reklama
Plenitude
Witaj nasz Cudzie :)
Tak jak piszą dziewczyny - ciąża musi mieć 11t0d - 13t6d i CRL minimum 45 mm. Jeśli te warunki nie są spełnione i lekarz nie widnieje w spisie ginekologów z uprawnieniami nadawanymi przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne oraz Londyńską Fundację Medycyny Płodowej (FMF Fetal Medicine Foundation) to nie są to badania prenatalne. Można to sprawdzić na stronie czy lekarz tam widnieje. Jeśli parametry nie są spełnione badanie nie jest ważne jako prenatalne ale jako zwykłe usg. Tutaj można sprawdzić https://courses.fetalmedicine.com/lists/web
Mój gin prywatny tu jest a na NFZ nie, dlatego jak na NFZ zrobił mi gin pomiar niezgodny z zasadami to pojechałam do swojego prywatnego i zrobiłam jak trzeba prenatalne.
Trzymam kciuki za wszystkie dziewczyny, niezależnie od intencji &&&&
Mój gin prywatny tu jest a na NFZ nie, dlatego jak na NFZ zrobił mi gin pomiar niezgodny z zasadami to pojechałam do swojego prywatnego i zrobiłam jak trzeba prenatalne.
Trzymam kciuki za wszystkie dziewczyny, niezależnie od intencji &&&&
To teraz rozumiem dlaczego mój gin prywatny na prenatalne mnie kierował do innego gina z tej samej kliniki W sumie chwała mu za to, że zdaje sobie sprawę, że powinien to robić ktoś kto ma uprawnienia.
Ja również trzymam mocno kciuki za Was wszystkie!
Ja również trzymam mocno kciuki za Was wszystkie!
MisiaMonisia
Fanka BB :)
Gloria gratuluję i trzymam mocno kciuki &&&&&&&
Nie przejmuj się Kochana....ja też w ciąży z Nikosiem nie miałam żadnych objawów ciazowych....nie wiem co to sa mdlosci/wymioty....
Ja tam się cieszyłam ze nie musiałam przytulać się z sedesem
Angelstw &&&&&&&&&
Do mnie ok 20 lutego powinna przyjechać @ ...... zobaczymy
Nie przejmuj się Kochana....ja też w ciąży z Nikosiem nie miałam żadnych objawów ciazowych....nie wiem co to sa mdlosci/wymioty....
Ja tam się cieszyłam ze nie musiałam przytulać się z sedesem
Angelstw &&&&&&&&&
Do mnie ok 20 lutego powinna przyjechać @ ...... zobaczymy
Plenitude
Witch dokładnie tak..
Co do płci - gin prywatny sprawdzając płeć zaglądał dopplerem czy jajeczka są jajeczkami a nie obrzmiałymi wargami z pępowiną, teraz to już nawet wiem czy jąderka są na miejscu więc jak piszecie o pomyłkach w ustaleniu płci a zwłaszcza po 20tc to zastanawiam się czasem nad wiedzą pracujących w naszym kraju ginów..
Zaczynam się powolutku pakować, zamawiam jeszcze podkłady bo tak jak poprzednio zamierzam kupić hartmanna a nie te z belli, szpital daje ale troszkę w weekend piorę ciuszki i mąż poprasuje, jutro jadę kupić fotelik. Przymierzę koszule czy pasują.. ojojoj.
Co do płci - gin prywatny sprawdzając płeć zaglądał dopplerem czy jajeczka są jajeczkami a nie obrzmiałymi wargami z pępowiną, teraz to już nawet wiem czy jąderka są na miejscu więc jak piszecie o pomyłkach w ustaleniu płci a zwłaszcza po 20tc to zastanawiam się czasem nad wiedzą pracujących w naszym kraju ginów..
Zaczynam się powolutku pakować, zamawiam jeszcze podkłady bo tak jak poprzednio zamierzam kupić hartmanna a nie te z belli, szpital daje ale troszkę w weekend piorę ciuszki i mąż poprasuje, jutro jadę kupić fotelik. Przymierzę koszule czy pasują.. ojojoj.
Ostatnia edycja:
aanniiaa9205
Zaciekawiona BB
Gloria U mnie to w sumie nie wiadomo. Ostani @ miałam 15 grudnia ale tak podejrzewam ze jest ok 5/6 tyg. Dowiem się dopiero w czwartek. Choć już bym chciała wiedzieć
Zobaczymy co mi powiedzą tego 15. Jeżeli nie będę spełniać tych warunków to przynajmniej zrobią mi dokładne usg a na prenatalne się zapisze jeszcze raz
Zobaczymy co mi powiedzą tego 15. Jeżeli nie będę spełniać tych warunków to przynajmniej zrobią mi dokładne usg a na prenatalne się zapisze jeszcze raz
gloria6
Fanka BB :)
Ania, ja miałam ostatni @ 12 grudnia a dziś mam 7t6d więc myślę że u Ciebie też jest później niż myślisz ... to jeszcze zależy jak kto to nazywa i liczy. Czy od okresu tak jak lekarze czy od zapłodnienia jak niektóre matki. Plus tak jak u mnie 7t6d to 8 tydzień a jutro zaczynam dziewiąty mimo że technicznie skończe 8.... więc to wszystko jest tylko kwestią nazewnictwa.
te wartości wzrostu z suwaczka to bzdury jakieś bo moj maluch miał 6 mm 6t3d na USG a dziś to powinien mieć ok 1,5 cm.
co do badań to mnie lekarka dała skierowanie na PAPPA ale nie będę ich robić. sama mi powiedziała że te testy nie są wiarygodne a jedynie wyliczają prawdopodobieństwo. zdaża się że ludzie przerywają ciąże bazując na wyniku z pappa a w histopatologii wychodzi że dziecko było zupełnie zdrowe. my z mężem postanowiliśmy że co ma być co będzie i zaakceptujemy każde dziecko jakie się urodzi.
te wartości wzrostu z suwaczka to bzdury jakieś bo moj maluch miał 6 mm 6t3d na USG a dziś to powinien mieć ok 1,5 cm.
co do badań to mnie lekarka dała skierowanie na PAPPA ale nie będę ich robić. sama mi powiedziała że te testy nie są wiarygodne a jedynie wyliczają prawdopodobieństwo. zdaża się że ludzie przerywają ciąże bazując na wyniku z pappa a w histopatologii wychodzi że dziecko było zupełnie zdrowe. my z mężem postanowiliśmy że co ma być co będzie i zaakceptujemy każde dziecko jakie się urodzi.
aanniiaa9205
Zaciekawiona BB
Gloria to mamy bardzo podobnie wszystko mi się okaże dopiero w czwartek. Ja też jestem zdania ze co ma być to będzie i nie Też nie muszę wiedziec Zobaczę co mi powiedzą tego 15. Ja po prostu myślę ze miałam później owulacje bo jak robiłam 18 stycznia badanie krwi to wynik był 67 czyli jakoś 1-2 tydzien. Nie wiem od czego to zależy. muszę być cierpliwa i czekać do wizyty
Plenitude
aanniiaa zależy od kobiety. Każda ma inny układ hormonalny, normy labo są orientacyjne, każda ma inny poziom hormonu a najważniejsze jest czy przyrasta w odpowiednim tempie, wysokość beta hcg jest charakterystyczne dla danej kobiety i żadnej innej.
Zapłodnienie też mogło być kilka dni później, zagnieżdżanie zarodka też jest indywidualną kwestią.
Wiek ciążowy jest liczony przez lekarzy wg OM czyli pierwszego dnia ostatniej miesiączki. W przypadku nieregularnych cykli lub owulacji potwierdzonej monitoringiem mogą sugerować się datą owulacji ale to raczej orientacyjnie i termin porodu i tak jest wyznaczany wg OM. Ja tak mam i ze względu na owu później niż w 14 dc mam podany zakres 5-15.03, usg pokazuje ciągle 15 czyli pomiary pokrywają się z dniem wskazywanej przeze mnie owulacji a nie OM.
Czyli jeśli mam wiek ciążowy 34t4d to dla lekarzy, położnych i pielęgniarek nie jestem w 35 tygodniu tylko 34 - liczą się skończone tygodnie i tak w zdecydowanej większości placówek medycznych jest to kwalifikowane.
gloria test PAPPA jest szacunkowy, ja w poprzedniej ciąży miałam zły wynik - wysokie prawdopodobieństwo dziecka z trisomią 21 (1:9), wynik amniopunkcji w 16 tygodniu wskazał zdrową dziewczynkę. W tej ciąży również wykonałam ten test jako całość badań prenatalnych i wyniki super, zresztą zapowiedziałam ginowi, że "niech sobie ma ten test, ja jakby co amnio więcej nie robię bo i tak urodzę". Gin się zgodził bez problemu.
Usuwanie ciąży ze względu na wynik PAPPA bez zastosowania chociażby amniopunkcji lub kordocentezy jest
- uprzedzam, że to moje zdanie - to coś na co brak słów. Mam nadzieję, że zamiast szacunkowego PAPPA zostanie niedługo wprowadzony np. Nifty i będzie mniej poronień po amniopunkcji.
Zapłodnienie też mogło być kilka dni później, zagnieżdżanie zarodka też jest indywidualną kwestią.
Wiek ciążowy jest liczony przez lekarzy wg OM czyli pierwszego dnia ostatniej miesiączki. W przypadku nieregularnych cykli lub owulacji potwierdzonej monitoringiem mogą sugerować się datą owulacji ale to raczej orientacyjnie i termin porodu i tak jest wyznaczany wg OM. Ja tak mam i ze względu na owu później niż w 14 dc mam podany zakres 5-15.03, usg pokazuje ciągle 15 czyli pomiary pokrywają się z dniem wskazywanej przeze mnie owulacji a nie OM.
Czyli jeśli mam wiek ciążowy 34t4d to dla lekarzy, położnych i pielęgniarek nie jestem w 35 tygodniu tylko 34 - liczą się skończone tygodnie i tak w zdecydowanej większości placówek medycznych jest to kwalifikowane.
gloria test PAPPA jest szacunkowy, ja w poprzedniej ciąży miałam zły wynik - wysokie prawdopodobieństwo dziecka z trisomią 21 (1:9), wynik amniopunkcji w 16 tygodniu wskazał zdrową dziewczynkę. W tej ciąży również wykonałam ten test jako całość badań prenatalnych i wyniki super, zresztą zapowiedziałam ginowi, że "niech sobie ma ten test, ja jakby co amnio więcej nie robię bo i tak urodzę". Gin się zgodził bez problemu.
Usuwanie ciąży ze względu na wynik PAPPA bez zastosowania chociażby amniopunkcji lub kordocentezy jest
- uprzedzam, że to moje zdanie - to coś na co brak słów. Mam nadzieję, że zamiast szacunkowego PAPPA zostanie niedługo wprowadzony np. Nifty i będzie mniej poronień po amniopunkcji.
reklama
Anula1807*
Zaangażowana w BB
Witam się z Wami dziewczyny sobotnie w końcu mam wolny weekend więc mogę odpocząć ( czytaj posprzątać, poprać i pogotować ) i na spokojnie się do Was odezwać bo ostatnio już mnie trochę wykańczają te moje 10-cio godzinne zmiany , od początku stycznia jak wracam po 20 do domu to tylko prysznic łóżko, próba obejrzenia jakiegoś filmu i nawet nie wiem w którym momencie odpływam We wtorek miałam wizytę u mojej gin, zwiększyła mi dawkę accardu i clexane z 40 na 60, bo jak stwierdziła nie podobają się jej moje przepływ. Tylko nie wiem czy nie podobało jej się to co widziała czy to, że ze względu na słaby sprzęt nie mogła się im dokładnie przyjrzeć Stwierdziła że dmuchamy na zimne i dała skierowanie na usg Dopplera, zobaczymy co wyjdzie.
green-grass Witaj [*] dla Twojego synka, zostań z nami
Naala super że wizyta udana a Maleństwo zdrowe
Gloria witaj ponownie, ogromne gratulację teraz musi być już wszystko dobrze uwierz w to
angestw / martaha / misia / baslan czekam na pozytywne wieści/testy od Was &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&& mocno zaciśnięte
Plenitude chyba teraz Ty jesteś pierwsza w kolejce do rozpakowania?? Potem Lena, Naala, Doris a gdzieś na szarym końcu JA, to zadziwiające jak Wasze tygodnie mi szybko lecą a moje się ciągną tylko ja tak mam???
Uciekam dziewczyny bo odkurzacz mnie wzywa. Pozdrawiam resztę nie wymienionych dziewczyn, udanego weekendu :*
green-grass Witaj [*] dla Twojego synka, zostań z nami
Naala super że wizyta udana a Maleństwo zdrowe
Gloria witaj ponownie, ogromne gratulację teraz musi być już wszystko dobrze uwierz w to
angestw / martaha / misia / baslan czekam na pozytywne wieści/testy od Was &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&& mocno zaciśnięte
Plenitude chyba teraz Ty jesteś pierwsza w kolejce do rozpakowania?? Potem Lena, Naala, Doris a gdzieś na szarym końcu JA, to zadziwiające jak Wasze tygodnie mi szybko lecą a moje się ciągną tylko ja tak mam???
Uciekam dziewczyny bo odkurzacz mnie wzywa. Pozdrawiam resztę nie wymienionych dziewczyn, udanego weekendu :*