reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

reklama
Kwiatuszek Będzie dobrze! Koniecznie daj znać po wizycie!

OneMoreTime i Renia Specjalnie się zgadałyście na jeden termin? Pokażcie swoje sukienki :p

alza Czy mogę Cię jeszcze "służbowo" pomęczyć? Chodzi mi o ząbki moich dzieci (3lata i 5lat). Psują im się jedynki i dwójki. Starsza jakieś 2 lata temu miała leczone duraphatem, ale obecnie źle to wygląda i przydałoby się znów je zaleczyć, młodszy natomiast jeszcze nie miał nic robionego. Podobno zalecenia są takie, że powyżej 4 r.ż. chcą zęby wyrywać (moim zdaniem bezsensowne działanie, ale być może się mylę)... Moja lekarka zaleca by je zalapisować - tyle że będą czarne (a to jednak przednie zęby). Co według Ciebie będzie najlepsze?

Hej:)
Chyba Was nie nadrobie:( żadko jestem przy komp:(
Mam pytanie -czy któras z Was miała hemoroidy?wewnetrzne?
bo ja nadal zaparcia-jak już sie załatwiam to "bobkami" czasami normalnie a raz czy dwa zdarzyło mi sie taki cienki stolec cieniutki,juz sie naczytałam,że rak:( :s

Ona hemoroidy jak się objawiają? Masz krwawe stolce? Ból? Zdiagnozowane przez lekarza? Jeżeli chodzi o zaparcia, to czas zacząć sobie radzić domowymi sposobami. Teraz jest sezon, pełno owoców. Zamień dwa posiłki na owoce i za kilka dni będzie lepiej. Do tego naszykuj sobie rano dwa (minimum!) litry wody do wypicia i do wieczora musisz się z nimi uporać ;) Co do ołówkowatych stolców, to często zdarzają się przy zaparciach. Uporaj się z zaparciami a później zastanawiaj się nad nowotworem ;) Jeśli Ci to pomoże, to idź do proktologa, ale wizyta zalicza się do tych zawsze nieprzyjemnych...

Witch duraphatem można prowadzić profilaktykę, nigdy leczenie. Impregnacja (lapisowanie) jest ogólnie uznawaną metodą leczenia próchnicy w mlecznych zębach przednich, natomiast bardzo często jest źródłem kompleksów dzieci. Ja tego nie robię. Jeżeli dziecko jest grzeczne i sobie pozwoli, to zakładam wypełnienie śwuatłoutwardzalne, takie samo jak w zębach stałych. Wszelkie Twinky Star i takie tam badziewie- od razu mówię, że jest niewarte zachodu. Są jeszcze takie wypełnienia - Fuji Triage. Jest pomarańczowe i ogólnie bardzo dobre, o wiele łatwiej jest je założyć, natomiast nie do każdego ubytku się nadaje. Co do ekstrakcji, to nie jest to zły pomysł u 5latka. Pytanie, czy nie spowoduje to traumy na kilka ładnych lat? No i ekstrakcja najprawdopodobniej przyspieszy wyrzynanie zębów stałych. Jeżeli dziecko jest obciążone próchnicą zębów mlecznych, to te biedne siekacze będą miały trudny start. No i kolejny aspekt- zgryz. W niektórych przypadkach nie ma się co pierdzielić, trzeba usuwać. W innych trzyma się zęby za wszelką cenę.
Jeżeli chodzi o wizyty u dentysty, to od praktycznie samych urodzin trzeba chodzić, chodzić, chodzić. Jak wyrzną się pierwsze zęby, to zaleca się wizyty co 3 miesiące max. Co 1-3 miesiące należy zęby lakierować (np. Duraphatem), robić profesjonalne oczyszczanie i drobne zabiegi, w razie potrzeby.

Kwiatuszku nie stresuj się, wreszcie zobaczysz swojego maluszka rozkosznie brykającego :D Będzie super! :)

Mamcia ja jestem wierna kuchenkom gazowym :)

Ona ja też miałam ten problem ale jak pisze alza wystarczyło zmienić sposób odżywiania. Przede wszystkim 2 litry wody dziennie, do tego dużo owoców, na mnie działają jabłka i gruszki. Zamieniłam białe pieczywo na razowe do tego zamiast śmietany jogurty naturalne, zamiast zwykłego ryżu i makaronu tylko pełne ziarno. Dobrze działa też owsianka na śniadanie z owocami np. z malinami :)
Mi doraźnie lekarz przepisał syropek Duphalac ale jeszcze nie próbowałam, można stosować w ciąży i podczas karmienia piersią. Spróbuj może pomoże :)

OneMoreTime my też bierzemy ślub cywilny i robimy małe przyjęcie tak na 30 osób.A wy robicie duże to przyjęcie?
Witch84 ja jeszcze nie mam wybranej sukienki,dopiero będę szukać sukienki pod koniec sierpnia bo przytyje więc muszę mieć sukienkę dopasowaną

Ja sie przestraszyłam tych ołówkowatych stolców,ale zdarzyły sie dwa razy i krótkie.

Magdalena tez Ci sie takie zdarzały?

Alza krwi nie mam,przynajmniej tej widocznej,na utajona nie robiłam.

reklama
Mamcia ja również jak Alza mam płytę gazową :)
Chociaż jak robiliśmy 3 lata temu kuchnię to mąż wyprowadził kable w razie gdybyśmy chcieli indukcję.....na razie nie chce.
Mój mąż jest elektrykiem i każdemu poleca płytę indukcyjna a odradza blat grzewczy bo to pozeracz prądu.

No i tak jak pisalas kolejny wydatek to garnki, musza byc specjalne.
My w prezencie ślubnym dostaliśmy komplet garnkow na każdą kuchenkę.

Alza druga piękna noc za mną ;) Bez cyca....Niki przebudzil się dwa razy....za pierwszym razem mimo wszystko wtulil się we mnie i zasnal a drugim razem napil się tylko wody :)
W dzien tez jest bez mleka.....tak jak radzilas cycusia dostaje tylko raz zaraz po przebudzeniu :)
Jeszcze raz bardzo Ci Dziekuje :)

Do góry