej 60. Ja zaczynałam od 18.5 chyba to brałam dużo większe dawki niż 1500 żeby faktycznie coś podnieść ten poziom. Teraz biorę 2000 dziennie bez względu na porę roku.
A możesz mi powiedzieć gdzie ja napisałam , że mój wynik witaminy D3 jest dobry? Nigdzie tak nie napisałam. Napisałam tylko jaki ja mam wynik a jakie są normy. Nie mogę brać więcej kropli jeżeli lekarz mi tego nie zalecił. Jeżeli tu przepiszą mi inne krople na witaminę D3 i powiedzą jak mam brać to będę się stosować na razie jestem na devikap 4 krople na dobę 1500 jednostek od października do kwietnia. Nie mogę sama sobie dawki zmieniać ani tym bardziej przedłużać zażywanie leków dłużej niż przepisał mi to specjalista prawda?

@młoda1994 skoro pytasz o radę, to my mówimy jak robiłysmy. Przecież nikt nie każe ci tego słuchać. Masz lekarza, robisz to co on mówi, rób. Przecież czy tu któraś z nas mówi że masz robić inaczej?

Myślę, że z taka dawka jak przestaniesz brać w lato to znów spadniesz. A Wit D również w ciazy jest mega ważna i taki optymalny poziom to podobno od 50 w górę.
Zgadzam się jest to minimalny wynik u mnie witaminy D3 ale jak na razie stosuje się do specjalisty w Polsce ponieważ tutaj w Niemczech czekam na wyniki i tu endokrynolog zadecyduje co mam brać na podwyższenie witaminy D3 ile tego brać i przez jaki czas mam zażywać leki przez niego przepisane, Narazie nie mogę nic zrobić bez wyników. A wszystkie wyniki poznam dopiero 9 maja mam omówienie wszystkich wyników które do tych czas mi zrobili i zrobią.

@młoda1994 skoro pytasz o radę, to my mówimy jak robiłysmy. Przecież nikt nie każe ci tego słuchać. Masz lekarza, robisz to co on mówi, rób. Przecież czy tu któraś z nas mówi że masz robić inaczej?
Nie żadna mi nie mówi co mam robić. Ale chciałabym rad od osób które miały problem z zajściem w ciążę, bo z tego co mi wiadomo to witamina D3 nie powoduje czegoś takiego, że kobieta nie może zajść w ciąże. Chciałam przypomnieć, że byłam już trzy razy w ciąży i mój wynik witaminy D3 był znacznie mniejszy niż mam obecnie i zachodziłam w ciąże, tylko poroniłam przez wysoki wynik TSH oraz napady epileptyczne i wysoki poziom prolaktyny, a nie z niedoboru witaminy D3. I też bym prosiła aby żadna nie przekręcała moich słów które tu piszę. Rozumiem jak są wypisane normy że nie oznacza że wynik mój witaminy D3 jest u mnie w normie bo jest na minimum. Tak samo norma TSH jest do 5 a ja mam nie całe 3 i jest za wysoki wynik by zajść w ciążę lub donosić ciążę bo kobiety które starają się o bobasa powinni mieć wynik minimum 1,0 a max 2,0 a najlepiej żeby było 1,5 tak mi moja endokrynolog w Polsce powiedziała.

Zgadzam się to jest minimalny wynik witaminy D3, ale na razie skupiam się na najważniejszych hormonach, które powinny być dobre do zajścia w ciążę i donoszenia ciąży, czyli prolaktyna, progesteron, FSH, TSH, ft3, ft4 LH, AMH to są chyba niezbędne hormony do zajścia w ciążę i do donoszenia ciąży do końca. Tak mi się wydaję. Jeżeli się mylę proszę o jakieś rady w temacie hormonów które są ważne do zajścia w ciążę i jej donoszenia.

A to nie jest tak że każdy dorosły powinien od października do kwietnia suplementować d3? Tak samo dzieci, ja córce podaję w te miesiące.
Dokładnie latem nie powinno się brać witaminy D3 ponieważ latem jest naturalna witamina D3 i biorąc dodatkowo w kroplach lub tabletkach można spowodować podwyższony poziom witaminy D3 w organizmie, a to też nie jest doskonałe wyjście.

@młoda1994 tsh faktycznie najlepiej koło 1.0, chociaż przy wyższym też się zdarza że się zachodzi w ciążę i utrzymuje. Ale im bardziej tarczyca w ryzach tym łatwiej. Prolaktyne też pisałaś że masz niską, więc okej. Co do przyczyn czemu nie możesz zajść w ciążę, to do głowy przychodzą mi jeszcze hormony (nie pamiętam czy robiłaś badania czy nie) albo bakterie. Robiłaś wymazy jakieś w kierunku mykoplazmy/ueraplazmy/chlamydi? Te dziady też czasem utrudniają zajście. Jeszcze ewentualnie nie wiem jak u ciebie z kwasem foliowym. Bierzesz czy nie? Jeśli tak to zwykły czy metylowany? Sprawdzałas jego poziom?
Więcej pomysłów nie mam na tą chwilę... Z resztą ja akurat problemu z zajściem nie miałam tylko z utrzymaniem ciąży potem...

reklama
Zgadzam się to jest minimalny wynik witaminy D3, ale na razie skupiam się na najważniejszych hormonach, które powinny być dobre do zajścia w ciążę i donoszenia ciąży, czyli prolaktyna, progesteron, FSH, TSH, ft3, ft4 LH, AMH to są chyba niezbędne hormony do zajścia w ciążę i do donoszenia ciąży do końca. Tak mi się wydaję. Jeżeli się mylę proszę o jakieś rady w temacie hormonów które są ważne do zajścia w ciążę i jej donoszenia.

Właśnie te hormony miałam na myśli

Dokładnie latem nie powinno się brać witaminy D3 ponieważ latem jest naturalna witamina D3 i biorąc dodatkowo w kroplach lub tabletkach można spowodować podwyższony poziom witaminy D3 w organizmie, a to też nie jest doskonałe wyjście.
Jeśli dużo przebywasz na słońcu, to powinno wystarczyć. Ale pod warunkiem że nie używasz kremu z filtrem większym niż 8. Bo już filtr 10 powoduje że ta witamina D się nie wchłania jak powinna

Do góry