reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

No nareszcie troche zycia na forum :)
Wiecie co ruszyla mi sie laktacja i cieknie mi z cyckow wiec probowalam dostawiac mala na nowo ale ja chyba tego po prostu nie umiem robic. Te cholerne wielkie brodawki ( w sensie szerokie w obwodzie) po prostu jej nie wchodza do buzi i ona sie tylko wscieka i drze w nieboglosy. Probowalam je jakos formowac, zwijac, przytrzymywac zeby jej ulatwic a i tak nic z tego nie wyszlo. Jestem bezradna w tym temacie.
Madzia- odpoczywaj poki mozesz! Ja ci powiem ze czuje sie jakbym przespala cala ciaze zamiast pozalatwiac wszelkie mozliwe sprawy, przeczytac tone podrecznikow o pielegnacji maluchow, przeciez mialam tyle czasu...a teraz czuje sie jak tuman ktory nic nie wie i nie umie.
Baslan, tak uczymy sie siebie, np juz przy pierwszej kapieli sie nauczylam ze woda i powietrze w domu musza byc duzo cieplejsze niz to co my jej zafundowalismy i biegiem musialam ja ubierac bo dzieciak az szczekal dziaslami z zimna. Masakra..
Noce sa rozne, wczoraj dlugo schodzilo ja uspic po karmieniu a dzis bez problemu. Wczoraj po poludniu pospala 5h co bylo rekordem do tej pory.
Alza a Ty jak zyjesz, jeszcze sie turlasz w dwupaku czy Stasio zrobil Ci weekendowy prezent?

reklama
Gloria ja miałam wanienke z wbudowanym termometrem. Wyświetlany obrazek pokazywał kiedy woda ma odpowiednią temperature do kąpieli.
Może Marcysia za słabo otwiera buziaczka....Próbowałaś z kapturkami?
Kochana....wszystkiego się nauczycie....spokojnie :) Każda z Nas się uczyła ;)
Też nie czytałam żadnych książek....nikt przy Nikosiu mi nie pomagał i dałam radę :) Ty też dasz.....bo jak nie my to kto? ;)

Dziewczyny kciuki za dzisiejsze wizyty &&&&&&&&

Angelstw u nas chociaż noce przespane....ale dzien to masakra.
Wyrzynaja sie mozolnie wszystkie czwórki + dolna dwójka (już ostatnia)....i od wczoraj jeszcze piątka (to juz druga) :( Najgorzej Niki przechodzi te piątki bo są takie wielkie :( Od rana do nocy ryk. Krwawienie dziasel. Na nowo zaczal mnie gryzc :/

Alza trzymasz się jeszcze w dwupaku? :)

Kochane co polecacie na zapalenie pęcherza? Nie mogę dac sobie rady....co chwilę niegam do wc i do tego jeszcze ten ból :(

Gloria ja miałam wanienke z wbudowanym termometrem. Wyświetlany obrazek pokazywał kiedy woda ma odpowiednią temperature do kąpieli.
Może Marcysia za słabo otwiera buziaczka....Próbowałaś z kapturkami?
Kochana....wszystkiego się nauczycie....spokojnie :) Każda z Nas się uczyła ;)
Też nie czytałam żadnych książek....nikt przy Nikosiu mi nie pomagał i dałam radę :) Ty też dasz.....bo jak nie my to kto? ;)

Dziewczyny kciuki za dzisiejsze wizyty &&&&&&&&

Angelstw u nas chociaż noce przespane....ale dzien to masakra.
Wyrzynaja sie mozolnie wszystkie czwórki + dolna dwójka (już ostatnia)....i od wczoraj jeszcze piątka (to juz druga) :( Najgorzej Niki przechodzi te piątki bo są takie wielkie :( Od rana do nocy ryk. Krwawienie dziasel. Na nowo zaczal mnie gryzc :/

Alza trzymasz się jeszcze w dwupaku? :)

Kochane co polecacie na zapalenie pęcherza? Nie mogę dac sobie rady....co chwilę niegam do wc i do tego jeszcze ten ból :(
Na zapalenie pęcherza nasiadówki z kory dębu, uro-furagina i preparat z żurawiną np. Uro-help.

Wiecie co, dziewczyny, mam ochotę usiąść i płakać. Przyszła pani do sprzątania. Z polecenia! Wpadła o 10, o 12:30 musiała już wyjść bo jechała na rehabilitację na drugi koniec miasta. Efekt? Mam jako tako sprzątniętą kuchnię (ale bez rewelacji, a zlew brudny bo na koniec wylała do niego wodę z wiadra), odkurzone tak, że chrzęści pod stopami, brud mopem po podłodze rozsmarowany, łazienka w ogóle nietknięta, wszystkie krzesła postawione na stół, środki czystości porozstawiane po całym domu, odkurzacz na środku, kupa ogarniania po jej wyjściu - a jako wisienka na torcie, brudna szmata rzucona na talerzyk dziecka. Czegoś takiego jeszcze nie widziałam. I co, ja mam teraz to wszystko zbierać, schylać się, ściągać, chować? Z tym łożyskiem nieszczęsnym? Dramat.

Asia pisz jak po wizycie kciuki trzymam!!

Gloria wiesz gdybyś chciała zawalczyć o kp to może warto skorzystać z poradni laktacyjnej? Mi bardzo pomogła pani z takiej poradni w szpitalu. Kapturki u nas zdzialaly cuda i dzięki nim mogłam Jasia kp.

Misia u nas trójki to jest istny koszmar. Póki się nie przebije przez dziąsło. Później już jest z górki ;-) co do zapalenia pęcherza to ja nigdy nie miałam ale piję też hektolitry wody może coś w tym jest? Ale w ciąży brałam urosept na jakieś tam bakterie w moczu

Napisane na D5803 w aplikacji Forum BabyBoom

Angelstw wody wypije dużo.
Ostatnio wyszłam na dwór wynieść smieci na krótki rękaw i na bose stopy (miałam tylko kapcie z odkrytymi palcami), zagadalam się z sąsiadka a na dworze było cholernie zimno.....no i się naziebilam ;/ Ogólnie nic mi nie jest tylko ten pęcherz mi dokucza.

Asia Dziekuje ....muszę się wybrać do apteki. A jak po wizycie?

Kat to kto Ci polecił taką "sprzataczke", która bałagani a nie sprząta? :/
Masakra.
Ludzie chcieliby zarobić ale się nie narobić.

Kat no to faktycznie pani godna polecenia.
Gloria jak nie masz parcia na kp, to nie karm i nic nikomu do tego.
Asia, Angel jsk wizyty?
A u mnie tak: niestety w labo się nie pomylili, tsh przez weekend wzrosło, ale za to ft4 lekko się poprawiło. Endo powiedziała, że jakby nie widziała wyników, to by nie uwierzyła. Mówiła, że clo nie miało na to wpływu, no ewentualnie ta torbiel może mieć, bo wydziela dużo estrogenòw i wtedy coś się z wolnym białkiem dzieje i w jakiś wiązaniach. Trochę to skomplikowane było i nie pamiętam dokładnie. Mógł mieć wpływ na te wyniki duży stres, ale nie przypominam sobie czegoś takiego, no chyba że adrenalina w energylandii też się liczy;) mam brać euthyrox 75 i pokazać się za 6 tygodni z wynikami. Clo i inne wspomagacze idą na bok do czasu wyregulowania tarczycy

Angelstw kciuki trzymam :) &&&&&&
Co do zębów, to niestety muszą się wyrznąć. Cierpliwości Ci życzę, co w ciąży nie jest chyba łatwe...

Misia, Angel Olkowi też wyrzynają się piątki, ale bardzo mozolnie. Ma konika, którego nogi doskonale wpasowują się do buzi ;) No i zaczął gryźć uszy pluszakom... My na szczęście nie mamy scen dantejskich, czasem pogorszenie humoru. Ale Olek taki jest. Wywróci się, zedrze kolano i nawet nie jęknie.

Gloria a nie była u Ciebie położna środowiskowa? Może ona by pomogła z karmieniem? Próbowałaś laktatorem?
Co do kąpieli, to ja czytałam, chodziłam do szkoły rodzenia a przy pierwszej kąpieli zrobiliśmy Olkowi takie samo zamrażanie ;) Spokojnie, nauczysz się wszystkiego i najważniejsze, żeby to było tak, jak Wam pasuje a nie jak jest w poradnikach :) My chyba z miesiąc robiliśmy tak, że najpierw ja się kąpałam, naparowałam łazienkę, później włączaliśmy jeszcze farelek. Oboje z mężem rozbieraliśmy się do naga i pot nam ciekł po tyłkach, ale Olusiowi było w sam raz :) Takie wyidealizowane macierzyństwo chyba nie istnieje ;)

Misia na zapalenie pęcherza biorę Proxacin, ale to jest antybiotyk na receptę. Furagina chyba też jest na receptę. Ja bym radziła iść do lekarza. Zazwyczaj już kilka tabletek przynosi ulgę.
Jak robisz te meksykańskie gołąbki? Oprócz tradycyjnych uwielbiam też świąteczne- z grzybami i karzą gryczaną. Meksykańskich jeszcze nigdy nie jadłam.

Kat widzę, że masz równe szczęście ;) Ja już zrezygnowałam, sama sprzątam. Tyle, że ja już mogę (a że mi się nie chce i nie mam już siły, to inna historia...). W ogóle odkryłam prawdziwą przyczynę, dlaczego moja ostatnia pani przestała odbierać telefon. Ubranka ubrankami, ale jak się wzięłam do pracy, to odkryłam, że mam połowę rzeczy zniszczoną. Nie wiem, jakim kwasem musiała traktować moją deskę sedesową czy kabinę prysznicową, ale mam ochotę przytargać ją za kłaki i żądać zwrotu pieniędzy.

A ja się toczę dalej. Jutro mam wizytę. Liczę na eleganckie rozwarcie, chociaż ze 4 cm, bo nieźle się narobiłam od poprzedniej wizyty :) Co prawda dużo śpię, ale to chyba organizm zbiera siły do porodu (tak to tłumaczę mężowi ;) ). Wczoraj byliśmy u moich rodziców, wyspałam się za wszystkie czasy. Dzisiaj zawiozłam Olka do żłobka i miałam dalej sprzątać, ale jakoś tak wyszło, że też spałam ;) Puchnę okropnie, z dnia na dzień na wadze mam +1 kg, kiedy wcale się nie objadam. Z resztą ciężko jedzeniem zrobić sobie przyrost 7kg na tydzień. Obawiam się, że po jutrzejszej wizycie gin wyśle mnie do szpitala na wywoływanie porodu...
Misia! Wysłałaś do nas deszcz! :) Dzięki :) Szkoda, że tynkowania domu nie skończyli, teraz musimy ten deszcz przeczekać, ale już trudno.
Zrobiłam sernik czekoladowy z gruszkami w winie i tak sobie pomyślałam o brzuchatkach, które tęsknią za lampeczką :) Takie wygotowane wino nie zawiera alkoholu, ale wspaniale smakuje :) Ja gotowałam butelkę wina, 2 łyżki cukru trzcinowego, kilka goździków, kilka kapsułek kardamonu, kilka ziaren czarnego pieprzu, jedną pomarańczę pokrojoną na 8 części. Na małym ogniu bulgotało sobie pół godziny, ale myślę, że można krócej. Ja w tym gotowałam gruszki i potrzebowałam, żeby trochę zmiękły. Podgrzane smakuje, jak na nartach :)

Dziewczyny, dziękuję za kciuki. Mały wg usg 10t3d a wg OM 9t5d, czyli rośnie jak na drożdżach :-) Lekarz kazał wierzyć mu na słowo, że widział puls i jest prawidłowy. Mam wykonać badania dla 1 trymestru i za tydzień do niego z wynikami. Kazał wierzyć, że najgorsze za nami.

reklama
asia669 brawo dla Twojego malenstwa!!! Ja dzis tez o 13 mialam ginekologa, serduszko pieknie bije 169/min, fasolka nawet raczką machała do mamusi :) My mamy wg OM 10t2d a wedlug usg 10t1d wiec podciagneło bo wczesniej bylo 4 dni roznicy, i pecharzyk jakis duzy bo po za norma 11t3d ale ginekolog tego nie komentowal, tylko pozniej na karcie sie doczytalam. Mialam z lekarzem starcie o test Pappa. Oczywiscie u niego bylo to norma, ze go wykonam bo wszystkie jego pacjentki robia, bo tak zaleca, a tutaj bunt z mojej strony. Wytłumaczylam mu, ze to sa statystyki tylko, ze amonipunckja jest jak cos ryzykowna, ze wole opierac sie na badaniach usg tylko i moja postawa go bardzo zdziwiła. Wytlumaczylam mu tez, ze psychicznie tego nie udzwigne, ze jak cos by wyszlo nie tak, co wcale nie musi oznaczac najgorszego. Ja po pierwszym poronieniu jestem pod opieka psychiatry juz i jakie kolwiek dodatkowe zawirowania w ciazy pogaraszaja tylko moja psychike. Wole wiec uniknac dodatkowego stresu i kropka.
Badanie genetyczne mam miec za 2 tyg.

Gloria ja mialam plaskie brodawki, stosowalam kapturki dla ulatwienia a jak chcialam bez kapturka, to uczono mnie aby sciskac sutka w kanapke i wkladac do dzioba. Oczywiscie mleka i tak malo cieklo, ale walczylam ile sie dało.

A i uwaga co sie potwierdziło, dzis przed wizyta wyciagnelam stare badania jak bylam z synkiem w ciazy, ostatnie badanie na cytomegalie mialam 1.06.2015 (miesiac przed porodem) i byla ujemna a teraz wyszlo ze mam dodatnie IGg czyli musialam ja przejsc w ciagu ostatniego roku czyli moglo byc przyczyna poronienia na wiosne. Mam zalecone jakies dodatkowe badania aby przyblizyc kiedy dokladnie bylam chora i musimy ja teraz obserwowac.
No i tutaj zaluje sie, ze na wlasna reke nie zrobilam badan po poronieniu (bo przeciez zaden lekarz nie widzial w tym problemu jak sie raz roni), bo teraz gdy wiem ze wczesniej moglam poronic przez cytomegalie, to juz mam jakos glowe spokojniejsza, ze to nie genetyka zawiodla i teraz bedzie dobrze.

alza zerniknelam na Twoj pasek i zdane o seksie cos moze sugerowac :) Jak rozwarcia brak, to gon meza do roboty (mi osobiscie to nie pomoglo, ale sa takie pary co przynioslo efekty szybszego porodu)

Do góry