reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

Dziewczyny powiem Wam tak jeśli chodzi o homocysteine to lekarze nie mają o tym zielonego pojęcia. Mój powiedział że homo 10 jest w porządku. A genetyk powiedziała że ma być nisko 6-8 jest najbezpieczniej. Ona zapycha żyły i może dochodzić do niedokrwienia dziecka. A badanie w dowolnym dniu cyklu na witaminy tylko odstawić jeśli bierzesz na 72h.
@patuska: gratulacje :-) zacznij dobrą passę może i nam się teraz uda.

reklama
@Lu_cy nie wszyscy ginekolodzy nie mają pojęcia. Trzeba po prostu trafić na dobrego. Ja zbadałam homocysteine z polecenia dziewczyn z tego wątku. Zaniosłam do lekarza od leczenia niepłodności i on od razu powiedział,że 10,8 to za dużo, że najlepiej jak zejdziemy do 7, to już będzie ok. Przyjmowałam zmetylowana B12 i foliany Solgara, w 2 miesiące spadło do 5,5 :) 2 miesiące później dowiedziałam się o ciąży :) czy to był powód? Nie wiem, na pewno jakoś się to przyczyniło :) zostałam wierna folianom,bo uważam,że warto dopłacić i przyjmować te lepiej przyswajalna formę

@Lu_cy nie wszyscy ginekolodzy nie mają pojęcia. Trzeba po prostu trafić na dobrego. Ja zbadałam homocysteine z polecenia dziewczyn z tego wątku. Zaniosłam do lekarza od leczenia niepłodności i on od razu powiedział,że 10,8 to za dużo, że najlepiej jak zejdziemy do 7, to już będzie ok. Przyjmowałam zmetylowana B12 i foliany Solgara, w 2 miesiące spadło do 5,5 :) 2 miesiące później dowiedziałam się o ciąży :) czy to był powód? Nie wiem, na pewno jakoś się to przyczyniło :) zostałam wierna folianom,bo uważam,że warto dopłacić i przyjmować te lepiej przyswajalna formę
No pewnie że lepiej brać foliany. Nie każdy ginekolog się zna to prawda, lekarze od leczenia niepłodności muszą mieć o tym pojecie. Ja musiałam zmienić na takiego który wie o czym mówię, żeby się nie męczyć z tłumaczeniem :-)
Ja teraz żyje w stresie bo w środę będę badać ta prolaktyne. Jedna pierś cały czas mnie boli będę musiała chyba zapisać się na jakieś usg.

@Oczekujaca123 jasne wlasnie wiem ze to bardzo wazne badanie ale mialam tylko w górnej granicy kwas foliowy i b12 no i przyjmowalam profilaktycznie metylowany kwas foliowy, dla zdrowia pilam sok z burakow i zwyczajnje nie zdazylam przed ciaza zrobic. Planowalam w kolejnym cyklu. Co miesiąc wydawalam tyle kasy na badania...w mojej stopce mozna zobaczyc co badalam. Chociaz w lutym badalam mase i nie zaktualizowalam, jakby Cie cos ciekawilo, dopisze. A co do mutacji tez profilaktycznie biore zastrzyki clexane, wiec w razie czego powinnam byc pod tym wzgledem zabezpieczona:):* tego sie musze juz teraz trzymac:):*
A gdzie ta stopka ?[emoji28] ciagle ktoś pisze ze cos jest w stopce a ja jej nie widze.

Ja poziom wit b12 mialam w górnej granicy wiec ok. Kwas foliowy ponoc tez ale gdzies slyszlalam, czytalam nie wiem juz nie pamietam, ze czasem w wynikach wychodzi to ok ale jak sie ma ta mutacje yo one sie nie wchlaniaja i mimo ze wynik wydaje sie ok to tak naprawde nie jest. Nie umiem tego teraz znalezc. Moze cos pomieszalam..
Hmm

@Oczekujaca123 kochana ja juz teraz nic nie badam, wiesz musze sie juz zdac na mojego gina i na to z czym zaczeliemy a nie powiem staralam sie mocno przygotowac. Lezalam tydz w szpitalu na oddziale reumatologicznym i mialam wszystkie badania zakrzepowe powtarzane i mase innych robionych przed sama ciaza. Wiem ze mutacje moga wyjsc mimo to ale jak mowie , od pazdziernika przyjmowalam metylowany kwas foliowy a teraz biore clexane. Ja korzystam z telefonu i jak obracam telefon poziomo to widze inne stopki:) tam tez widac suwaczki jak ktoś ustawi

Patuska super by było . Ale już ci chyba można gratulować ..;))
Cień to też ciąża :) myślę że możemy powoli gratulować :)
Dziewczyny powiem Wam tak jeśli chodzi o homocysteine to lekarze nie mają o tym zielonego pojęcia. Mój powiedział że homo 10 jest w porządku. A genetyk powiedziała że ma być nisko 6-8 jest najbezpieczniej. Ona zapycha żyły i może dochodzić do niedokrwienia dziecka. A badanie w dowolnym dniu cyklu na witaminy tylko odstawić jeśli bierzesz na 72h.
@patuska: gratulacje :-) zacznij dobrą passę może i nam się teraz uda.
Zobaczymy co to bedzie ;) staram sie nie nastawiac, zeby potem nie bylo rozczarowania.
Jesli za dwa dni wyjdzie ciemniejsza kreska to pojde do ginekologa, bo kazał zjawic sie tuz po pozytywnym tescie.
@Marika92 jestem na biezaco z postami o Maksiu ;) moja mloda tez kiedys tylko cyc i cyc. Teraz mi czasem sie za tym zateskni.

@patuśka gratulacje. Bedzie ciemniejsza napewno. A masz mieć jakieś leki po pozytywie??

@Oczekujaca123 b12 w górnej granicy i tak samo kwas foliowy mogą być już sygnałem że coś jest nie tak. Jeśli zrobi sie homocysteine i jest za wysoki tzn że tamte dwa się nie wchłaniaja prawidłowo (stąd ich wysokie nasycenie organizmu) i nie zabijają homocysteiny. Gdy do tego masz mutacje mthrf to już znasz przyczynę. Ja wszystkim kolezankom powtarzam żeby nie brały foliku. Folian jest lekko droższy ale czy masz mutacje czy nie to wchłonie się prawidłowo. Ja miałam tak jak Ty z b12 i kwasem foliowym, oczywiście homocysteina w normach labolatoryjnych jednak ok 9 była. Potem wyszła mutacja. Zaczęłam brać prenatal uno i to już wystarczyło na unormowanie tematu. Już niebawem będę rodzić. Mam tez mutacje pai-1 dlatego jestem na heparynie. Dodam tylko że ponad 6lat temu urodziłam zdrową córcia nieświadoma niczego, biorąc folik. Także nie wiem od czego to zależy. Może organizm był młodszy i sam to ogarnial. Metylowane witaminy mam zamiar brać nawet po porodzie na zawsze. Skoro poznałam jeden problem mojego organizmu to będę przeciwdziałać miażdżycy bo to może wywołać wysoka homocysteina. Nie wiem tylko co z ta pai-1, chyba będę brać acard na stałe ale to muszę skonsultować z lekarzem.

@patuśka gratulacje. Bedzie ciemniejsza napewno. A masz mieć jakieś leki po pozytywie??

@Oczekujaca123 b12 w górnej granicy i tak samo kwas foliowy mogą być już sygnałem że coś jest nie tak. Jeśli zrobi sie homocysteine i jest za wysoki tzn że tamte dwa się nie wchłaniaja prawidłowo (stąd ich wysokie nasycenie organizmu) i nie zabijają homocysteiny. Gdy do tego masz mutacje mthrf to już znasz przyczynę. Ja wszystkim kolezankom powtarzam żeby nie brały foliku. Folian jest lekko droższy ale czy masz mutacje czy nie to wchłonie się prawidłowo. Ja miałam tak jak Ty z b12 i kwasem foliowym, oczywiście homocysteina w normach labolatoryjnych jednak ok 9 była. Potem wyszła mutacja. Zaczęłam brać prenatal uno i to już wystarczyło na unormowanie tematu. Już niebawem będę rodzić. Mam tez mutacje pai-1 dlatego jestem na heparynie. Dodam tylko że ponad 6lat temu urodziłam zdrową córcia nieświadoma niczego, biorąc folik. Także nie wiem od czego to zależy. Może organizm był młodszy i sam to ogarnial. Metylowane witaminy mam zamiar brać nawet po porodzie na zawsze. Skoro poznałam jeden problem mojego organizmu to będę przeciwdziałać miażdżycy bo to może wywołać wysoka homocysteina. Nie wiem tylko co z ta pai-1, chyba będę brać acard na stałe ale to muszę skonsultować z lekarzem.
Szczerze powiem, ze nie wiem. Dupka na pewno,ale co poza tym? Nie powiedzial mi lekarz. Ale ufam mu, jest bardzo dobrym specjalistą.

reklama

Ja odebralam wyniki dwa dni temu i mam te same mutacje co Ty. 2,5 roku temu urodzilam zdrowa corke i tez niczego nie bylam swiadoma i homocysteina w ciazy z corka wynisola 5 i bralam normalny kwas foliowy. 3 miejsce temu mialam lyzeczkowanie z powody ciazy obumarlej w8 tyg, ale Od pocztaku szlo zle Bo beta rosola nieproporcjonalnie i slabiutko a potem zaczela spadac. Lekarz stwierdzil zebym sie nie nakrecala bo to przypadek ale ja wiem co przezylam o powiedzialam sobie ze zrobie wszystko co w mojej mocy aby to sie juz nie powtorzylo i dzieki wam zaczelam badac, kontrolowac i na wlasnie reke robic badania. Teraz przez wakacje odpuszczam starania bo wlasnie czekam na reszte badan i Od wrzesnia jak wroce do wloch to ide do gine zewszystkiki wyjikami i spytam co dalej.
Juz wiem ze nie moge brac zwyklego Kwasu foliowego. Teraz zbadam poziom kwasu foliowego i wit b12 i d.

Do góry