reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

A to nie jest minimalny poziom?
Myślę, że z taka dawka jak przestaniesz brać w lato to znów spadniesz. A Wit D również w ciazy jest mega ważna i taki optymalny poziom to podobno od 50 w górę.
Wynik witaminy D3 może być minimalny 30 a max 100 nie może przekroczyć 100 i nie może być poniżej 30
Myśle że witamina D3 jest ważna przed ciążą i w ciąży ale szczególnie musi być wyregulowany wynik TSH oraz prolaktyna, Prolaktyne miaam 39 potem24,5 a potem 2,0 brałam bromergon pół tabletki wieczorem na dobę po dwóch tygodniach kazała mi brać jedną całą tabletkę na dobę na noc a gdy zobaczyła wynik 2,0 kazała brać spowrotem pół tabletki na dobę wieczorem i po miesiącu czasu odłożyć zażywanie tych tabletek. Nie wiem jaki na dzień dzisiejszy jest wynik prolaktyny u mnie. Leków nie biorę, choć wiem że po przestaniu zażywania leków na prolaktynę ten hormon mógł spowrotem wzrosnąć. Ale nie mogę brać leków bez zgody specjalisty i tego leku nigdzie nie wykupie bez recepty.

reklama
@młoda1994 to że w laboratorium są normy dla d3 od 30 do 100 to wcale nie oznacza że 30 jest dobrym wynikiem. Tu się zgadzam z @Oczekujaca123 że minimum 50, a jeszcze lepiej 60. Ja zaczynałam od 18.5 chyba to brałam dużo większe dawki niż 1500 żeby faktycznie coś podnieść ten poziom. Teraz biorę 2000 dziennie bez względu na porę roku.

@młoda1994 to że w laboratorium są normy dla d3 od 30 do 100 to wcale nie oznacza że 30 jest dobrym wynikiem. Tu się zgadzam z @Oczekujaca123 że minimum 50, a jeszcze lepiej 60. Ja zaczynałam od 18.5 chyba to brałam dużo większe dawki niż 1500 żeby faktycznie coś podnieść ten poziom. Teraz biorę 2000 dziennie bez względu na porę roku.
A możesz mi powiedzieć gdzie ja napisałam , że mój wynik witaminy D3 jest dobry? Nigdzie tak nie napisałam. Napisałam tylko jaki ja mam wynik a jakie są normy. Nie mogę brać więcej kropli jeżeli lekarz mi tego nie zalecił. Jeżeli tu przepiszą mi inne krople na witaminę D3 i powiedzą jak mam brać to będę się stosować na razie jestem na devikap 4 krople na dobę 1500 jednostek od października do kwietnia. Nie mogę sama sobie dawki zmieniać ani tym bardziej przedłużać zażywanie leków dłużej niż przepisał mi to specjalista prawda?

@młoda1994 skoro pytasz o radę, to my mówimy jak robiłysmy. Przecież nikt nie każe ci tego słuchać. Masz lekarza, robisz to co on mówi, rób. Przecież czy tu któraś z nas mówi że masz robić inaczej?

Myślę, że z taka dawka jak przestaniesz brać w lato to znów spadniesz. A Wit D również w ciazy jest mega ważna i taki optymalny poziom to podobno od 50 w górę.
Zgadzam się jest to minimalny wynik u mnie witaminy D3 ale jak na razie stosuje się do specjalisty w Polsce ponieważ tutaj w Niemczech czekam na wyniki i tu endokrynolog zadecyduje co mam brać na podwyższenie witaminy D3 ile tego brać i przez jaki czas mam zażywać leki przez niego przepisane, Narazie nie mogę nic zrobić bez wyników. A wszystkie wyniki poznam dopiero 9 maja mam omówienie wszystkich wyników które do tych czas mi zrobili i zrobią.

@młoda1994 skoro pytasz o radę, to my mówimy jak robiłysmy. Przecież nikt nie każe ci tego słuchać. Masz lekarza, robisz to co on mówi, rób. Przecież czy tu któraś z nas mówi że masz robić inaczej?
Nie żadna mi nie mówi co mam robić. Ale chciałabym rad od osób które miały problem z zajściem w ciążę, bo z tego co mi wiadomo to witamina D3 nie powoduje czegoś takiego, że kobieta nie może zajść w ciąże. Chciałam przypomnieć, że byłam już trzy razy w ciąży i mój wynik witaminy D3 był znacznie mniejszy niż mam obecnie i zachodziłam w ciąże, tylko poroniłam przez wysoki wynik TSH oraz napady epileptyczne i wysoki poziom prolaktyny, a nie z niedoboru witaminy D3. I też bym prosiła aby żadna nie przekręcała moich słów które tu piszę. Rozumiem jak są wypisane normy że nie oznacza że wynik mój witaminy D3 jest u mnie w normie bo jest na minimum. Tak samo norma TSH jest do 5 a ja mam nie całe 3 i jest za wysoki wynik by zajść w ciążę lub donosić ciążę bo kobiety które starają się o bobasa powinni mieć wynik minimum 1,0 a max 2,0 a najlepiej żeby było 1,5 tak mi moja endokrynolog w Polsce powiedziała.

Zgadzam się to jest minimalny wynik witaminy D3, ale na razie skupiam się na najważniejszych hormonach, które powinny być dobre do zajścia w ciążę i donoszenia ciąży, czyli prolaktyna, progesteron, FSH, TSH, ft3, ft4 LH, AMH to są chyba niezbędne hormony do zajścia w ciążę i do donoszenia ciąży do końca. Tak mi się wydaję. Jeżeli się mylę proszę o jakieś rady w temacie hormonów które są ważne do zajścia w ciążę i jej donoszenia.

A to nie jest tak że każdy dorosły powinien od października do kwietnia suplementować d3? Tak samo dzieci, ja córce podaję w te miesiące.
Dokładnie latem nie powinno się brać witaminy D3 ponieważ latem jest naturalna witamina D3 i biorąc dodatkowo w kroplach lub tabletkach można spowodować podwyższony poziom witaminy D3 w organizmie, a to też nie jest doskonałe wyjście.

@młoda1994 tsh faktycznie najlepiej koło 1.0, chociaż przy wyższym też się zdarza że się zachodzi w ciążę i utrzymuje. Ale im bardziej tarczyca w ryzach tym łatwiej. Prolaktyne też pisałaś że masz niską, więc okej. Co do przyczyn czemu nie możesz zajść w ciążę, to do głowy przychodzą mi jeszcze hormony (nie pamiętam czy robiłaś badania czy nie) albo bakterie. Robiłaś wymazy jakieś w kierunku mykoplazmy/ueraplazmy/chlamydi? Te dziady też czasem utrudniają zajście. Jeszcze ewentualnie nie wiem jak u ciebie z kwasem foliowym. Bierzesz czy nie? Jeśli tak to zwykły czy metylowany? Sprawdzałas jego poziom?
Więcej pomysłów nie mam na tą chwilę... Z resztą ja akurat problemu z zajściem nie miałam tylko z utrzymaniem ciąży potem...

reklama
Zgadzam się to jest minimalny wynik witaminy D3, ale na razie skupiam się na najważniejszych hormonach, które powinny być dobre do zajścia w ciążę i donoszenia ciąży, czyli prolaktyna, progesteron, FSH, TSH, ft3, ft4 LH, AMH to są chyba niezbędne hormony do zajścia w ciążę i do donoszenia ciąży do końca. Tak mi się wydaję. Jeżeli się mylę proszę o jakieś rady w temacie hormonów które są ważne do zajścia w ciążę i jej donoszenia.

Właśnie te hormony miałam na myśli

Dokładnie latem nie powinno się brać witaminy D3 ponieważ latem jest naturalna witamina D3 i biorąc dodatkowo w kroplach lub tabletkach można spowodować podwyższony poziom witaminy D3 w organizmie, a to też nie jest doskonałe wyjście.
Jeśli dużo przebywasz na słońcu, to powinno wystarczyć. Ale pod warunkiem że nie używasz kremu z filtrem większym niż 8. Bo już filtr 10 powoduje że ta witamina D się nie wchłania jak powinna

Do góry