reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

I ja się znów do zrzucających wagę dopiszę, ale od przyszłego czwartku... Bo poniedziałek-środa to chyba całą Polskę zwiedzę. I nie będzie czasu na myślenie o zdrowym odżywianiu ani o ćwiczeniach (raczej będę marzyła by się w końcu wyspać). Także jak pojawię się tu w lutym, to przypomnijcie mi, bym karnet na siłownię kupiła i wzięła się za siebie w końcu.

@roxie123 Mocno trzymam kciuki, bo dziś już czwartek - także niedługo wyrok zapadnie. Mam nadzieję, że nic te kariotypy nie wniosą i z pomocą dr P za niedługi czas pokażesz zdjęcie z USG ;-)

Ja kiedyś grałam w siatkówkę, nawet mało brakowało bym pojechała na zgrupowanie kadrowe - ale to staareee czasy. I pojechała za mnie inna dziewczyna, bo ja niestety byłam za niska (a jeszcze wówczas nie było pozycji libero) - przynajmniej takie jest oficjalne wytłumaczenie (pojechała córka sponsora).

reklama
@Aggs uuuuu taniec super: )rowerek super! Ale to juz z 25-40 min cwiczen dobrze rano na czczo sa szybko efekty, najlepiej 2 tyg 25 min poten 30 min i tak do 40 min . ale jeszcze szybsze efekty da tabata. Wiesz jak dziala? Sa apki tabaty albo na youtube fajna melodyjka tabata crossfit i jest 20 sek cwiczen i 10 sek odpoczynku przez 4 minuty, chwila przerwy na oddech i wode i tak 4×. Razem 16 min z przerwami ok 25. A cwiczenia na poczatek np przysiady, burpeesy, brzuszki i bieg bokserki potem znow ta samo czyli w jednej tabacie robi sie po 2 razy te same cwiczenia. Ja mam tez skakanke i hulahop:D do cwiczen:)
Sprobuje te tabaty chyba. Codziennie ma byc czy wystarczy co 2 dni? Na czczo, czyli mam wstawac o 5:30... ok sprobuje od jutra. Jak nie dam rady calej serii, to chociaz pocwicze troche, az sie rozruszam i dam rade. Jak kupie rowerek to bede pedalowac tez rano, bo wieczorem przed snem to chyba sensu nie ma? Chyba, ze tabaty rano a rowerek przed snem. Rowerek i tam musze robic na to biodro. Mecze sie z nim juz 4 lata, bo na studiach na ostatnim roku pracowalam jako opiekunka osob starszych i musialam ich dzwigac sama bedac w niebezpiecznej pozycji i zniszczylam sobie kregoslup krzyzowy i to biodro wlasnie. Ja sie staram o dziecko to spokojnie moge to cwiczyc? A potem jak wyjdzie pozytyw to dalej czy zwolnic tempa? Zreszta, ide do gina we wtorek to go zapytam.
@witch84 szkoda, ze Cie tak wy...kiwali. Ale pomysl, ze nie ma tego zlego. Ja z tanca ten musialam zrezygnowac przez kontuzje i nawykowe obustronne zapelenia sciegien Achillesa. Teraz przy bieganiu prawie zasze cos sobie zrobie z kostka, wiec nie biegam. A co do tego odchudzania, to musimy sie motywowac. Nie wiem, jak Ty, ale moja wola jest slaba jak piosenki JJ Cool Fisha...

Dziewczyny mam pytanie. Czy ktoras z Was dostawala leki na zatrzymanie krwawienia po poronieniu?
Lekarz Ci zaproponowal? Ale usg zrobilas zeby sprawidzic, czy wszystko zeszlo? Bo takie dlugie krwawienie moze swiadczyc, ze cos tam jest i macica probuje wydalic, a nie moze. A tak jak juz Ci ktoras z dziewczyn, chyba Roxie, pisala, to moze (acz nie powiedziane, ze musi) skonczyc sie zasniadem. A po co Ci to?

@Totois30 brzuch bolał, ale już nie boli, termin @ za 2 /3 dni. Mam teraz duzo stresu w pracy, bylam na szkoleniu i okazalo sie ze duzo rzeczy robie zle i jestem w du*pie. Boje sie wszystkiego, i ogólnie jestem przerazona.
Myslicie że test by dzisiaj wyszedl?

@martakratka Ja brałam cyclo3fort na plamienia/krwawienia po założeniu wkładki. Ale rozumiem, że u Ciebie to dość intensywne krwawienie jest? Po połogu mi mówili, że dopóki nie śmierdzi itp. to może chwilę trwać (po porodzie miałam plamienia przez 6 tygodni). Po poronieniu u mnie to tyle nie trwało, ale różne są organizmy. A możesz chociaż zrobić zwykłą morfologię wraz z CRP - by sprawdzić czy nie masz anemii lub stanu zapalnego?

Lekarz Ci zaproponowal? Ale usg zrobilas zeby sprawidzic, czy wszystko zeszlo? Bo takie dlugie krwawienie moze swiadczyc, ze cos tam jest i macica probuje wydalic, a nie moze. A tak jak juz Ci ktoras z dziewczyn, chyba Roxie, pisala, to moze (acz nie powiedziane, ze musi) skonczyc sie zasniadem. A po co Ci to?
W usg wszystko ok. Bylam dzis u mojego "starego" lekarza bo mnie nastraszylyscie. Oczywiscie opieprzyl mnie z gory na dół bo nie zgodzilam sie na zabieg. Napisalam do tej mojej Pani gin i kazala jutro podjechać do niej do przychodni po recepte (wlasnie na leki zatrzymujace krwawienie) i w przyszly piatek na wizyte do niej mnie wciśnie.

@martakratka Ja brałam cyclo3fort na plamienia/krwawienia po założeniu wkładki. Ale rozumiem, że u Ciebie to dość intensywne krwawienie jest? Po połogu mi mówili, że dopóki nie śmierdzi itp. to może chwilę trwać (po porodzie miałam plamienia przez 6 tygodni). Po poronieniu u mnie to tyle nie trwało, ale różne są organizmy. A możesz chociaż zrobić zwykłą morfologię wraz z CRP - by sprawdzić czy nie masz anemii lub stanu zapalnego?
Robilam morfologię z CRP we wtorek. Lekką anemię mam, dostalam leki na nią a witaminki biore codziennie. Reszta w normie.

@Totois30 brzuch bolał, ale już nie boli, termin @ za 2 /3 dni. Mam teraz duzo stresu w pracy, bylam na szkoleniu i okazalo sie ze duzo rzeczy robie zle i jestem w du*pie. Boje sie wszystkiego, i ogólnie jestem przerazona.
Myslicie że test by dzisiaj wyszedl?
Nie przejmuj sie i nie denerwuj praca, bo to nie ma sensu. A jesli chcesz to test zrob, chociaz moim zdaniem jest troszkę za wczesnie. Nedzie wszystko dobrze :)

reklama
@Aggs nie zaczynaj zbyt intensywnie bo potem nie bedzie czego podkrecac, bedziesz miala maly efekt bo np pocwiczysz pare tyg to wiadomo ze jeszcze maly efekt i bedziesz tak zapierdzielac duzo cwiczen to sie wymeczysz a troche zmniejszysz ilosc cwiczen to przytyjesz, mimo ze nadal bedziesz cwiczyc bo organizm sie przyzwyczai do intensywnego trybu. Na poczatek najlepiej 2 sesje w tygai krotko a potem dluzej i częściej i albo rowerka albo tabaty bo to jest wlasnie najgorzej rzucic sie na gleboka wode. Z takich cwiczen tez trzeba potem wychodzic czyli jak juz będziesz miala częściej i intensywniej to zwalniac powoli z tygodnia na tydzien czegos ujmowac. Tak najzdowiej i nie ma jojo:) a do pozytywu mozna wszystko:) @gosia100 pamietasz nasza AgeB33 moze i po terminie nie wychodzic ale moze i wyjsc ale jak zrobisz to z porannego:) a zrob se:p chociaz ja pewnie bede czekac a moze i nie:D

Do góry