reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

enya mam w opisie jakieś NT.......wynosi 1,9 mm . Nie wiem za bardzo co to znaczy.

Moja ginka nie robi mi usg, bo nie ma sprzętu u siebie w gabinecie. Robił mi je inny lekarz, ale nic nie mówił tylko podawał to co miała zapisywać jego asystentka. A ja nie pytałam co to wszystko znaczy. W poniedziałek mam wizytę u swojej ginki, pewnie więcej mi powie na ten temat no i poproszę ją o kolejne usg w niedługim czasie, bo nie daje mi spokoju ta kość nosowa .

Angelstw
ale idąc do innego lekarza na usg.....to prywatnie? Nie mam kasy na to żeby wydać ok.250 zł, choć bardzo bym chciała.

reklama
rozumiem Misia. Wiem koszt USG zwala z nóg. Przezierność jest w normie. U mnie była 1,4 w ciąży o tydzień młodszej od Twojej.
Twoja gin powinna raz jeszcze zlecić Ci USG żeby rozwiać niejasności..

No zobaczymy co powie mi w poniedziałek....w końcu wraca z urlopu!!!
Troszke uspokoiłyście mnie tym co pisałyście wyżej.......Fakt ten lekarz ma jakiś stary sprzęt moze dlatego nie mógł dobrze ocenić tej kości nosowej.....ale kolejne szybkie usg jak najbardziej by sie przydało.

A tu proszę zdjecie Maluszka z wczoraj :-)
Zobacz załącznik 642178

Misia śliczne zdjęcie :-) kością nosową nie martw się na zapas, to może być wina sprzętu, zwłaszcza jeżeli inne parametry są w normie, ale dla świętego spokoju jak będziesz u swojej ginekolog to proś o powtórzenie usg w innym gabinecie, z innym lekarzem, może nawet cię skierować do szpitala na specjalistyczne usg - ze skierowaniem nie będziesz nic za to płacić :tak:

u nas bez zmian, staram się cieszyć ciążą i swoim brzuszkiem, mówiąc szczerze już mi smutno że po porodzie go nie będzie... muszę powiedzieć że ciąża mi posłużyła, dobrze się czuję i dobrze wyglądam, lepiej niż przed :tak: mam nadzieję że po porodzie nie odbije się to w drugą stronę...
jedyna nowość z dolegliwości ciążowych u mnie to hemoroidy :baffled: jak po ciąży nie znikną to podobno taka domowa krioterapia - specjalny preparat do zamrażania, pomaga... hmm zobaczymy bo mi w sumie pojawił się jeden taki duży guzek na zewnątrz i to jest trochę kłopotliwe:zawstydzona/y:

Dziękuję Edytko ;-) Na pewno porozmawiam na ten temat z moją gin.
Kochana.....jak tylko zatęsknisz za brzuszkiem to możesz zajść w kolejna ciążę :-p
Na hemoroidach sie nie znam :baffled: Ale domyślam się ze przeszkadza.....i pewnie boli .

Misiu przeczytaj te informacje, Twoje NT jest w normie tak jak dziewczyny napisały. Ja w 13t3d miałam NT = 1,7.
Pomiar NT jest najbardziej miarodajny między 11. a 14. tygodniem ciąży. Norma NT, określona dla danej populacji, obejmuje wartości do 95 percentyla i jest uzależniona od wymiaru ciemieniowo-siedzeniowego (CRL); w praktyce NT nie powinno przekraczać 2,5 mm. NT jest wprost proporcjonalne do ryzyka wystąpienia trisomii u płodu:

• NT = 3 mm wiąże się z 3× wzrostem ryzyka
  • NT = 4 mm wiąże się z 18× wzrostem ryzyka
  • NT = 5 mm wiąże się z 28× wzrostem ryzyka
  • NT > 5 mm wiąże się z 36× wzrostem ryzyka.
Według Nicolaidesa pomiar należy wykonywać z uwzględnieniem poniższych zaleceń:

• CRL powinien wynosić 45–84 mm
  • optymalny wiek ciążowy do wykonania badania to 11-13+6 tygodni.
  • niekiedy wynik łatwiej otrzymać w USG przezpochwowym
  • istotne jest uzyskanie dobrego obrazu strzałkowego płodu
  • płód powinien zajmować 3/4 pola, odległość między znacznikami powinna być jak najmniejsza i nie przekraczać 0,1 mm
  • należy rozróżnić skórę płodu i owodnię
  • największy wymiar NT (między skórą a miękkimi tkankami nad kręgosłupem szyjnym) powinien być zmierzony kilkakrotnie, a obraz z USG powinno się zarchiwizować
  • płód powinien znajdować się w swobodnym ułożeniu, przygięciowe lub odgięciowe ułożenie główki może fałszować wynik badania
  • w 5-10% przypadków pępowina może owijać się wokół szyi płodu i przyczyniać się do nieprawidłowo wykonanego pomiaru NT.

Zdjęcie super, wtedy najfajniej widać bo potem już dzidziuś już jest duży i widać go tylko częściowo :)

reklama
enya dziękuję za informacje :tak: Ale gdyby moja gin jednak zleciła mi powtórne badanie usg to byłabym spokojniejsza. Chociaż i tak już jestem......dzięki Wam :*

Jesteście Kochane.....nie wiem co ja bym bez Was zrobiła.......za wszystko Wam bardzo dziękuję Dziewczyny :*

Lumia dziękuję :* ...pewnie że kamień spadł mi z serca :tak:. Tak bardzo bałam sie jechać na to usg........że usłysze złą wiadomość.....Ale usłyszałam pięknie bijące serduszko :-D No i zobaczyłam Okruszka z zaciśniętymi nóżkami:-p........Mały Wstydzioch nie chciał mamie pokazać co tam skrywa :-)

Do góry