reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

Witch czyli autyzm objawia się w troszkę późniejszym wieku...Jak dziecko zaczyna mówić tak?
Zdrowka dla Synka :)
A o przedszkole sie nie martwię...bo dzieci z naszej wsi mają pierwszeństwo ;)

Renia...badania tarczycowe tez zrob tak jak napisała Naala. Ja ich nie robiłam po poronieniu ponieważ robię je co jakiś czas kontrolnie (choruje na niedoczynnosc). Także wyniki miałam idealne przy zajsciu w każdą ciążę i w trakcie.
Teraz też nie będę próbować zajsć w ciążę dopóki nie wyreguluje tarczycy....no i dopóki nie odstawie Małego od cyca :/

reklama
Naala mniej więcej na 26, bo od dziś czyli od 16 dc będę brać Duphaston 2 x dziennie, tak jak mi kazał gin, żeby @ wyregulować. Ale prace były intensywne, więc może się udało :-)
Leonard, naprawdę bardzo ładne imię :-)

Mój synek jest z maja 2013, czyli ma obecnie jakieś 2lata 8miesięcy. Kiedy się diagnozuje - to nie wiem.
Mniej więcej od czasu jak skończył półtora roku, to już męczyłam różnych lekarzy, ale cały czas "miał" czas - bo wcześniak, bo chłopiec, bo jeszcze mały itp. Ja cały czas czułam, że jest jakiś taki trochę inny - ciężko mi powiedzieć co mnie niepokoiło - chyba chodziło głownie o to, że ciężko mi było zrozumieć jego potrzeby.

MisiaMonisia Znam dziewczyny co karmiły całą ciążę, a po porodzie dwoje ;p

Witch obrazy tego zaburzenia rozwoju są tak różne, że spotkanie dzieci z tym samym zestawem zaburzeń jest raczej niemożliwe. My przerabialiśmy to w Synapsis w Warszawie. Objawy zaburzeń mogą być widoczne juz u rocznych dzieci a nawet przed skończeniem roku widac już objawy. Autyzm może być lekki i ciężki. Lekki to tylko kilka objawów - rytuały, sensoryzmy i brak rozwoju mowy. Ciężki może być dodatkowo brakiem lub rzadkim kontaktem wzrokowym, brakiem mowy lub zatrzymaniem się na kilku słowach, problemem z myśleniem abstrakcyjnym i zabawą. Kombinacji jest wiele i mit dziecka jako siedzącego w kącie dziecka bez kontaktu ze światem jest spotykam raczej w bardzo małych miejscowościach, coraz rzadziej chociaż i tak jeszcze często rodzice słyszą"szukacie dziecku chorób/problemów" "wyrośnie z tego" lub "ma jeszcze czas".. Po diagnozie ci wszyscy "dobra rada" czyli od dziadków, znajomych po lekarzy (pediatrzy na ogół mają bardzo blade pojęcie o autyzmie czy ogólnych zaburzeniach rozwoju) znikają z pola widzenia i tyle. Uspokajają rodziców ale to zgubne na dłuższą metę bo im późniejsza diagnoza tym trudniej pomóc dziecku.
U nas było coraz gorzej po szczepieniach a i tak bylo bardzo ostrożnie, tylko te w pierwszej dobie i pelna wzw b. Koniec. Reszta odroczona na piśmie od lekarza. Pol roku po zakończeniu szczepień rozwój ruszył. Synapsis wydało opinię ze dziecko zdrowe, możemy jeszcze w wieku 3 lat pojechać poobserwować. Nasza genetyk powiedziała że robi badania genetyczne na geny ocenione na "autystyczne". Tylko dwoje dzieci na 10 ma te geny. Reszta nie ma i wg jej opinii są to "uszkodzenia".
Temat bardzo trudny i głęboki. Działajcie z SI bo zaburzenia integracji nie muszą oznaczać autyzmu ale bardzo dużo dzieci z zaburzeniami autystycznymi je ma. Opole ma dobre opinie ale tam wszystko prywatnie.
Nasza córa jest z lipca 2013. Widziałam szybko, że coś się dzieje inaczej, na półtora roku byliśmy juz na obserwacji w Warszawie.

Ostatnia edycja:
Marcin na półtora roku miał wystawione WWR. To Twoja córeczka też miała autyzm zdiagnozowany?
Czekaliśmy potem co dalej, młody na zajęciach nie współpracował, więc odpuściłam do czasu pójścia do przedszkola. W przedszkolu miał/ma trochę zajęć z logopedą, ale dalej nic się nie rusza. Więc zaczęliśmy drążyć temat dalej (rozpoczynając od laryngologa - bo może jednak nie słyszy).

My też mieliśmy WWR ale bez diagnozy bo uznali, że nie wiedzą czy to sam autyzm czy ogólne zaburzenia rozwoju. Po kolejnej obserwacji powiedzieli, że przyjechało inne dziecko, psychiatra uznała, że nie ma podstaw do rozważań z poprzedniej wizyty na podstawie ówczesnej obserwacji. Wystawili zaświadczenie ze na dzień ten i ten dziecko ok i to było na tyle. Mamy logopedę - zaraz wizyta - ale ona twierdzi że juz tylko obserwacja bo mowa jest taka jaka byc powinna, że mała nadrobiła to co brakowało i ona chce juz tylko obserwować raz na 3 miesiące. Psycholog na WWR stwierdziła, że dziecko nie potrzebuje wsparcia i po kilku wizytach nastąpił koniec.

A u nas ta mowa nie rusza... Raczej już jest pewne, że dostaniemy orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego, ale będziemy mogli realizować je w przedszkolu ogólnodostępnym, bo nie ma potrzeby umieszczać go ani w integracyjnym ani w specjalnym. Zobaczymy jak dalej pójdzie. Mi się wydaje, że główny problem to brak mowy, a z niego wynikają kolejne...

Dałyście mi do myślenia z tym autyzmem. Muszę trochę bardziej zagłębić się w ten temat. Syn mojej siostry, a mój chrześniak mimo skończonych 28 miesięcy nie mówi kompletnie nic. Nawet nie kojarzę, żeby gaworzył. Co więcej bardzo często nie reaguje co się do niego mówi, w ogóle potrafi nie zwracać uwagi na otoczenie. Około rok temu siostra ze szwagrem byli z nim u psychologa i logopedy, ale Panie stwierdziły "ma jeszcze czas".

reklama
Witch wolę jednak odstawić Małego od cyca zanim zajdę w kolejną ciążę ;) Tylko nie wiem jak to zrobić...
Misia, moja cioteczna siostra zastosowała ocet na sutki i to poskutkowalo - i az obie bylysmy zdziwione, bo Mala byla mega cycolem a proces odstawiania zaczela jak Niunia miala 17 miesiecy ☺ i z octem udalo sie od razu.

Do góry